3 °C Budapest

Felvételi az óvodában: örömkönnyeket hullatva fizetnek milliókat a szülők

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 11:00

Az amerikai álom helyett sokkal inkább a rémálom kifejezés jellemzi hűen a gyermekek iskoláztatásával kapcsolatos ügyeket az Egyesült Államokban. A legjobb iskolákért folytatott verseny ugyanis manapság már oda vezet, hogy az iskoláztatási költségek már 4 éves korban, az iskolai előkészítőnél is felmerülnek, a tandíj pedig akár az 5 millió forintos összeghatárt is elérheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Természetesen itthon is működnek már magánóvodák, ahol a szülők által kifizetett tandíjért, a hagyományostól eltérő oktatásban, nyelvtanfolyamokon és balett órákon vehetnek részt az általános iskolai feladatokra készülő kisgyermekek. Az amerikai intézményeket, és az éves tandíjakat látva azonban joggal merül fel bennünk a kérdés: vajon a gyermekünknek tényleg szüksége van erre a felhajtásra?

A sok esetben tréfaként elhangzó kijelentés, miszerint manapság már az óvodába is felvételizni kell, a tengerentúlon már maga a valóság. Az elitnek tekinthető előkészítő iskolák ugyanis, ha nem is a gyermekeket, de a szülőket mindenképpen vizsga elé állítják. Az interjú során általában a munkahelyük és családi állapotuk alapján döntenek a szülők, egyben a gyermekek sorsáról. A döntési folyamat hossza hónapokra rúg, a végső döntésben pedig, nem titkoltan, a legfontosabb szerepet a szülők pénztárcájának vastagsága játssza.

Az alábbi táblázatból is jól látszik, hogy a kellőképpen tehetős szülőknek körülbelül évi 4-5 millió forintos megterhelést jelent az előkészítő iskola. Ezért az összegért, ha sikerül a megfelelő intézménybe való bejutás, egészen a felsőoktatási intézményekig megspórolható a felvételi, vagyis a kifizetett 8-10 millió forinttal máris bevásárolták gyermeküket a legjobb általános iskolákba és gimnáziumokba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze kérdés, vajon egy négy éves gyermeknek valóban szüksége van-e a heti két nyelvórára, melyen ráadásul két különböző idegen nyelvet oktatnak, vagy tényleg meg kell-e már óvodában tanulnia olvasni ahhoz, hogy később sikeres felnőtt válhasson belőle. Valóban szükség van a gyermekkor további rövidítésére csakis azért, hogy a szülők megnyugodhassanak és úgy érezhessék ők mindent megtettek?

Egy azonban bizonyos: a múlt században szociálpolitikai céllal megalapított, mára elitté vált iskolai előkészítők még időben meglovagolták az oktatás új hullámát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?