2 °C Budapest

Te hány órát dolgozol egy héten?

Pénzcentrum
2007. november 29. 15:00

Az unióban kiemelt célkitűzésként jelenik meg a foglalkoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkentése. 2010-re 70 százalékos foglalkoztatási rátát céloztak meg, melynek elérésében a rugalmas munkavállalási formák elterjedésének lehet szerepe - derül ki a legújabb KSH kiadványból.

Rugalmas munkavállalás

A rugalmas munkavállalási formák közé tartozik a részmunkaidejű, az időszakos (határozott idejű munkaviszony, alkalmi munka, szezonális munka), az önfoglalkoztatás, az otthoni munka, a távmunka, valamint a munkaerő-kölcsönzés.

Részmunkaidős foglalkoztatás

A KSH által közzétett statisztikai tükörből kiderül, az uniós tagállamokban a foglalkoztatási ráta 64,4 százalékos volt 2006-ban, s az összes foglalkoztatott közül összesen 18,1 százalékot tett ki a részmunkaidősök aránya, összesen 38 millióan dolgoztak részmunkaidőben.

Egyértelműen látszik, hogy a régi tagállamokban sokkal elterjedtebb a részmunkaidős foglalkoztatás, mint az újonnan csatlakozottakban. Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában regisztrálták a legalacsonyabb arányt, itt a foglalkoztatottak 2-5 százaléka dolgozott részmunkaidőben a tavalyi év során. Ennek a foglalkoztatási formának a legjelentősebb súlya Hollandiában (46 százalék).

Forrás: KSH

Női helyzet

Több hölgyet foglalkoztatnak részmunkaidőben, a 38 millió részmunkaidős 77 százaléka nő, míg csupán 23 százaléka férfi. Az újonnan csatlakozott tagállamok ezen a területen is el vannak maradva. Hollandia újfent kiemelhető, itt a legmagasabb a nők részmunkaidős foglalkoztatása (75%). Magyarország mellett Bulgáriában és Szlovákiában a legalacsonyabb ez az arány, 3-6 százalék közötti.

Korcsoport

A korcsoportok esetében nem jelentkezik oly nagy különbség, mint a nemeknél, de kijelenthető, hogy az EU-27-ben a 15-24 évesek és az 50-64 évesek vállalnak nagyobb arányban részmunkaidős állást.

Végzettség

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részmunkaidős munkavállalók 29 százaléka alapfokú végzettséggel rendelkezik az unióban, 50 százalék középiskolát végzett, s 22 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Hazánkban az uniós átlaghoz képest sokkal jelentősebb a középfokú és alacsonyabb az alapfokú, illetve a felsőfokú végzettségű részmunkaidős foglalkoztatottak aránya.


Munkaidő hossza

Az uniós tagállamokban éves átlagban 20 órát dolgoztak egy héten a részmunkaidőben foglalkoztatottak. A legtöbb időt Romániában dolgoztak ezen foglalkoztatottak, közel 27 órát, ezzel ellentétben a legkevesebbet Németországban, Nagy-Britanniában és Dániában dolgoztak, alig 19 órát. Magyarországon a részmunkaidőben foglalkoztatottak heti munkaideje tavaly 23,8 óra volt.

Okok

Részmunkaidős állást a legtöbben azért vállaltak, mert nem találtak teljes munkaidős állást, de az okok között szerepelt a betegség, a rokkantság, a tanulás, s a tanfolyam, az egyéb családi, személyes indok, gyermekgondozás és cselekvőképtelenség is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm