23 °C Budapest

Munkavállalás Németországban - Talán 2009-től

Pénzcentrum
2007. április 17. 08:30

Az újonnan csatlakozott országok polgárainak munkavállalását több uniós ország is könnyítené a szakemberhiány miatt. A német szociáldemokraták azonban határozottan elzárkóznak konzervatív koalíciós partnerük felvetéséről - írja a Népszabadság.

Hiába van még mindig négymillió ember munka nélkül, egyes ágazatokban - a távközlésben, az informatikában, a szolgáltató szektorokban és az általános mérnöki munkakörökben - máris munkaerőhiányra panaszkodnak a német vállalatok. Michaael Glos gazdasági miniszter, ezért azt javasolta, hogy mielőbb oldják fel a kelet-európai EU-tagállamokat sújtó korlátozásokat, sőt, könnyítsék meg az EU-n kívüliek dolgát is a német munkaerőpiacon. Utóbbiak a jelenlegi bevándorlási törvény szerint csak 85 ezer euró bruttó évi fizetés fölött kapnak tartózkodási engedélyt - ez pedig még a német vállalati szférában is kiugróan magas fizetésnek számít. Tavaly összesen ezer munkavállalási engedélyt adtak ki EU-n kívülieknek, így aztán kár azzal érvelni, hogy ők vennék el a munkát a németek elől.

A kelet-európaiakkal más a helyzet, ők 2009 előtt munkavállalóként hivatalosan elvileg nem kaphatnak munkát. Jönnek tehát nem hivatalosan, a német mezőgazdaság például aligha működne lengyel idénymunkások nélkül. Ha Berlin megnyitná munkaerőpiacát, akkor esetleg a képzettebb kelet-európai agyakból is profitálhatna.

A koalíciós partner SPD és a szakszervezetek viszont hallani sem akarnak könnyítésekről. Amíg több millió ember állás nélkül van, addig szó sem lehet a külföldi konkurencia beengedéséről. Inkább a helyi állástalanokat képezzék át a hiányszakmákra - javasolják. Ők attól tartanak, hogy a munkaerőpiac megnyitása a bérek jelentős csökkenését eredményezné, a vállalati jövedelmek talán nőnének, de azon az áron, hogy a munkavállalókra egyre nagyobb nyomás nehezedne.

Brüsszel 2009-ig adott engedélyt Berlinnek az új tagállamokat sújtó munkaerőstopra, de a németek közül sokan 2011-ig tolnák ki az átmeneti mentesség időszakát.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az osztrák szociális miniszter is kijelentette: lehetségesnek tartja, hogy 2009 után részlegesen megnyissák az osztrák munkapiacot a kelet-európai EU-tagállamok polgárai előtt. Az új tagországok munkavállalói számára életbe léptetett korlátozások 2009-ig vannak érvényben Ausztriában, és az osztrák kormány eredeti szándékai szerint ezeket 2011-ig szeretné meghoszszabbítani, noha ezt az unió nem nézi jó szemmel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44