12 °C Budapest

Lehúznak a munkaközvetítők... - Mire kell figyelni?

Pénzcentrum
2007. november 22. 10:06

A külföldben gondolkodó magyar munkavállalók igencsak kedvelt célpontját képezi Nagy-Britannia. A külföldi munkavállalás mindig sokkal rizikósabb terület, mint a hazai, most azonban úgy tűnik fokozottabb figyelemre van szüksége azoknak, akik a szigetországban keresik a boldogulást.

A londoni magyar konzulátus ugyanis tegnap adott ki egy figyelemfelhívó közleményt, amely arra figyelmeztet, hogy a csaló "közvetítők" kisemmizik a nagy-britanniai munkavállalásra érkező magyarokat, melyet az MTI ismertetett.

Az utóbbi időszakban több olyan eset is előfordult, mikor rászedett magyar állampolgárok fordultak a londoni magyar nagykövetséghez. Ezekben az esetekben több száz fontnyi összeget csaltak ki az áldozatoktól közvetítői díj, illetve az első négy hónapi szállás költségének címén. A pénzek kifizetése után az álközvetítők eltűntek.

A konzulátus szerint csak október vége óta több tucatnyi ilyen eset jutott a képviselet tudomására. Néhány hónappal ezelőtt az MTI-nek számoltak be megpróbáltatásaikról átvert magyarok. Akkor az álközvetítők a munkavállalók nevében helyi bankokban hiteleket vettek fel. Az összegeket el is költötték műszaki cikkekre, a bevételből azonban a tényleges hitelfelvevők semmit sem láttak, mivel azt mondták nekik, hogy ők tartoznak a kiutaztatásért, szállásért és ellátásért.

Egy, a BBC által készített riportfilm pedig egyenesen arról beszél, hogy emberkereskedelemmé fajult a kelet-európai EU-munkavállalók nagy-britanniai kiközvetítésének jelentős része. Hivatalos adatok szerint a bővítés első hulláma óta több mint 600 ezren érkeztek Nagy-Britanniába, kétharmaduk lengyel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A konzulátus arra figyelmeztetett, hogy azok, akik szeretnének a szigetországban munkát vállalni, mindenképpen győződjenek meg arról, hogy a magyar hatóság munkaközvetítői tevékenység végzésére nyilvántartásba vette e közvetítőt, sőt a munkaközvetítő általában közvetítői díjat sem kérhet.

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) honlapján jelenleg 348 843 érvényes állásajánlat van jelen. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) honlapján jelenleg 348 843 érvényes állásajánlat van jelen. A leggyakrabban keresett szakmák számviteli, pénzügyi és értékesítési ügyintézők, az irodai és ügyfélforgalmi, házvezetői, éttermi foglalkozások.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06