11 °C Budapest

Bajban a diákhitelesek ötöde

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 05:40

Eddig 234 ezren... Hétfőig volt igényelhető az idei tanévre a diákhitel. A 2001-es indulás óta egyre nagyobb népszerűégnek örvendő pénzhez jutási forma viszont egyesek számára kérdéseket vet fel. Ugyanis nem biztos, hogy az igénylők hasznos célra használják fel a kapott összeget, ráadásul ha már nem tanulnak, azzal szembesülnek, hogy igenis törleszteni kell. Ha ezt elmulasztják, akkor pedig jön az APEH...

2001 óta minden évben egyre növekvő számban igénylik a hallgatók a diákhitelt, eddig összesen 234 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az indulás óta összesen 30 ezren fizették vissza teljes egészében a hitel összegét, ami 6 év alatt elég jó arány, de néhányan mindig akadnak, akik el sem kezdtek törleszteni.

Többek között abból a szempontból is jobb a diákhitel, mint egy bankhitel, hogy nincs hitelbírálat, nem kell jövedelmet igazolni, nincs szükség kezesre, és más fedezetre az igényléshez. Mindenki megkapja a hitelt, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek és pontosan kitölti a hiteligénylését. Így mindenképp egyszerűsödik a felvétel módja, és azok a diákok, akiknek tényleg szükségük van az adott összegre a tanulmányaik fedezéséhez, "olcsóbban" megússzák, mint egy bankhitelt.

További előnye, ami egyeseknél hátránnyá is válhat, hogy nincs előírva, hogy mire kell elkölteni a diákhitel összegét. Szabadon eldönthető, hogy a tanulmányok alatt hol van a legjobb helye ennek a pénznek. El lehet azt is dönteni, hogy havonta szeretné megkapni a diák a pénzt, vagy szemeszterenként egy összegben. Egy tanulmányi félévre jelenleg maximum 150 ezer, költségtérítéses képzésben részt vevők számára maximum 200 ezer forint vehető fel, évi 9,5 százalékos kamatra.

Őri Andrással, a Diákhitel Központ Kommunikációs Igazgatójával való beszélgetés alapján kiderült, hogy a felhasználás szerint 3 féle igénylő típus van. Az első, akiknek a hallgatói lét fenntartásához van szükségük erre a pénzre, mivel fizetni kell a könyveket, az utazást, az albérleti vagy kollégiumi díjat, és a mindennapi étkezést, ami összesen nem kis összeg. Egy 2005-ös TÁRKI vizsgálat alapján kiderül, hogy az igénylők 26 százaléka szerint a diákhitel nélkül nem tudták volna megszerezni a diplomát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második csoport az, aki elszórja a felvett hitel teljes összegét, és van a harmadik csoport, akik jövőjükre gondolva tudatosan befektetik a kapott összeget. Itt is két eset lehetséges, az egyik, aki konkrét befektetésbe teszi a pénzt, mint például részvény, vagy befektetési alap, a másik kör pedig számítógépre, internetre, külföldi tanulmányútra, szakkönyvekre, nyelvtanfolyamokra fordítja, amivel növelhető a későbbiekben az elhelyezkedés esélye.

2006-ban az összes hitelre jogosult (402,76 ezer fő) 24 százaléka, összesen 95 ezer hallgató igényelte a diákhitelt, a képzés formája, és a megyék szerint a következő megoszlásban:


A fenti adatokból is látható, Budapesten igényelték a legtöbben a hitelt, ami lényegesen az átlag felett van, mivel itt található a legtöbb egyetem és főiskola. A legkevesebb igénylő Vas megyéből való, az igénylések száma gyakorlatilag tizede a Budapesti összes igénylésnek.

Államilag finanszírozott vs. költségtérítés

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 18:31
Kevesebb mint egy óra leforgása alatt több mint tízezren voltak kíváncsiak pénteken egy különleges,...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?