6 év alatt 4 millió új munkahely: még sincs ok az örömre?

Pénzcentrum
2007. november 27. 14:00

Az ezredforduló óta nem tapasztalt szintet ért el 2006-ban az uniós foglalkoztatási teljesítmény. 6 év alatt a munkaerőpiacokon 4 millióval nőtt a munkahelyek száma. De ez még nem ad okot feltétlen örömre, mivel a kormányoknak sokkal összehangoltabb foglalkoztatási és képzési politikát kellene kidolgozniuk, így garantálva a munkavállalók foglalkoztatási biztonságát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A "Foglalkoztatás Európában 2007" tanulmány azért már mutat jelentős előrelépéseket az eddigi erőfeszítések hatásaiként, ugyanis Európában több embernek van munkahelye idén, mint egy évvel ezelőtt. Az átfogó szakpolitikák a kulcsfontosságú területeken (például a munka életciklus alapú megközelítése) ráadásul ténylegesen javíthatják az uniós tagok társadalmi-gazdasági eredményeit.

Ahogy a tagállamokban folyamatosan nő az idősek aránya, egyre égetőbb kérdéssé válik a foglalkoztatásuk. A cégek ugyanis leginkább a fiatalokat szeretik alkalmazni, mivel ők még alakíthatóak, és merészebbek is döntéseikben. Az intézkedéseknek köszönhetően viszont az 55-64 év közöttiek foglalkoztatási aránya is javulni kezdett, 2000-ben még csak 36,6 százalék volt, 2006-ban viszont már 43,6 százalék.

A vizsgálatok szerint azok az intézkedések voltak a leghatékonyabbak, amelyek nem csak a nyugdíjazással foglalkoztak, hanem pénzügyi ösztönzőket, és foglalkoztathatósági szempontokat is tartalmaztak, mint például az egész életen át tartó tanulás, vagy a rugalmas munkaidő. Az aktív idősödési politika leginkább Dániában, Finnországban, és Svédországban mutat nagyon jó példát a többi ország számára.

A fiatalok munkaerő-piaci integrációja viszont szinte mindenhol továbbra is nehézségeket okoz. A fiatalok munkanélküliségi rátája továbbra is jelentős, 2006-ban 17,4 százalék volt. Az uniós tagoknál ez a szám lényegesen magasabb, mint az iparosodott országokban, Amerikában, Kanadában, vagy Japánban. A magas munkanélküliség oka leginkább a megfelelő képzés hiányában, és a munkaerőpiac széttagoltságában keresendő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fentiek mellett vállalatokon belüli rugalmasság és a folyamatos szakképzés is jelentős előrelépést eredményezne a fejlődésben. A csapatmunkával, a rotációs munkavégzéssel, vagy akár a munkavállalók számának megváltoztatásával könnyebben lehetne alkalmazkodni a változó feltételekhez. Az összetettebb feladatok nagyobb munkavégzési önállósággal történő szervezése pedig növelné a dolgozók elégedettségét, a vállalatok termelékenységét, és innovációs képességét is.

A dolgozók alkalmazkodását az új környezethez emellett lényegesen lehetne javítani a karrierkilátások növelésével, és a tanulási lehetőségek biztosításával. A problémák különösen az idősebb, kevésbé képzett munkavállalók, és a rosszul fizetett, bizonytalan körülmények között dolgozók esetében szorulnak megoldásra, vagyis a szakpolitika fókuszát ezek felé a rétegek felé kellene fordítani...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?