7 °C Budapest

Az EKB főközgazdásza szerint már nem zárható ki egy kamatcsökkentés - fokozódó bizonytalanság

Pénzcentrum
2005. június 6. 13:23

Az utóbbi hónapokban következetesen hangoztatott "kizárt" jelző után az Európai Központi Bank főközgazdásza, Otmar Issing most úgy látja, hogy egy lehetséges kamatcsökkentés már nem zárható ki - fejtette ki véleményét a szakértő a mai Handelsblatt német gazdasági lap hasábjain. Issing szóvivője megerősítette, hogy az EKB monetáris politikai stratégiája valóban nem zár ki egy kamatcsökkentést, de a cikkbeli értelmezésért az intézmény természetesen nem vállal felelősséget - számolt be a Reuters. Az EKB Kormányzótanácsának múlt heti ülésén ismét változatlanul 2%-on maradt az irányadó ráta, de Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, illetve Issing is visszautasította az arra a kérdésre adandó választ, hogy megvitatták-e a kamatcsökkentés lehetőségét a gyenge lábakon álló euró-zóna gazdasági fellendülésének elősegítésére.

Egyre inkább fokozódik a bizonytalanság az elemzők körében azt követően, hogy egyik vezető sem kívánt a kamatcsökkentés megvitatásának felvetésére reagálni, míg korábban mindketten következetesen cáfolták az erre vonatkozó kérdéseket. Többek szerint ez csupán figyelemre méltó hangsúlyváltozás, míg mások úgy vélik, hogy a hallgatás inkább beleegyezést jelenthet. Vannak, akik szerint különbséget kell tenni a kamatcsökkentés, mint lehetőség kiemelése és aközött, hogy ezt valóban meg is vitatták a múlt heti ülésen az illetékesek. A múlt heti kamatdöntést megelőzően a Reuters elemzői körkérdése azt mutatta, hogy mintegy 15%-os valószínűséget adtak a szakértők a kamatvágásnak. Ez az arány feltehetően nőtt azóta.

2005.06.02 14:21
Változatlan maradt az euró-zóna kamatszintje (2.)

Trichet egyik korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy esetleges kamatvágás inkább csak súlyosbítaná az euró-zóna gondjait. Az EKB illetékesei folyamatosan hangsúlyozzák az árstabilitási célkitűzés fontosságát, és utalnak rá, hogy figyelni kell a pénzkínálat növekedésének sebességére is.

Issing a Handelsbaltt-ban megjelent cikkben arról beszélt, hogy a tavalyi év végéig egyáltalán nem került szóba egy esetleges kamatcsökkentés lehetősége az euró-zónában. Tavaly év végén a pénzkínálat mintegy 6%-kal nőtt, míg idén áprilisra ez 6.7%-ra gyorsult, ami jóval nagyobb dinamikát jelez, mint az EKB által még infláció-semlegesnek tekintett 4.5%-os ráta. Issing egy múlt pénteki konferenciára készített elemzésében azt a konklúziót vonta le, hogy a magas likviditás infláció-emelő kockázatai egy kamatcsökkentés elleni érvet jelentenek.

Az esetleges EKB-kamatcsökkentés azt jelentené, hogy tovább tágulna a különbség az amerikai és az euró-zóna irányadó rátája között, mely jelenleg 1%-pont. Mivel az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő FED várhatóan még csak a közelébe ért a kamatemelési sorozata végének, így egy 25 bp-os FED kamatemelés, és egy hasonló nagyságrendű EKB kamatcsökkentés 1.5%-pontosra tágítaná a spread-et. Ez az euró további gyengülése irányába mutatna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utóbbi hónapokban egyre inkább fokozódott a nyomás a frankfurti székhelyű intézményre, hogy vegye fontolóra a kamatcsökkentés lehetőségét az egyre inkább súlyosbodó euró-zóna gazdasági nehézségek fékezése érdekében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem