Te hány órát dolgozol egy héten?

Pénzcentrum
2007. november 29. 15:00

Az unióban kiemelt célkitűzésként jelenik meg a foglalkoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkentése. 2010-re 70 százalékos foglalkoztatási rátát céloztak meg, melynek elérésében a rugalmas munkavállalási formák elterjedésének lehet szerepe - derül ki a legújabb KSH kiadványból.

Rugalmas munkavállalás

A rugalmas munkavállalási formák közé tartozik a részmunkaidejű, az időszakos (határozott idejű munkaviszony, alkalmi munka, szezonális munka), az önfoglalkoztatás, az otthoni munka, a távmunka, valamint a munkaerő-kölcsönzés.

Részmunkaidős foglalkoztatás

A KSH által közzétett statisztikai tükörből kiderül, az uniós tagállamokban a foglalkoztatási ráta 64,4 százalékos volt 2006-ban, s az összes foglalkoztatott közül összesen 18,1 százalékot tett ki a részmunkaidősök aránya, összesen 38 millióan dolgoztak részmunkaidőben.

Egyértelműen látszik, hogy a régi tagállamokban sokkal elterjedtebb a részmunkaidős foglalkoztatás, mint az újonnan csatlakozottakban. Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában regisztrálták a legalacsonyabb arányt, itt a foglalkoztatottak 2-5 százaléka dolgozott részmunkaidőben a tavalyi év során. Ennek a foglalkoztatási formának a legjelentősebb súlya Hollandiában (46 százalék).

Forrás: KSH

Női helyzet

Több hölgyet foglalkoztatnak részmunkaidőben, a 38 millió részmunkaidős 77 százaléka nő, míg csupán 23 százaléka férfi. Az újonnan csatlakozott tagállamok ezen a területen is el vannak maradva. Hollandia újfent kiemelhető, itt a legmagasabb a nők részmunkaidős foglalkoztatása (75%). Magyarország mellett Bulgáriában és Szlovákiában a legalacsonyabb ez az arány, 3-6 százalék közötti.

Korcsoport

A korcsoportok esetében nem jelentkezik oly nagy különbség, mint a nemeknél, de kijelenthető, hogy az EU-27-ben a 15-24 évesek és az 50-64 évesek vállalnak nagyobb arányban részmunkaidős állást.

Végzettség

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részmunkaidős munkavállalók 29 százaléka alapfokú végzettséggel rendelkezik az unióban, 50 százalék középiskolát végzett, s 22 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Hazánkban az uniós átlaghoz képest sokkal jelentősebb a középfokú és alacsonyabb az alapfokú, illetve a felsőfokú végzettségű részmunkaidős foglalkoztatottak aránya.


Munkaidő hossza

Az uniós tagállamokban éves átlagban 20 órát dolgoztak egy héten a részmunkaidőben foglalkoztatottak. A legtöbb időt Romániában dolgoztak ezen foglalkoztatottak, közel 27 órát, ezzel ellentétben a legkevesebbet Németországban, Nagy-Britanniában és Dániában dolgoztak, alig 19 órát. Magyarországon a részmunkaidőben foglalkoztatottak heti munkaideje tavaly 23,8 óra volt.

Okok

Részmunkaidős állást a legtöbben azért vállaltak, mert nem találtak teljes munkaidős állást, de az okok között szerepelt a betegség, a rokkantság, a tanulás, s a tanfolyam, az egyéb családi, személyes indok, gyermekgondozás és cselekvőképtelenség is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35