10 °C Budapest

Egyszerűbb lesz bevallani az adót!

Pénzcentrum
2007. december 6. 14:55

Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Szikora Jánossal, az APEH elnökével és Zara Lászlóval, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnökével közös sajtótájékoztatón ismertette az adóbevallásokban januártól életbe lépő egyszerűsítéseket, úgymond ezzel is demonstrálva, hogy azok közös munka eredményei -írja az Index.

A miniszter Mikulás-ajándéknak nevezte az egyszerűsítéseket, tekintettel arra, hogy ismertetésükre Miklós napján került sor. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy vízkeresztre valószínűleg megvalósul és elérhető lesz az új bevalláskitöltési lehetőség, ami valóban régi igény volt - tette hozzá Zara László.

Vállalkozók

Veres János elmondta: a vállalkozói körben felére csökken a bevallások száma. Míg az idén még 59-fajta bevallás kitöltésére és beadására kötelezettek a vállalkozások, a jövő évtől már csak 23-féle adóbevallás és 10-féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. A bevallási útmutatók egyszerűsödnek és azonos struktúrájúakká válnak, terjedelmük 150 oldallal csökken. A kitöltendő bevallásokat összesen 1010 sorral karcsúsítják.

A miniszter szerint a felhasználóbarát programok fejlesztésében is sikerült előrelépni: olyan ellenőrző programokat is alkalmaznak majd, amelyek a bevallások kitöltését, pontosságát is kontrollálni tudják. Ha az adózó a megfelelő paramétereket beírja, csak azokat az oldalakat fogja látni, amelyek adatszolgáltatási kötelezettségéhez szükségesek.

Gyorsabban és egyszerűbben

A magánszemélyek bevallását segítő szolgáltatásokat is bevezetnek: az egyes bevallási sorokhoz külön ablakok nyílnak meg, így a bevallás készítése közben láthatóak lesznek a bevallást segítő információk is. Január 1-jétől nemcsak bevallásaikat nyújthatják be az adózók elektronikusan, hanem a törzsadatok bejelentésére, továbbá módosítására is lehetőség lesz így. Az szja-bevallás részeként elektronikusan kitölthető és beküldhető lesz az szja egy százalékáról rendelkező nyilatkozat is.
Az elektronikus adóigazgatás további szélesítése kapcsán januártól elektronikus úton lehet nemleges, nullás és együttes adóigazolást kérni, amit az adóhatóság ugyancsak elektronikus úton küld meg az adóalany részére, aminek nagy jelentősége lesz a jövőre nagy számban előforduló közbeszerzéseknél és más területen is.
Lehetővé válik az is, hogy az adózó, illetve az adózó képviselője az adóhatóságnál vezetett folyószámlájába betekinthessen. Jövőre megteremtik a bankkártyával történő fizetés lehetőségét az ügyfélszolgálatoknál. (Az erre kiírt tendert nyílt közbeszerzési pályázaton az OTP Bank nyerte három pályázó közül, a vonatkozó szerződést a napokban írták alá.) Januártól megteremtődik az úgynevezett nyílt forráskódú operációs rendszerrel való kommunikáció lehetősége is, amit később más rendszerekkel is lehetővé tesznek.

Közös munka

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Zara László elmondta: a mostani egyszerűsítésekkel az egy évvel ezelőtt elkezdett közös munka első szakasza lezárult. Vannak még teendők, mert még mindig nagyon sok adatszolgáltatási kötelezettség maradt. Az adatok felére a KSH statisztikai adatszolgáltatásához van szükség; egy részére a költségvetés tervezéséhez, 40 százalék pedig a különböző minisztériumok adatigényét szolgálja, ezért az adótanácsadó szerint kormányzati szinten, összehangoltan kellene az adatszolgáltatást felülvizsgálni. Egy-másfél éven belül szeretnék elérni, hogy tovább szűküljön a bevallásokban kért adatok mennyisége.

A munka folytatódik - erősítette meg Szikora János. Mint elmondta, a jelenlegi bevallási formák, az adatcsökkentések még a hagyományos papír alapú bevallástervezési módon készültek, a hosszabb távú fejlesztés teljesen más alapokon valósul meg. Az adóhatóság munkálkodik azon is, hogy az adózóknak minél személyre szabottabb információkat adhasson.

Az adóhatóságnál végrehajtott informatikai fejlesztésekhez nem volt szükség kiegészítő forrásra a költségvetésben biztosított kereten túl - mondta a pénzügyminiszter. A PM három pályázatot nyújtott be uniós forrásra, amelyek közül kettő már elnyerte a kormány támogatását, egy még további fejlesztést igényel, de a miniszter bízik abban, hogy ezt is elfogadják majd. A pénzügyi tárcához tartozó intézmények informatikai megújítása így a következő években nagy valószínűséggel jelentős európai uniós források bevonásával fog folytatódni - mondta Veres János -, a három program megvalósítása több mint ötmilliárd forintos fejlesztést eredményez jórészt a kincstárnál és az adóhatóságnál. Szikora János hozzáfűzte: most is vannak uniós támogatással futó projektek az APEH-en belül, az ellenőrzési, korszerűsítési projekt keretében két pályázatot nyertek el, az egyikben a francia, a másikban a bajor adóhatóság működik közre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?