7 °C Budapest

Eldőlt: az EU megkímélte az iparűzési adót (2.)

Pénzcentrum
2007. október 11. 11:07

Összegyeztethető az Európai Unió törvényeivel az iparűzési adó - állapította meg ma délelőtt az Európai Bizottság. A döntés nem számít meglepetésnek, hiszen a Bizottság már áprilisban azt a véleményt juttatta el a bírósághoz, hogy nem ellentétes a magyar iparűzési adó az európai uniós jogrenddel.

A döntéssel több mint 300 milliárd forintnyi adóbevétel maradt meg, amennyiben más döntés született volna, az jelentősen leterhelte volna az államkasszát.

A bíróság osztota a bizottság álláspontjt, hogy a magyar iparűzési adó nem forgalmi adó jellegű, vagyis kivetése nem sérti azt az uniós szabályt, hogy egy tagállamban csak egyfajta forgalmi adót lehet kivetni, ami Magyarország esetében az áfa.

Ismeretes, hogy az iparűzési adó jogszerűségével kapcsolatos kételyek felmerülésekor a cégek egy része úgy döntött, hogy nem fizeti tovább ezt a közterhet. Õk most rosszul járhatnak, hiszen késedelmi pótlékokkal együtt róhatják le az adót. Igaz, az ilyen cégek száma kevés, hiszen az adószakértők is azt tanácsolták, hogy azok a cégek is fizessenek, akik később - ha megfelelő uniós döntés születne - visszakövetelik a pénzüket.

A KPMG arra is felhívta a figyelmet, hogy még az adónem esetleges visszamenőleges megszüntetése esetén sem lettek volna sikeresek a visszatérítési kérelmek. A tanácsadó cég friss közelményben László Csaba adpartner úgy nyilatkozik, hogy az iparűzési adót csupán az adóteher tényleges viselői igényelhették volna sikerrel vissza. Ám ha forgalmi adóként azonosítja az adófajtát az EU, akkor egy hipát elmarasztaló döntés szükségszerűen a végső fogyasztót azonosított volna károsultként. Az adót visszakérő iparűzési adóalanyok köre tehát nem lett volna jogosult az adó-visszatérítésre.

A KPMG adószakértői szerint a rendelkezésre álló korábbi esetjog alapján (ideértve az olasz IRAP-ügyben hozott hasonló tartalmú döntést is) mindig is a hipa érintetlenül hagyásának volt nagyobb esélye, ráadásul a visszatérítési kérelmek sikertelensége szinte biztosra vehető volt még a hipa eltörlése esetén is.

Gombkötő Bálint, vezető adótanácsadó szerint ahogyan tavaly az olasz ügyet követően, úgy most az iparűzési adó jogszerűségét megállapító ítélet után is várhatóan megjelennek majd a döntés átpolitizáltságát firtató vélekedések.
"A KPMG minden ilyen kijelentést megalapozatlannak tart, melyek az EU egy igen jelentőségteljes testületének tekintélyét ásná alá. Ismereteink szerint a jelenlegi magyar ügyben érintett összegnél jóval nagyobb pénzügyi kihatással járó esetben is döntött már az Európai Bíróság az adózó javára" - hangsúlyozta Gombkötő Bálint.

László Csaba kiemelte azt is, hogy a jelenlegi eljárás csupán az iparűzési adó forgalmi adókkal való hasonlatosságát volt hivatott vizsgálni, a negatív döntés nem jelent az adóval kapcsolatos általános jellegű állásfoglalást.

"Az iparűzési adót a KPMG szakértői továbbra is a legkevésbé hatékony, a vállalkozások jövedelmi viszonyait figyelmen kívül hagyó versenyt erősen torzító hatású és Magyarország versenyképességét hátrányosan befolyásoló adónemnek tekintik, és szorgalmazzuk annak gyökeres átdolgozását, vagy eltörlését" - tette hozzá a KPMG adópartnere.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?