A kis cégeknél több pénzt osztottak

Pénzcentrum
2007. november 27. 09:00

Közel negyedével emelkedtek a bérek a kisvállalkozásoknál 2006 utolsó negyedévéhez viszonyítva a KSH adatai alapján. A foglalkoztatási tárca adatai szerint pedig a hazai oktatásban és egészségügyben dolgozók átlagbérhez viszonyított keresete magasabb, mint lengyel, szlovák, vagy finn kollégáiké - olvasható a Népszabadságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az a tavaly szeptemberi intézkedés, amely szerint 2006. szeptembertől minden foglalkoztatott után legalább a minimálbér duplája után kell megfizetni a járulékokat, a kisebb vállalkozásoknál is jelentős béremeléshez vezetett.

2006-hoz képest az ingatlanügyletekkel foglalkozó 10 foglalkoztatottnál kisebb cégeknél majdnem 40 százalékkal voltak magasabbak a keresetek. Ezzel szemben a 10 és 50 fő közötti alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó bérek 10 százalékkal mérséklődtek.

Harmadával javultak a kereseti lehetőségek a vendéglátás mikrovállalkozásainál, negyedével a kereskedelemben, és közel ugyanannyival az építőiparban. Az ez utóbbi szektorba tartozó, 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél a béremelés azonban nem érte el még a hat százalékot sem. Nem véletlen egyébként az ezen ágazatokban tapasztalat magasabb mértékű béremelési ütem, ugyanis a többi országtól itt volt a legnagyobb mértékű a lemaradásunk.

Nemzetközi összehasonlításban a pénzügyi szférában lehet kiugróan jól keresni, de ágazati összehasonlításban vizsgálódva is kijelenthető, hogy aki jól szeretne keresni, annak is ebben a szektorban kell elhelyezkednie. Foglalkoztatási összehasonlításban azonban a jogászok a nyerők.

A keresetek rangsora lényegében nem változott az elmúlt másfél évtized során. A kilencvenes évekhez képest azonban relatív vesztesként kerültek ki az építőiparban, a kereskedelemben, valamint az idegenforgalomban foglalkoztatottak.

A versenyszférában nagy mértékű az egyes keresetek szóródása. Ugyanazzal a felkészültséggel és felelősségel dolgozó két és félszer többet keres annál a cégnél, amelynél 100 százalékos a külföldi tulajdon, mintha teljes mértékben magyar lenne a vállalkozás. Ez a differencia az 1000 munkavállalónál többet foglalkoztató cégeknél 22 százalékos. A különbség elsősorban a termelékenységi, jövedelmezőségi, technológiai és szervezettségi okokra vezetik vissza.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A hazai magánvállalkozásoknál a vezetők nincsenek jobb helyzetben, mint alkalmazottaik, ugyanis bérük feltűnően alacsonyabb, mint a külföldi vagy magyar állami tulajdonban lévő cégek vezetőinek jövedelme. Ez arra vezethető vissza, hogy többségük egyben tulajdonos is, és jövedelmét más csatornán veszi ki a jövedelmét.

A közszférában dolgozók bérének elmaradása 2006-ra ismét 24 százalékra emelkedett, azonban a kisebb munkáltatóknál jobban keresnek az állami alkalmazottak, mint a versenyszférában. Nemzetközi összehasonlításban a hazai közszférában dolgozók nincsenek rosszabb helyzetben, mint a legtöbb uniós országban dolgozó társaik.

Nemzetgazdasági ágak szerinti bontásban az egészségügyben, illetve a szociális ellátásban dolgozók keresete 10-15 százalékkal alacsonyabb az országol átlagnál, Lengyelországban és Szlovákiában az elmaradás húsz százalék körüli. A pedagógusok munkáját legkevésbé Szlovákiában honorálják, keresetük ötödével van alatta az országos átlagnak, Csehországban az elmaradás 10 százalékos.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06