28 °C Budapest

Az EKB főközgazdásza szerint már nem zárható ki egy kamatcsökkentés - fokozódó bizonytalanság

Pénzcentrum
2005. június 6. 13:23

Az utóbbi hónapokban következetesen hangoztatott "kizárt" jelző után az Európai Központi Bank főközgazdásza, Otmar Issing most úgy látja, hogy egy lehetséges kamatcsökkentés már nem zárható ki - fejtette ki véleményét a szakértő a mai Handelsblatt német gazdasági lap hasábjain. Issing szóvivője megerősítette, hogy az EKB monetáris politikai stratégiája valóban nem zár ki egy kamatcsökkentést, de a cikkbeli értelmezésért az intézmény természetesen nem vállal felelősséget - számolt be a Reuters. Az EKB Kormányzótanácsának múlt heti ülésén ismét változatlanul 2%-on maradt az irányadó ráta, de Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, illetve Issing is visszautasította az arra a kérdésre adandó választ, hogy megvitatták-e a kamatcsökkentés lehetőségét a gyenge lábakon álló euró-zóna gazdasági fellendülésének elősegítésére.

Egyre inkább fokozódik a bizonytalanság az elemzők körében azt követően, hogy egyik vezető sem kívánt a kamatcsökkentés megvitatásának felvetésére reagálni, míg korábban mindketten következetesen cáfolták az erre vonatkozó kérdéseket. Többek szerint ez csupán figyelemre méltó hangsúlyváltozás, míg mások úgy vélik, hogy a hallgatás inkább beleegyezést jelenthet. Vannak, akik szerint különbséget kell tenni a kamatcsökkentés, mint lehetőség kiemelése és aközött, hogy ezt valóban meg is vitatták a múlt heti ülésen az illetékesek. A múlt heti kamatdöntést megelőzően a Reuters elemzői körkérdése azt mutatta, hogy mintegy 15%-os valószínűséget adtak a szakértők a kamatvágásnak. Ez az arány feltehetően nőtt azóta.

2005.06.02 14:21
Változatlan maradt az euró-zóna kamatszintje (2.)

Trichet egyik korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy esetleges kamatvágás inkább csak súlyosbítaná az euró-zóna gondjait. Az EKB illetékesei folyamatosan hangsúlyozzák az árstabilitási célkitűzés fontosságát, és utalnak rá, hogy figyelni kell a pénzkínálat növekedésének sebességére is.

Issing a Handelsbaltt-ban megjelent cikkben arról beszélt, hogy a tavalyi év végéig egyáltalán nem került szóba egy esetleges kamatcsökkentés lehetősége az euró-zónában. Tavaly év végén a pénzkínálat mintegy 6%-kal nőtt, míg idén áprilisra ez 6.7%-ra gyorsult, ami jóval nagyobb dinamikát jelez, mint az EKB által még infláció-semlegesnek tekintett 4.5%-os ráta. Issing egy múlt pénteki konferenciára készített elemzésében azt a konklúziót vonta le, hogy a magas likviditás infláció-emelő kockázatai egy kamatcsökkentés elleni érvet jelentenek.

Az esetleges EKB-kamatcsökkentés azt jelentené, hogy tovább tágulna a különbség az amerikai és az euró-zóna irányadó rátája között, mely jelenleg 1%-pont. Mivel az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő FED várhatóan még csak a közelébe ért a kamatemelési sorozata végének, így egy 25 bp-os FED kamatemelés, és egy hasonló nagyságrendű EKB kamatcsökkentés 1.5%-pontosra tágítaná a spread-et. Ez az euró további gyengülése irányába mutatna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az utóbbi hónapokban egyre inkább fokozódott a nyomás a frankfurti székhelyű intézményre, hogy vegye fontolóra a kamatcsökkentés lehetőségét az egyre inkább súlyosbodó euró-zóna gazdasági nehézségek fékezése érdekében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?