15 °C Budapest

Eldőlt: az EU megkímélte az iparűzési adót (2.)

Pénzcentrum
2007. október 11. 11:07

Összegyeztethető az Európai Unió törvényeivel az iparűzési adó - állapította meg ma délelőtt az Európai Bizottság. A döntés nem számít meglepetésnek, hiszen a Bizottság már áprilisban azt a véleményt juttatta el a bírósághoz, hogy nem ellentétes a magyar iparűzési adó az európai uniós jogrenddel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A döntéssel több mint 300 milliárd forintnyi adóbevétel maradt meg, amennyiben más döntés született volna, az jelentősen leterhelte volna az államkasszát.

A bíróság osztota a bizottság álláspontjt, hogy a magyar iparűzési adó nem forgalmi adó jellegű, vagyis kivetése nem sérti azt az uniós szabályt, hogy egy tagállamban csak egyfajta forgalmi adót lehet kivetni, ami Magyarország esetében az áfa.

Ismeretes, hogy az iparűzési adó jogszerűségével kapcsolatos kételyek felmerülésekor a cégek egy része úgy döntött, hogy nem fizeti tovább ezt a közterhet. Õk most rosszul járhatnak, hiszen késedelmi pótlékokkal együtt róhatják le az adót. Igaz, az ilyen cégek száma kevés, hiszen az adószakértők is azt tanácsolták, hogy azok a cégek is fizessenek, akik később - ha megfelelő uniós döntés születne - visszakövetelik a pénzüket.

A KPMG arra is felhívta a figyelmet, hogy még az adónem esetleges visszamenőleges megszüntetése esetén sem lettek volna sikeresek a visszatérítési kérelmek. A tanácsadó cég friss közelményben László Csaba adpartner úgy nyilatkozik, hogy az iparűzési adót csupán az adóteher tényleges viselői igényelhették volna sikerrel vissza. Ám ha forgalmi adóként azonosítja az adófajtát az EU, akkor egy hipát elmarasztaló döntés szükségszerűen a végső fogyasztót azonosított volna károsultként. Az adót visszakérő iparűzési adóalanyok köre tehát nem lett volna jogosult az adó-visszatérítésre.

A KPMG adószakértői szerint a rendelkezésre álló korábbi esetjog alapján (ideértve az olasz IRAP-ügyben hozott hasonló tartalmú döntést is) mindig is a hipa érintetlenül hagyásának volt nagyobb esélye, ráadásul a visszatérítési kérelmek sikertelensége szinte biztosra vehető volt még a hipa eltörlése esetén is.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Gombkötő Bálint, vezető adótanácsadó szerint ahogyan tavaly az olasz ügyet követően, úgy most az iparűzési adó jogszerűségét megállapító ítélet után is várhatóan megjelennek majd a döntés átpolitizáltságát firtató vélekedések.
"A KPMG minden ilyen kijelentést megalapozatlannak tart, melyek az EU egy igen jelentőségteljes testületének tekintélyét ásná alá. Ismereteink szerint a jelenlegi magyar ügyben érintett összegnél jóval nagyobb pénzügyi kihatással járó esetben is döntött már az Európai Bíróság az adózó javára" - hangsúlyozta Gombkötő Bálint.

László Csaba kiemelte azt is, hogy a jelenlegi eljárás csupán az iparűzési adó forgalmi adókkal való hasonlatosságát volt hivatott vizsgálni, a negatív döntés nem jelent az adóval kapcsolatos általános jellegű állásfoglalást.

"Az iparűzési adót a KPMG szakértői továbbra is a legkevésbé hatékony, a vállalkozások jövedelmi viszonyait figyelmen kívül hagyó versenyt erősen torzító hatású és Magyarország versenyképességét hátrányosan befolyásoló adónemnek tekintik, és szorgalmazzuk annak gyökeres átdolgozását, vagy eltörlését" - tette hozzá a KPMG adópartnere.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00