12 °C Budapest

Üdülési csekk csak a kiválasztottaknak jár...

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 09:00

Kétszáz étteremmel kötne szerződést az üdülési csekk beváltására a Magyar Nemzeti Üdülési van olyan vendéglős, aki azért háborog, mert nem szerepel a listán, és tetemes bevételtől esik el, mert nem lehet nála csekkel fizetni - írja a Népszabadság.

Az üdülési csekkeket már korábban is be lehetett váltani 610 olyan étteremben, amely szálláshellyel együtt, annak részeként működik. Az újdonság az idén annyi, hogy az alapítvány nyitott az önálló éttermek felé, és első körben kétszáznak lehetővé tette, hogy szerződjenek velük, ha akarnak. A listán szereplő helyek alig ötöde kereste meg őket, vagyis az igény el van túlozva, valójában a vendéglősök részéről nincs akkora érdeklődés, mint amennyiért ipartestületük lobbizott a lehetőségért. Az alapítvánnyal szerződésben álló, vendéglátóegységet is üzemeltető 2600 szálláshely sem mind élt a lehetőséggel, noha felajánlották nekik.

Szakemberek szerint az üdülési csekk nem fogja megoldani a vendéglátás problémáit. Ráadásul a vendéglősöknek előbb a jelenleg évi 160 milliárd forint forgalmat adó étkezési utalványokat kellene megcélozniuk, hiszen azok egy részéért nadrágot, mosóport és egyebet vesznek az emberek a hipermarketekben. Az idén 25 milliárd forint értékben vásárolt üdülési csekk ugyanakkor számtalan jó célt szolgál: a fogorvostól az Operáig mindenhová számla ellenében, névre szólóan a jogosult juthat be.

Az ominózus kétszázas listát nem az üdülési alapítvány állította össze, hanem a Magyar Vendéglátók Ipartestületének felkérésére a turisztikai államtitkárságon keresztül a regionális idegenforgalmi bizottságok és marketingigazgatóságok. A kizárólag vidéki éttermeket tartalmazó listáról azonban a jelek szerint nem minden érintett tud, mert nem olvassa a szakmai sajtót, illetve az ipartestület honlapját sem látogatja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?