18 °C Budapest

Háromszoros fizetések az USA-ban ugyanazért a munkért!

Pénzcentrum
2007. november 14. 11:00

A magyar dolgozók sokszor érezhetik azt, hogy a fizetési színvonal lényegesen elmarad a környező, fejlettebb gazdasággal rendelkező országok szintjéhez képest. Most az EU is tapasztalhatta, hogy milyen az, amikor más sokkal többet kap ugyanazért a munkáért. Az Unióban dolgozó kutatók ugyanis évi több mint 23 ezer euróval ( 5,8 millió forint) keresnek kevesebbet mint amerikai társaik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

De ez még nem minden, amellett, hogy le vagyunk maradva Amerikától, ezen a területen India, Ausztrália, és Japán is megelőzi az uniós szinteket. A tanulmány, ami alapján kiderültek a különbségek, arra is rávilágított, hogy az EU-n belül is hatalmasak a különbségek, és továbbra is jelen van a nők és férfiak megkülönböztetése a fizetések tekintetében, van ahol eléri a 35 százalékot.

Az előmenetellel kapcsolatos fizetésemelések sem egyformák, a legmagasabb emelésekre Nagy-Britanniában lehet számítani a teljes előrelépési folyamat során, közel 335 százalékra, miközben Dániában ez csak 90 százalék.

Ez a helyzet ráadásul a szabad mozgást is torzító tényezőként jelenik meg, mivel nyilvánvalóan nem fognak azokban az országokban munkát vállalni a kutatók, ahol alacsony a fizetés, sőt, egy jó állásért előbb-utóbb külföldre fognak menni az emberek az alacsonyabb fizetési szintet biztosító államokból.

A felmérés elkészítéséhez több mint 10 ezer kutató nyilatkozott a karrierlétra különböző szintjeiről, és különböző országokból, mind az állami, mind a magánszektort figyelembe véve. Az országok több mint fele egy 20-30 ezer eurós (5-7,6 millió forint) átlagfizetést határozott meg, bár a tanulmány országokon belül is jelentős különbségeket fedett fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nemek közti különbségek viszont szinte mindenhol jelentősek, 35 százalék feletti Észtországban, Csehországban, Izraelben, és Portugáliában, és 15 százalék alatti Bulgáriában, Dániában, Görögországban, Izlandon, Máltán és Norvégiában, vagyis ennyivel keresnek kevesebbet a nők férfi társaiknál.

2006-ban az EU-25 országok átlagfizetése a szóban forgó szakmában 23 ezer euró (5,8 millió forint), vagy annál kevesebb volt, miközben az USA-ban ez 63 ezer euró (16 millió forint). Mindössze Ausztria, Hollandia és Luxemburg adott hasonló szintű fizetést mint a tengerentúlon, Izrael, Svájc, Ausztrália, India valamint Japán pedig az EU-25 átlag feletti béreket állapított meg, és mindössze Kína maradt az EU-s átlag alatt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?