Adócsökkentés félelemből? Ezt így is lehet?

Pénzcentrum
2007. november 20. 15:00

A Világbank szerint az országok csaknem harmada fejlesztette, illetve javította az adórendszerét az elmúlt három évben. Viszont sok országban nem valósult meg a globális tendencia, az üzleti életet érintő adók csökkentése. Ezek az országok leginkább Afrikában, Latin-Amerikában, és az egykori Szovjetunió tagjai között találhatóak.

Ráadásul ezekben az országokban a cégek nagy része annyira alacsony profitot termel, hogy sokszor az adókat sem tudják kifizetni. Ilyen például Gambia, Sierra Leone, vagy akár Kongó.
Sőt a tanulmány olyan országokat is talált, ahol az adóbevallást be kell vinni az adóhivatalba, és egy hivatalnokkal leegyeztetni, hogy a számítások megfelelőek voltak-e. Ez nyilván sokkal nagyobb esélyt ad a korrupcióra is Szíriában, és Zimbabwéban is.

A vizsgált országok közül még azoknál az országoknál is lenne mit tenni az adók csökkentése terén, ahol a többi országhoz képest már most is alacsonyabbak az adóterhek. Az adórendszer bonyolultsága, és maga az adminisztráció is rengeteg felesleges terhet ró mind a hivatalokra, mind az adózókra az adott országokban.

A szakemberek szerint mindenképpen felül kéne vizsgálni ezekben az országokban az adók mértékét, és erre valószínűleg sor fog kerülni a közeljövőben az eddig tanúsított elutasítás ellenére, mivel az országok félnek attól, hogy emiatt kevesebb bevételhez fog jutni a kormányuk. Az alacsonyabb adóterhek ugyanis hosszú távon ösztönzik a külföldi cégek befektetéseit, és fokozzák a gazdasági növekedést. Az egyszerűbb adórendszer segíti továbbá a kis cégek életben maradását, különösen a szolgáltatási szektorban.

A tanulmány összeállított egy listát is azokról az országokról, hogy hol a legegyszerűbb adót fizetni. A győztes a Maldív-Szigetek lett, de a legjobb 15-ben szerepel Írország a 6., Nagy-Britannia a 12., és Dánia a 13. helyen.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35