13 °C Budapest

Bajban vannak a románok: bekeményít az EU?

Pénzcentrum
2007. november 29. 10:05

A Bizottság újabb lépést tett a román regisztrációs adó megváltoztatásával kapcsolatban. Az adónem ugyanis negatívan különbözteti meg a más országokból behozott használt gépjárműveket, ami ellenkezik az unió alapelveivel. Románia két hónapot kapott arra, hogy változtasson az ehhez kapcsolódó jogszabályokon, és ha ezt nem teszi meg, akkor a Bizottság az Európai Bírósághoz fordul...

2007 tavaszán Románia figyelmeztetést kapott arról a tényről, hogy a regisztrációs adóra vonatkozó nemzeti szabályozása összeférhetetlen az Európai Unió alapokmányával. Az erre érkezett válasz nem volt megfelelő az uniós szakemberek számára, a törvény vonatkozó szabályaiban semmilyen változás nem történt.

Ennek hatására a Bizottság határozottabb eszközökhöz folyamodott, két hónapos határidőt megadva szólította fel az országot a helyzet megoldására. Ráadásul ha ezt nem teljesítik a megadott időn belül, a szervezet az Európai Bírósághoz fordul.

A probléma abból indult ki, hogy a használt autókra kivetett adók nem lehetnek diszkriminatív jellegűek a másik tagországból behozott gépjárművekre, és amely országoknál ez fennállt, ott össze kellett egyeztetni az uniós alapelvekkel. Emellett az adó kiszámítása során figyelembe kell venni a korábbi használatból eredő értékcsökkenést is, aminek köszönhetően egy öreg autóra nézve kisebb lesz az adó összege.

A román törvények viszont az adó kiszámítása során nem veszik figyelembe a már elszámolt értékcsökkenést, vagyis magasabb összeg után kell megfizetni az adót. Ráadásul az adó összege nő az autó korával, így egy 10 éves autóra lényegesen több regisztrációs adót kell fizetni, mint egy 5 évesre. A külföldről behozott autók így valóban hátrányosan vannak megkülönböztetve, és a román kormánynak mindössze két hónapja van arra, hogy ezen változtasson...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem