6 év alatt 4 millió új munkahely: még sincs ok az örömre?

Pénzcentrum
2007. november 27. 14:00

Az ezredforduló óta nem tapasztalt szintet ért el 2006-ban az uniós foglalkoztatási teljesítmény. 6 év alatt a munkaerőpiacokon 4 millióval nőtt a munkahelyek száma. De ez még nem ad okot feltétlen örömre, mivel a kormányoknak sokkal összehangoltabb foglalkoztatási és képzési politikát kellene kidolgozniuk, így garantálva a munkavállalók foglalkoztatási biztonságát.

A "Foglalkoztatás Európában 2007" tanulmány azért már mutat jelentős előrelépéseket az eddigi erőfeszítések hatásaiként, ugyanis Európában több embernek van munkahelye idén, mint egy évvel ezelőtt. Az átfogó szakpolitikák a kulcsfontosságú területeken (például a munka életciklus alapú megközelítése) ráadásul ténylegesen javíthatják az uniós tagok társadalmi-gazdasági eredményeit.

Ahogy a tagállamokban folyamatosan nő az idősek aránya, egyre égetőbb kérdéssé válik a foglalkoztatásuk. A cégek ugyanis leginkább a fiatalokat szeretik alkalmazni, mivel ők még alakíthatóak, és merészebbek is döntéseikben. Az intézkedéseknek köszönhetően viszont az 55-64 év közöttiek foglalkoztatási aránya is javulni kezdett, 2000-ben még csak 36,6 százalék volt, 2006-ban viszont már 43,6 százalék.

A vizsgálatok szerint azok az intézkedések voltak a leghatékonyabbak, amelyek nem csak a nyugdíjazással foglalkoztak, hanem pénzügyi ösztönzőket, és foglalkoztathatósági szempontokat is tartalmaztak, mint például az egész életen át tartó tanulás, vagy a rugalmas munkaidő. Az aktív idősödési politika leginkább Dániában, Finnországban, és Svédországban mutat nagyon jó példát a többi ország számára.

A fiatalok munkaerő-piaci integrációja viszont szinte mindenhol továbbra is nehézségeket okoz. A fiatalok munkanélküliségi rátája továbbra is jelentős, 2006-ban 17,4 százalék volt. Az uniós tagoknál ez a szám lényegesen magasabb, mint az iparosodott országokban, Amerikában, Kanadában, vagy Japánban. A magas munkanélküliség oka leginkább a megfelelő képzés hiányában, és a munkaerőpiac széttagoltságában keresendő.

A fentiek mellett vállalatokon belüli rugalmasság és a folyamatos szakképzés is jelentős előrelépést eredményezne a fejlődésben. A csapatmunkával, a rotációs munkavégzéssel, vagy akár a munkavállalók számának megváltoztatásával könnyebben lehetne alkalmazkodni a változó feltételekhez. Az összetettebb feladatok nagyobb munkavégzési önállósággal történő szervezése pedig növelné a dolgozók elégedettségét, a vállalatok termelékenységét, és innovációs képességét is.

A dolgozók alkalmazkodását az új környezethez emellett lényegesen lehetne javítani a karrierkilátások növelésével, és a tanulási lehetőségek biztosításával. A problémák különösen az idősebb, kevésbé képzett munkavállalók, és a rosszul fizetett, bizonytalan körülmények között dolgozók esetében szorulnak megoldásra, vagyis a szakpolitika fókuszát ezek felé a rétegek felé kellene fordítani...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16