13 °C Budapest

Felvételi az óvodában: örömkönnyeket hullatva fizetnek milliókat a szülők

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 11:00

Az amerikai álom helyett sokkal inkább a rémálom kifejezés jellemzi hűen a gyermekek iskoláztatásával kapcsolatos ügyeket az Egyesült Államokban. A legjobb iskolákért folytatott verseny ugyanis manapság már oda vezet, hogy az iskoláztatási költségek már 4 éves korban, az iskolai előkészítőnél is felmerülnek, a tandíj pedig akár az 5 millió forintos összeghatárt is elérheti.

Természetesen itthon is működnek már magánóvodák, ahol a szülők által kifizetett tandíjért, a hagyományostól eltérő oktatásban, nyelvtanfolyamokon és balett órákon vehetnek részt az általános iskolai feladatokra készülő kisgyermekek. Az amerikai intézményeket, és az éves tandíjakat látva azonban joggal merül fel bennünk a kérdés: vajon a gyermekünknek tényleg szüksége van erre a felhajtásra?

A sok esetben tréfaként elhangzó kijelentés, miszerint manapság már az óvodába is felvételizni kell, a tengerentúlon már maga a valóság. Az elitnek tekinthető előkészítő iskolák ugyanis, ha nem is a gyermekeket, de a szülőket mindenképpen vizsga elé állítják. Az interjú során általában a munkahelyük és családi állapotuk alapján döntenek a szülők, egyben a gyermekek sorsáról. A döntési folyamat hossza hónapokra rúg, a végső döntésben pedig, nem titkoltan, a legfontosabb szerepet a szülők pénztárcájának vastagsága játssza.

Az alábbi táblázatból is jól látszik, hogy a kellőképpen tehetős szülőknek körülbelül évi 4-5 millió forintos megterhelést jelent az előkészítő iskola. Ezért az összegért, ha sikerül a megfelelő intézménybe való bejutás, egészen a felsőoktatási intézményekig megspórolható a felvételi, vagyis a kifizetett 8-10 millió forinttal máris bevásárolták gyermeküket a legjobb általános iskolákba és gimnáziumokba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze kérdés, vajon egy négy éves gyermeknek valóban szüksége van-e a heti két nyelvórára, melyen ráadásul két különböző idegen nyelvet oktatnak, vagy tényleg meg kell-e már óvodában tanulnia olvasni ahhoz, hogy később sikeres felnőtt válhasson belőle. Valóban szükség van a gyermekkor további rövidítésére csakis azért, hogy a szülők megnyugodhassanak és úgy érezhessék ők mindent megtettek?

Egy azonban bizonyos: a múlt században szociálpolitikai céllal megalapított, mára elitté vált iskolai előkészítők még időben meglovagolták az oktatás új hullámát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem