12 °C Budapest

Bajban a diákhitelesek ötöde

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 05:40

Eddig 234 ezren... Hétfőig volt igényelhető az idei tanévre a diákhitel. A 2001-es indulás óta egyre nagyobb népszerűégnek örvendő pénzhez jutási forma viszont egyesek számára kérdéseket vet fel. Ugyanis nem biztos, hogy az igénylők hasznos célra használják fel a kapott összeget, ráadásul ha már nem tanulnak, azzal szembesülnek, hogy igenis törleszteni kell. Ha ezt elmulasztják, akkor pedig jön az APEH...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2001 óta minden évben egyre növekvő számban igénylik a hallgatók a diákhitelt, eddig összesen 234 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az indulás óta összesen 30 ezren fizették vissza teljes egészében a hitel összegét, ami 6 év alatt elég jó arány, de néhányan mindig akadnak, akik el sem kezdtek törleszteni.

Többek között abból a szempontból is jobb a diákhitel, mint egy bankhitel, hogy nincs hitelbírálat, nem kell jövedelmet igazolni, nincs szükség kezesre, és más fedezetre az igényléshez. Mindenki megkapja a hitelt, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek és pontosan kitölti a hiteligénylését. Így mindenképp egyszerűsödik a felvétel módja, és azok a diákok, akiknek tényleg szükségük van az adott összegre a tanulmányaik fedezéséhez, "olcsóbban" megússzák, mint egy bankhitelt.

További előnye, ami egyeseknél hátránnyá is válhat, hogy nincs előírva, hogy mire kell elkölteni a diákhitel összegét. Szabadon eldönthető, hogy a tanulmányok alatt hol van a legjobb helye ennek a pénznek. El lehet azt is dönteni, hogy havonta szeretné megkapni a diák a pénzt, vagy szemeszterenként egy összegben. Egy tanulmányi félévre jelenleg maximum 150 ezer, költségtérítéses képzésben részt vevők számára maximum 200 ezer forint vehető fel, évi 9,5 százalékos kamatra.

Őri Andrással, a Diákhitel Központ Kommunikációs Igazgatójával való beszélgetés alapján kiderült, hogy a felhasználás szerint 3 féle igénylő típus van. Az első, akiknek a hallgatói lét fenntartásához van szükségük erre a pénzre, mivel fizetni kell a könyveket, az utazást, az albérleti vagy kollégiumi díjat, és a mindennapi étkezést, ami összesen nem kis összeg. Egy 2005-ös TÁRKI vizsgálat alapján kiderül, hogy az igénylők 26 százaléka szerint a diákhitel nélkül nem tudták volna megszerezni a diplomát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A második csoport az, aki elszórja a felvett hitel teljes összegét, és van a harmadik csoport, akik jövőjükre gondolva tudatosan befektetik a kapott összeget. Itt is két eset lehetséges, az egyik, aki konkrét befektetésbe teszi a pénzt, mint például részvény, vagy befektetési alap, a másik kör pedig számítógépre, internetre, külföldi tanulmányútra, szakkönyvekre, nyelvtanfolyamokra fordítja, amivel növelhető a későbbiekben az elhelyezkedés esélye.

2006-ban az összes hitelre jogosult (402,76 ezer fő) 24 százaléka, összesen 95 ezer hallgató igényelte a diákhitelt, a képzés formája, és a megyék szerint a következő megoszlásban:


A fenti adatokból is látható, Budapesten igényelték a legtöbben a hitelt, ami lényegesen az átlag felett van, mivel itt található a legtöbb egyetem és főiskola. A legkevesebb igénylő Vas megyéből való, az igénylések száma gyakorlatilag tizede a Budapesti összes igénylésnek.

Államilag finanszírozott vs. költségtérítés

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20