12 °C Budapest

"Röghöz kötött" magyarok: még a jobb fizetésért se mozdulunk...

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 09:00

Továbbra is kifogásolható a magyar lakosság mobilitása: mozdulni csak a fiatalok hajlandóak, de a 15-29 éves korosztályban is 10 százalék alatti a jobb állásért és magasabb keresetért ingázni vagy költözni hajlandók aránya.

Az ingázásra való alacsony hajlandóság mögött főként a kompenzáció hiánya húzódhat meg, hiszen minden negyedik munkavállaló közel egy órát utazik naponta. Mindenesetre sokatmondó, hogy még a fiatalok között is 66 százalék azok aránya, akik még akkor sem lennének hajlandóak két város között utazgatni, ha a munkáltató állná annak költségét.

A helyzet még sötétebb fényben mutatja, hogy Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadó Magyarországi Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a fiatalok és a kvalifikáltak adják a magyar társadalom legmobilabb rétegét, még az idősebb korosztály szinte "röghöz kötött".

Küzmös László, a GWH Zrt. vezérigazgatója a tömegközlekedés hiányosságain kívül a lakásárakban és főként a bérekben tapasztalható különbséget okolja a mobilitás alacsony szintjéért.

A legnagyobb bérkülönbségek a Somogy megyei és a fővárosi fizetések között van: míg dél-dunántúli megyében 131 ezer addig Budapesten 225 ezer forint a bruttó bérek átlaga.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az idősek mellett a hiányszakmákban dolgozók mozdulnak nehezen, így pl. a mérnökök is, akiket még a jóval magasabb külföldi fizetések se vonzanak kellőképpen. Ezt bizonyítja, hogy a Műegyetem Karrier Irodájának felmérése szerint a megkérdezett mérnökök csupán 37 százaléka lenne hajlandó külföldön letelepedni.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem