5 °C Budapest

Környezetvédelem adócsökkentéssel? Nem is olyan lehetetlen...

Pénzcentrum
2007. november 19. 14:00

Az Európai Bizottság közvetetten támogat egy brit javaslatot, miszerint úgy kellene csökkenteni a környezetbarát termékek árát, hogy az általános forgalmi adót csökkentik ezekre vonatkozóan. Az egész javaslatot a forgalmi adók felülvizsgálata során kellene megvalósítani, ami jövő évre van tervezve, bár a tagok közötti vitáknak köszönhetően nem lehet tudni, hogy mi valósul meg belőle...

Mind a franciák, mind a britek támogatják a környezetbarát termékek adócsökkentésére vonatkozó javaslatot, amely kötelező érvényű lenne az Európai Unió tagállamaiban. Mind a két tag egyetért abban, hogy ezzel sokkal hatásosabban lehetne ösztönözni az uniós állampolgárokat a "zöld" termékek vásárlására és használatára, emellett a gyártók is több pénz fektetnének a környezet védelmét szolgáló módszerek kifejlesztésére, ha élénkülne a kereslet ezek iránt a termékek iránt, bár a konkrét lista még nincs meghatározva.

A javaslat viszont nem tartalmaz pontos adatokat az adócsökkentés mértékéről, azt az Európai Unió dolga lesz eldönteni, ha elfogadja az indítványt. Az EU adóügyekkel foglalkozó biztosa szerint a most felvetődött ötlet része lehetne egy 2010-re életbe lépő szélesebb tervnek, melynek keretei között egyszerűsítenék, és racionálisabbá tennék a kedvezményes kulcsú forgalmi adó használatát.

Jelenleg az uniós tagok kötelesek egy 15 százalékos kulcsot használni a forgalmi adó kivetése során, de lehetőségük van két csökkentett kulcs bevezetésére, viszont ezeknek is el kell érnie a minimum 5 százalékot. Az adókról szóló vita viszont már szinte tradíció az unión belül, ugyanis minden döntés egyhangú egyetértéssel kell hogy szülessen.

A miniszterek például nemrég utasították el azt a javaslatot, hogy a regisztrációs adót egy olyan adóval helyettesítsék, ami a járművek levegőszennyezésének mértékén alapul. A tervek szerint 2008-ra a teljes regisztrációs, és útadó bevételek 25 százalékának kellene kötődnie a szén-dioxid kibocsátáshoz, továbbá 2010-re ezt 50 százalékra kéne növelni.

Bár a tagországok egy jelentős része szerint az sem biztos, hogy ez a legjobb módja a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, de alternatív javaslat még nem született a jelenlegi helyett. Vagyis ha ilyen ütemben folytatódik az adók körüli vita, nem lehet tudni, hogy mikorra válna megvalósíthatóvá a környezetbarát termékek alacsonyabb kulccsal történő adózása...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?