18 °C Budapest

Környezetvédelem adócsökkentéssel? Nem is olyan lehetetlen...

Pénzcentrum
2007. november 19. 14:00

Az Európai Bizottság közvetetten támogat egy brit javaslatot, miszerint úgy kellene csökkenteni a környezetbarát termékek árát, hogy az általános forgalmi adót csökkentik ezekre vonatkozóan. Az egész javaslatot a forgalmi adók felülvizsgálata során kellene megvalósítani, ami jövő évre van tervezve, bár a tagok közötti vitáknak köszönhetően nem lehet tudni, hogy mi valósul meg belőle...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mind a franciák, mind a britek támogatják a környezetbarát termékek adócsökkentésére vonatkozó javaslatot, amely kötelező érvényű lenne az Európai Unió tagállamaiban. Mind a két tag egyetért abban, hogy ezzel sokkal hatásosabban lehetne ösztönözni az uniós állampolgárokat a "zöld" termékek vásárlására és használatára, emellett a gyártók is több pénz fektetnének a környezet védelmét szolgáló módszerek kifejlesztésére, ha élénkülne a kereslet ezek iránt a termékek iránt, bár a konkrét lista még nincs meghatározva.

A javaslat viszont nem tartalmaz pontos adatokat az adócsökkentés mértékéről, azt az Európai Unió dolga lesz eldönteni, ha elfogadja az indítványt. Az EU adóügyekkel foglalkozó biztosa szerint a most felvetődött ötlet része lehetne egy 2010-re életbe lépő szélesebb tervnek, melynek keretei között egyszerűsítenék, és racionálisabbá tennék a kedvezményes kulcsú forgalmi adó használatát.

Jelenleg az uniós tagok kötelesek egy 15 százalékos kulcsot használni a forgalmi adó kivetése során, de lehetőségük van két csökkentett kulcs bevezetésére, viszont ezeknek is el kell érnie a minimum 5 százalékot. Az adókról szóló vita viszont már szinte tradíció az unión belül, ugyanis minden döntés egyhangú egyetértéssel kell hogy szülessen.

A miniszterek például nemrég utasították el azt a javaslatot, hogy a regisztrációs adót egy olyan adóval helyettesítsék, ami a járművek levegőszennyezésének mértékén alapul. A tervek szerint 2008-ra a teljes regisztrációs, és útadó bevételek 25 százalékának kellene kötődnie a szén-dioxid kibocsátáshoz, továbbá 2010-re ezt 50 százalékra kéne növelni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Bár a tagországok egy jelentős része szerint az sem biztos, hogy ez a legjobb módja a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, de alternatív javaslat még nem született a jelenlegi helyett. Vagyis ha ilyen ütemben folytatódik az adók körüli vita, nem lehet tudni, hogy mikorra válna megvalósíthatóvá a környezetbarát termékek alacsonyabb kulccsal történő adózása...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?