GKI: megemelt idei GDP-prognózis, 1000 milliárd forintos kiigazítás

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 11:49

A májusban megfogalmazott 3.5%-ról érdemben, 3.9%-ra emelte az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát a GKI Gazdaságkutató Rt. A jövő évi prognózis 4.1%-ot jelent, azaz a magyar gazdaság gyorsuló ütemben nőhet. Vértes András, a kutatóintézet elnöke a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy 2006. közepétől lényeges változásoknak kell bekövetkeznie az államháztartás terén két irányban is (modernizáció és kiadáscsökkentés) ahhoz, hogy a 2010-es euró-bevezetés megvalósulhasson, "a mi véleményünk szerint nincs más reális út, akármilyen kormány is kerül hatalomra". A lényeges változás egyik vetülete, hogy a GDP mintegy 4-4.5%-át kellene lefaragni az állami kiadások esetében 2006-2008 között, ami nagyságrendileg 1000 milliárdos összeget jelent.

Vértes a világgazdasági folyamatokkal kapcsolatban kijelentette hogy "a világgazdaságban nagy a bizonytalanság, olajársokk-következett be, de nem történt olajválság" (szemben a '70-es és '80-as évek eseményeivel). Ez azt jelenti, hogy az árrobbanás nem lassítja nagymértékben a világgazdasági növekedést, illetve nem emeli érdemben az inflációt. Ebben a világgazdasági kontextusban ugyanakkor külön érdekes, hogy az európai konjunktúra idei és jövő évi alakulását a korábbiaknál kedvezőbben látja számos elemző, illetve kutató. A GKI szerint idén az euró-zóna GDP-je 1.6%-kal, Németországé 1%-kal bővülhet, míg jövőre 1.9, illetve 1.4%-os bővülési ütemekre számíthatunk. Az EU25 GDP-je 2, illetve 2.1%-os növekedést mutathat.

A kutatóintézet szerint az olajárak tartósan magas szinten maradhatnak, a brent típusú olajfajta idei éves átlagára 55 dollár, míg jövőre 60-65 dollár lehet. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a jelenlegi 63-64 körüli árhoz képest már nem számít további érdemi áremelkedésre, sőt mérsékelt árcsökkenés következhet be.

A magyar gazdasági folyamatok szempontjából a világgazdasági folyamatokon kívül nagy kockázatot jelent a 2006. évi választás is. A GKI abból indul ki, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy ki kerül hatalomra, a politikai ciklus kezdetén komoly államháztartási kiigazító lépéseket kell tennie, ezeket a prognózisai tartalmazzák. Ennek nagyságrendjéről Akar László vezérigazgató elmondta: számításaik szerint 2006-2008 között a GDP mintegy 4-4.5%-pontjának megfelelő államháztartási kiadáscsökkentésre lenne szükség, ami mintegy 1000 milliárdos összeget jelent.

A GKI szerint idén az államháztartás GDP-arányos hiánya 4% lehetne (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigálva), de ezt lényegesen (a GDP 1%-pontja körüli mértékben) befolyásolhatja a várhatóan hétfőn megjelenő Eurostat-döntés. Jövőre a GKI szintén 4%-os deficittel számol, ami azt jelenti, hogy az idei egyszeri (el nem számolható bevételi tételek) miatti hiánynövekedést más bevételi emelek kompenzálják, de ezen túlmenően további hiánylefaragás nem következik be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem