11 °C Budapest

Magyar milliárdosok toplistája - Csányi Sándor továbbra is vezet

Pénzcentrum
2006. október 9. 10:23

Bár a magyar milliárdosok idén sem kerültek fel a világ leggazdagabbjait fölsoroló Forbes-listára, az először négy évvel ezelőtt megjelenő Top100-as listát mégis nagy meglepetéseket tartogathat számunkra - írja a Magyar Hírlap.


Az idén a négy évvel ezelőtti 2,7 milliárddal forinttal már nem lehetett feliratkozni a leggazdagabb 100 magyar listájára, az alsó limit ugyanis az elmúlt években 3,7 milliárd forintra nőtt. A legjelentősebb változás azonban nem az utolsó helyekhez szükséges vagyon értékében tapasztalható, az a dobogós helyezésekben következett be. Míg 2002-ben "csupán" 40 milliárd forint is elegendő volt az arany éremhez, manapság ennek több, mint kétszeresére vagyis 90 milliárdos vagyonra kert szert tennie annak, aki a leggazdagabb magyar szeretne lenni.

 

Ezt a címet az idén is Csányi Sándor, az OTP Bank vezére nyerte el, akinek érdekeltségi köre a teljes magyar gazdaságot átszövi a mezőgazdaságtól a telekommunikációig. Az elmúlt évben az ingatlanpiaci befektetők jártak jobban, az ő vagyonuk lendületesen fejlődött, míg a mezőgazdaságban tevékenykedők megszenvedték az ágazatban uralkodó helyzetet. Mónos Péter tavalyi hatmilliárdos cégbirodalma a madárinfluenza következtében néhány hónap alatt dőlt össze. Bár a képlet azért nem ennyire egyértelmű, hiszen a Hungerit és a Kaiser élelmiszer-feldolgozó vállalatok is szépen teljesítenek.

Bár az első helyen szereplő üzletember személye nem okozott túlságosan nagy meglepetést, érdekesnek találhatjuk azonban, hogy az idei százas listáról lemaradtak az üzleti életből azóta a nagypolitikára váltó Gyurcsány Ferenc és Kóka János, rajtuk kívül a 2002-es listán szereplő 22 üzletember hiányzik az idén, többek között Máté László, Pintér Dezső és Rubik Ernő.

A Béres család 16 milliárdos, Szima Gábor, a DVSC elnök-tulajdonosa 8,4 milliárd forintnyi és Zwack Péter 9,4 milliárdos vagyonával azonban még mindig szép helyezést birtokolnak 100-ak között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar Top listán tucatnyi új is nevet találhatunk. Darvas Ferenc például, aki Bojár Gáborhoz hasonlóan a magyar tudás értékének lelkes hívője, az egyik saját maga menedszelte vállalatának eladásával, amely amerikai szakmai befektetők kezébe jutott, 10 millió dollárt keresett.

Az újonnan érkezettek közül azonban sokan nem a fővárosból irányítják "birodalmukat", amely arra ösztönözte a lista készítőit, hogy azt régiós bontásban (Nyugat- Kelet- és Dél-Közép-Magyarország) is elkészítse. Ezekre olyan a százas listára fel nem kerülő üzletemberek szerepelnek, akik az ország egy részén jelentős piaci súllyal rendelkeznek. További újdonságot jelentenek a szakmai listák, a kereskedelmet, mezőgazdaságot, ingatlanbefektetést és az ipart külön vizsgáló listák célja, hogy még jobban árnyalják képet.

Az idén sem maradtak el azonban a tiltakozás: több listán szereplő sérelmezte, hogy a vagyonukról elállítottak nem tükrözik a valóságos helyzetet, hiszen annak nagy része termelő eszközökben és ingatlanokban van, illetve a készítők nem vették figyelembe azt sem, hogy mekkora hitel terheli ezeket a javakat. Véleményük szerint az összehasonlítás igazságtalan és a valóságban ők sem rendelkeznek nagyobb értékekkel, mint egy átlagos magyar állampolgár.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm