Háromszoros fizetések az USA-ban ugyanazért a munkért!

Pénzcentrum
2007. november 14. 11:00

A magyar dolgozók sokszor érezhetik azt, hogy a fizetési színvonal lényegesen elmarad a környező, fejlettebb gazdasággal rendelkező országok szintjéhez képest. Most az EU is tapasztalhatta, hogy milyen az, amikor más sokkal többet kap ugyanazért a munkáért. Az Unióban dolgozó kutatók ugyanis évi több mint 23 ezer euróval ( 5,8 millió forint) keresnek kevesebbet mint amerikai társaik.

De ez még nem minden, amellett, hogy le vagyunk maradva Amerikától, ezen a területen India, Ausztrália, és Japán is megelőzi az uniós szinteket. A tanulmány, ami alapján kiderültek a különbségek, arra is rávilágított, hogy az EU-n belül is hatalmasak a különbségek, és továbbra is jelen van a nők és férfiak megkülönböztetése a fizetések tekintetében, van ahol eléri a 35 százalékot.

Az előmenetellel kapcsolatos fizetésemelések sem egyformák, a legmagasabb emelésekre Nagy-Britanniában lehet számítani a teljes előrelépési folyamat során, közel 335 százalékra, miközben Dániában ez csak 90 százalék.

Ez a helyzet ráadásul a szabad mozgást is torzító tényezőként jelenik meg, mivel nyilvánvalóan nem fognak azokban az országokban munkát vállalni a kutatók, ahol alacsony a fizetés, sőt, egy jó állásért előbb-utóbb külföldre fognak menni az emberek az alacsonyabb fizetési szintet biztosító államokból.

A felmérés elkészítéséhez több mint 10 ezer kutató nyilatkozott a karrierlétra különböző szintjeiről, és különböző országokból, mind az állami, mind a magánszektort figyelembe véve. Az országok több mint fele egy 20-30 ezer eurós (5-7,6 millió forint) átlagfizetést határozott meg, bár a tanulmány országokon belül is jelentős különbségeket fedett fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemek közti különbségek viszont szinte mindenhol jelentősek, 35 százalék feletti Észtországban, Csehországban, Izraelben, és Portugáliában, és 15 százalék alatti Bulgáriában, Dániában, Görögországban, Izlandon, Máltán és Norvégiában, vagyis ennyivel keresnek kevesebbet a nők férfi társaiknál.

2006-ban az EU-25 országok átlagfizetése a szóban forgó szakmában 23 ezer euró (5,8 millió forint), vagy annál kevesebb volt, miközben az USA-ban ez 63 ezer euró (16 millió forint). Mindössze Ausztria, Hollandia és Luxemburg adott hasonló szintű fizetést mint a tengerentúlon, Izrael, Svájc, Ausztrália, India valamint Japán pedig az EU-25 átlag feletti béreket állapított meg, és mindössze Kína maradt az EU-s átlag alatt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?