A kis cégeknél több pénzt osztottak

Pénzcentrum
2007. november 27. 09:00

Közel negyedével emelkedtek a bérek a kisvállalkozásoknál 2006 utolsó negyedévéhez viszonyítva a KSH adatai alapján. A foglalkoztatási tárca adatai szerint pedig a hazai oktatásban és egészségügyben dolgozók átlagbérhez viszonyított keresete magasabb, mint lengyel, szlovák, vagy finn kollégáiké - olvasható a Népszabadságban.

Az a tavaly szeptemberi intézkedés, amely szerint 2006. szeptembertől minden foglalkoztatott után legalább a minimálbér duplája után kell megfizetni a járulékokat, a kisebb vállalkozásoknál is jelentős béremeléshez vezetett.

2006-hoz képest az ingatlanügyletekkel foglalkozó 10 foglalkoztatottnál kisebb cégeknél majdnem 40 százalékkal voltak magasabbak a keresetek. Ezzel szemben a 10 és 50 fő közötti alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó bérek 10 százalékkal mérséklődtek.

Harmadával javultak a kereseti lehetőségek a vendéglátás mikrovállalkozásainál, negyedével a kereskedelemben, és közel ugyanannyival az építőiparban. Az ez utóbbi szektorba tartozó, 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél a béremelés azonban nem érte el még a hat százalékot sem. Nem véletlen egyébként az ezen ágazatokban tapasztalat magasabb mértékű béremelési ütem, ugyanis a többi országtól itt volt a legnagyobb mértékű a lemaradásunk.

Nemzetközi összehasonlításban a pénzügyi szférában lehet kiugróan jól keresni, de ágazati összehasonlításban vizsgálódva is kijelenthető, hogy aki jól szeretne keresni, annak is ebben a szektorban kell elhelyezkednie. Foglalkoztatási összehasonlításban azonban a jogászok a nyerők.

A keresetek rangsora lényegében nem változott az elmúlt másfél évtized során. A kilencvenes évekhez képest azonban relatív vesztesként kerültek ki az építőiparban, a kereskedelemben, valamint az idegenforgalomban foglalkoztatottak.

A versenyszférában nagy mértékű az egyes keresetek szóródása. Ugyanazzal a felkészültséggel és felelősségel dolgozó két és félszer többet keres annál a cégnél, amelynél 100 százalékos a külföldi tulajdon, mintha teljes mértékben magyar lenne a vállalkozás. Ez a differencia az 1000 munkavállalónál többet foglalkoztató cégeknél 22 százalékos. A különbség elsősorban a termelékenységi, jövedelmezőségi, technológiai és szervezettségi okokra vezetik vissza.

A hazai magánvállalkozásoknál a vezetők nincsenek jobb helyzetben, mint alkalmazottaik, ugyanis bérük feltűnően alacsonyabb, mint a külföldi vagy magyar állami tulajdonban lévő cégek vezetőinek jövedelme. Ez arra vezethető vissza, hogy többségük egyben tulajdonos is, és jövedelmét más csatornán veszi ki a jövedelmét.

A közszférában dolgozók bérének elmaradása 2006-ra ismét 24 százalékra emelkedett, azonban a kisebb munkáltatóknál jobban keresnek az állami alkalmazottak, mint a versenyszférában. Nemzetközi összehasonlításban a hazai közszférában dolgozók nincsenek rosszabb helyzetben, mint a legtöbb uniós országban dolgozó társaik.

Nemzetgazdasági ágak szerinti bontásban az egészségügyben, illetve a szociális ellátásban dolgozók keresete 10-15 százalékkal alacsonyabb az országol átlagnál, Lengyelországban és Szlovákiában az elmaradás húsz százalék körüli. A pedagógusok munkáját legkevésbé Szlovákiában honorálják, keresetük ötödével van alatta az országos átlagnak, Csehországban az elmaradás 10 százalékos.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19