15 °C Budapest

"Röghöz kötött" magyarok: még a jobb fizetésért se mozdulunk...

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 09:00

Továbbra is kifogásolható a magyar lakosság mobilitása: mozdulni csak a fiatalok hajlandóak, de a 15-29 éves korosztályban is 10 százalék alatti a jobb állásért és magasabb keresetért ingázni vagy költözni hajlandók aránya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingázásra való alacsony hajlandóság mögött főként a kompenzáció hiánya húzódhat meg, hiszen minden negyedik munkavállaló közel egy órát utazik naponta. Mindenesetre sokatmondó, hogy még a fiatalok között is 66 százalék azok aránya, akik még akkor sem lennének hajlandóak két város között utazgatni, ha a munkáltató állná annak költségét.

A helyzet még sötétebb fényben mutatja, hogy Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadó Magyarországi Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a fiatalok és a kvalifikáltak adják a magyar társadalom legmobilabb rétegét, még az idősebb korosztály szinte "röghöz kötött".

Küzmös László, a GWH Zrt. vezérigazgatója a tömegközlekedés hiányosságain kívül a lakásárakban és főként a bérekben tapasztalható különbséget okolja a mobilitás alacsony szintjéért.

A legnagyobb bérkülönbségek a Somogy megyei és a fővárosi fizetések között van: míg dél-dunántúli megyében 131 ezer addig Budapesten 225 ezer forint a bruttó bérek átlaga.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az idősek mellett a hiányszakmákban dolgozók mozdulnak nehezen, így pl. a mérnökök is, akiket még a jóval magasabb külföldi fizetések se vonzanak kellőképpen. Ezt bizonyítja, hogy a Műegyetem Karrier Irodájának felmérése szerint a megkérdezett mérnökök csupán 37 százaléka lenne hajlandó külföldön letelepedni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00