18 °C Budapest

Mi lesz a tandíjjal?

Pénzcentrum
2007. október 24. 09:15

Legkorábban a hónap végén ülhet össze az oktatási minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőiből álló vegyes bizottság, amely megvitatja a tandíj kiváltására született diák-érdekképviseleti javaslatot - adja hírül a Magyar Hírlap.

Hiller István oktatási miniszter a napokban tette meg bejelentését, amely szerint már készül az a törvénymódosítás, amely előírná az államilag támogatott hallgatók legjobban tanuló 15 százalékának tandíjmentességét.

Manherz Károly szakállamtitkár elmondása szerint azok a diákok, akik az előírt kreditszám legalább felét nem teljesítik, elveszítik jogosultságukat az államilag támogatott képzésre, őket kötelező jelleggel át kell sorolni a költségtérítéses képzésbe. Az ő helyüket foglalhatják el a legjobban teljesítő költségtérítésesek, akik így bekerülhetnek az államilag támogatott rendszerbe, azonban a pozitív átsorolás feltételeit nem rögzíti jogszabály.

Mindez felmenő rendszerben fog életbe lépni, vagyis az első évben még a teljes évfolyam legjobban tanuló 15 százaléka mentesülhet a tandíj megfizetése alól. Később ezt az arányt az összes államilag támogatott hallgatóra vetítik majd egy intézményen belül. A HÖOK javaslata azzal váltaná ki a tandíjat, hogy a diákok az adott félévben felvett, de nem teljesített kreditek után lennének kötelesek megfizetni a hallgatói normatíva bizonyos százalékát.

A múlt heti megállapodás nyomán vegyes bizottságot állít fel a szaktárca, amely legkorábban október végén ülhet össze, november során pedig legalább kéthetente konzultálnak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?