14 °C Budapest

Az EKB főközgazdásza szerint már nem zárható ki egy kamatcsökkentés - fokozódó bizonytalanság

Pénzcentrum
2005. június 6. 13:23

Az utóbbi hónapokban következetesen hangoztatott "kizárt" jelző után az Európai Központi Bank főközgazdásza, Otmar Issing most úgy látja, hogy egy lehetséges kamatcsökkentés már nem zárható ki - fejtette ki véleményét a szakértő a mai Handelsblatt német gazdasági lap hasábjain. Issing szóvivője megerősítette, hogy az EKB monetáris politikai stratégiája valóban nem zár ki egy kamatcsökkentést, de a cikkbeli értelmezésért az intézmény természetesen nem vállal felelősséget - számolt be a Reuters. Az EKB Kormányzótanácsának múlt heti ülésén ismét változatlanul 2%-on maradt az irányadó ráta, de Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, illetve Issing is visszautasította az arra a kérdésre adandó választ, hogy megvitatták-e a kamatcsökkentés lehetőségét a gyenge lábakon álló euró-zóna gazdasági fellendülésének elősegítésére.

Egyre inkább fokozódik a bizonytalanság az elemzők körében azt követően, hogy egyik vezető sem kívánt a kamatcsökkentés megvitatásának felvetésére reagálni, míg korábban mindketten következetesen cáfolták az erre vonatkozó kérdéseket. Többek szerint ez csupán figyelemre méltó hangsúlyváltozás, míg mások úgy vélik, hogy a hallgatás inkább beleegyezést jelenthet. Vannak, akik szerint különbséget kell tenni a kamatcsökkentés, mint lehetőség kiemelése és aközött, hogy ezt valóban meg is vitatták a múlt heti ülésen az illetékesek. A múlt heti kamatdöntést megelőzően a Reuters elemzői körkérdése azt mutatta, hogy mintegy 15%-os valószínűséget adtak a szakértők a kamatvágásnak. Ez az arány feltehetően nőtt azóta.

2005.06.02 14:21
Változatlan maradt az euró-zóna kamatszintje (2.)

Trichet egyik korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy esetleges kamatvágás inkább csak súlyosbítaná az euró-zóna gondjait. Az EKB illetékesei folyamatosan hangsúlyozzák az árstabilitási célkitűzés fontosságát, és utalnak rá, hogy figyelni kell a pénzkínálat növekedésének sebességére is.

Issing a Handelsbaltt-ban megjelent cikkben arról beszélt, hogy a tavalyi év végéig egyáltalán nem került szóba egy esetleges kamatcsökkentés lehetősége az euró-zónában. Tavaly év végén a pénzkínálat mintegy 6%-kal nőtt, míg idén áprilisra ez 6.7%-ra gyorsult, ami jóval nagyobb dinamikát jelez, mint az EKB által még infláció-semlegesnek tekintett 4.5%-os ráta. Issing egy múlt pénteki konferenciára készített elemzésében azt a konklúziót vonta le, hogy a magas likviditás infláció-emelő kockázatai egy kamatcsökkentés elleni érvet jelentenek.

Az esetleges EKB-kamatcsökkentés azt jelentené, hogy tovább tágulna a különbség az amerikai és az euró-zóna irányadó rátája között, mely jelenleg 1%-pont. Mivel az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő FED várhatóan még csak a közelébe ért a kamatemelési sorozata végének, így egy 25 bp-os FED kamatemelés, és egy hasonló nagyságrendű EKB kamatcsökkentés 1.5%-pontosra tágítaná a spread-et. Ez az euró további gyengülése irányába mutatna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utóbbi hónapokban egyre inkább fokozódott a nyomás a frankfurti székhelyű intézményre, hogy vegye fontolóra a kamatcsökkentés lehetőségét az egyre inkább súlyosbodó euró-zóna gazdasági nehézségek fékezése érdekében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem