Az EKB főközgazdásza szerint már nem zárható ki egy kamatcsökkentés - fokozódó bizonytalanság

Pénzcentrum
2005. június 6. 13:23

Az utóbbi hónapokban következetesen hangoztatott "kizárt" jelző után az Európai Központi Bank főközgazdásza, Otmar Issing most úgy látja, hogy egy lehetséges kamatcsökkentés már nem zárható ki - fejtette ki véleményét a szakértő a mai Handelsblatt német gazdasági lap hasábjain. Issing szóvivője megerősítette, hogy az EKB monetáris politikai stratégiája valóban nem zár ki egy kamatcsökkentést, de a cikkbeli értelmezésért az intézmény természetesen nem vállal felelősséget - számolt be a Reuters. Az EKB Kormányzótanácsának múlt heti ülésén ismét változatlanul 2%-on maradt az irányadó ráta, de Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, illetve Issing is visszautasította az arra a kérdésre adandó választ, hogy megvitatták-e a kamatcsökkentés lehetőségét a gyenge lábakon álló euró-zóna gazdasági fellendülésének elősegítésére.

Egyre inkább fokozódik a bizonytalanság az elemzők körében azt követően, hogy egyik vezető sem kívánt a kamatcsökkentés megvitatásának felvetésére reagálni, míg korábban mindketten következetesen cáfolták az erre vonatkozó kérdéseket. Többek szerint ez csupán figyelemre méltó hangsúlyváltozás, míg mások úgy vélik, hogy a hallgatás inkább beleegyezést jelenthet. Vannak, akik szerint különbséget kell tenni a kamatcsökkentés, mint lehetőség kiemelése és aközött, hogy ezt valóban meg is vitatták a múlt heti ülésen az illetékesek. A múlt heti kamatdöntést megelőzően a Reuters elemzői körkérdése azt mutatta, hogy mintegy 15%-os valószínűséget adtak a szakértők a kamatvágásnak. Ez az arány feltehetően nőtt azóta.

2005.06.02 14:21
Változatlan maradt az euró-zóna kamatszintje (2.)

Trichet egyik korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy esetleges kamatvágás inkább csak súlyosbítaná az euró-zóna gondjait. Az EKB illetékesei folyamatosan hangsúlyozzák az árstabilitási célkitűzés fontosságát, és utalnak rá, hogy figyelni kell a pénzkínálat növekedésének sebességére is.

Issing a Handelsbaltt-ban megjelent cikkben arról beszélt, hogy a tavalyi év végéig egyáltalán nem került szóba egy esetleges kamatcsökkentés lehetősége az euró-zónában. Tavaly év végén a pénzkínálat mintegy 6%-kal nőtt, míg idén áprilisra ez 6.7%-ra gyorsult, ami jóval nagyobb dinamikát jelez, mint az EKB által még infláció-semlegesnek tekintett 4.5%-os ráta. Issing egy múlt pénteki konferenciára készített elemzésében azt a konklúziót vonta le, hogy a magas likviditás infláció-emelő kockázatai egy kamatcsökkentés elleni érvet jelentenek.

Az esetleges EKB-kamatcsökkentés azt jelentené, hogy tovább tágulna a különbség az amerikai és az euró-zóna irányadó rátája között, mely jelenleg 1%-pont. Mivel az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő FED várhatóan még csak a közelébe ért a kamatemelési sorozata végének, így egy 25 bp-os FED kamatemelés, és egy hasonló nagyságrendű EKB kamatcsökkentés 1.5%-pontosra tágítaná a spread-et. Ez az euró további gyengülése irányába mutatna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utóbbi hónapokban egyre inkább fokozódott a nyomás a frankfurti székhelyű intézményre, hogy vegye fontolóra a kamatcsökkentés lehetőségét az egyre inkább súlyosbodó euró-zóna gazdasági nehézségek fékezése érdekében.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08