16 °C Budapest

Bajban vannak a románok: bekeményít az EU?

Pénzcentrum
2007. november 29. 10:05

A Bizottság újabb lépést tett a román regisztrációs adó megváltoztatásával kapcsolatban. Az adónem ugyanis negatívan különbözteti meg a más országokból behozott használt gépjárműveket, ami ellenkezik az unió alapelveivel. Románia két hónapot kapott arra, hogy változtasson az ehhez kapcsolódó jogszabályokon, és ha ezt nem teszi meg, akkor a Bizottság az Európai Bírósághoz fordul...

2007 tavaszán Románia figyelmeztetést kapott arról a tényről, hogy a regisztrációs adóra vonatkozó nemzeti szabályozása összeférhetetlen az Európai Unió alapokmányával. Az erre érkezett válasz nem volt megfelelő az uniós szakemberek számára, a törvény vonatkozó szabályaiban semmilyen változás nem történt.

Ennek hatására a Bizottság határozottabb eszközökhöz folyamodott, két hónapos határidőt megadva szólította fel az országot a helyzet megoldására. Ráadásul ha ezt nem teljesítik a megadott időn belül, a szervezet az Európai Bírósághoz fordul.

A probléma abból indult ki, hogy a használt autókra kivetett adók nem lehetnek diszkriminatív jellegűek a másik tagországból behozott gépjárművekre, és amely országoknál ez fennállt, ott össze kellett egyeztetni az uniós alapelvekkel. Emellett az adó kiszámítása során figyelembe kell venni a korábbi használatból eredő értékcsökkenést is, aminek köszönhetően egy öreg autóra nézve kisebb lesz az adó összege.

A román törvények viszont az adó kiszámítása során nem veszik figyelembe a már elszámolt értékcsökkenést, vagyis magasabb összeg után kell megfizetni az adót. Ráadásul az adó összege nő az autó korával, így egy 10 éves autóra lényegesen több regisztrációs adót kell fizetni, mint egy 5 évesre. A külföldről behozott autók így valóban hátrányosan vannak megkülönböztetve, és a román kormánynak mindössze két hónapja van arra, hogy ezen változtasson...

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?