14 °C Budapest

Munkavállalás Németországban - Talán 2009-től

Pénzcentrum
2007. április 17. 08:30

Az újonnan csatlakozott országok polgárainak munkavállalását több uniós ország is könnyítené a szakemberhiány miatt. A német szociáldemokraták azonban határozottan elzárkóznak konzervatív koalíciós partnerük felvetéséről - írja a Népszabadság.

Hiába van még mindig négymillió ember munka nélkül, egyes ágazatokban - a távközlésben, az informatikában, a szolgáltató szektorokban és az általános mérnöki munkakörökben - máris munkaerőhiányra panaszkodnak a német vállalatok. Michaael Glos gazdasági miniszter, ezért azt javasolta, hogy mielőbb oldják fel a kelet-európai EU-tagállamokat sújtó korlátozásokat, sőt, könnyítsék meg az EU-n kívüliek dolgát is a német munkaerőpiacon. Utóbbiak a jelenlegi bevándorlási törvény szerint csak 85 ezer euró bruttó évi fizetés fölött kapnak tartózkodási engedélyt - ez pedig még a német vállalati szférában is kiugróan magas fizetésnek számít. Tavaly összesen ezer munkavállalási engedélyt adtak ki EU-n kívülieknek, így aztán kár azzal érvelni, hogy ők vennék el a munkát a németek elől.

A kelet-európaiakkal más a helyzet, ők 2009 előtt munkavállalóként hivatalosan elvileg nem kaphatnak munkát. Jönnek tehát nem hivatalosan, a német mezőgazdaság például aligha működne lengyel idénymunkások nélkül. Ha Berlin megnyitná munkaerőpiacát, akkor esetleg a képzettebb kelet-európai agyakból is profitálhatna.

A koalíciós partner SPD és a szakszervezetek viszont hallani sem akarnak könnyítésekről. Amíg több millió ember állás nélkül van, addig szó sem lehet a külföldi konkurencia beengedéséről. Inkább a helyi állástalanokat képezzék át a hiányszakmákra - javasolják. Ők attól tartanak, hogy a munkaerőpiac megnyitása a bérek jelentős csökkenését eredményezné, a vállalati jövedelmek talán nőnének, de azon az áron, hogy a munkavállalókra egyre nagyobb nyomás nehezedne.

Brüsszel 2009-ig adott engedélyt Berlinnek az új tagállamokat sújtó munkaerőstopra, de a németek közül sokan 2011-ig tolnák ki az átmeneti mentesség időszakát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az osztrák szociális miniszter is kijelentette: lehetségesnek tartja, hogy 2009 után részlegesen megnyissák az osztrák munkapiacot a kelet-európai EU-tagállamok polgárai előtt. Az új tagországok munkavállalói számára életbe léptetett korlátozások 2009-ig vannak érvényben Ausztriában, és az osztrák kormány eredeti szándékai szerint ezeket 2011-ig szeretné meghoszszabbítani, noha ezt az unió nem nézi jó szemmel.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?