21 °C Budapest

Az EKB főközgazdásza szerint már nem zárható ki egy kamatcsökkentés - fokozódó bizonytalanság

Pénzcentrum
2005. június 6. 13:23

Az utóbbi hónapokban következetesen hangoztatott "kizárt" jelző után az Európai Központi Bank főközgazdásza, Otmar Issing most úgy látja, hogy egy lehetséges kamatcsökkentés már nem zárható ki - fejtette ki véleményét a szakértő a mai Handelsblatt német gazdasági lap hasábjain. Issing szóvivője megerősítette, hogy az EKB monetáris politikai stratégiája valóban nem zár ki egy kamatcsökkentést, de a cikkbeli értelmezésért az intézmény természetesen nem vállal felelősséget - számolt be a Reuters. Az EKB Kormányzótanácsának múlt heti ülésén ismét változatlanul 2%-on maradt az irányadó ráta, de Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, illetve Issing is visszautasította az arra a kérdésre adandó választ, hogy megvitatták-e a kamatcsökkentés lehetőségét a gyenge lábakon álló euró-zóna gazdasági fellendülésének elősegítésére.

Egyre inkább fokozódik a bizonytalanság az elemzők körében azt követően, hogy egyik vezető sem kívánt a kamatcsökkentés megvitatásának felvetésére reagálni, míg korábban mindketten következetesen cáfolták az erre vonatkozó kérdéseket. Többek szerint ez csupán figyelemre méltó hangsúlyváltozás, míg mások úgy vélik, hogy a hallgatás inkább beleegyezést jelenthet. Vannak, akik szerint különbséget kell tenni a kamatcsökkentés, mint lehetőség kiemelése és aközött, hogy ezt valóban meg is vitatták a múlt heti ülésen az illetékesek. A múlt heti kamatdöntést megelőzően a Reuters elemzői körkérdése azt mutatta, hogy mintegy 15%-os valószínűséget adtak a szakértők a kamatvágásnak. Ez az arány feltehetően nőtt azóta.

2005.06.02 14:21
Változatlan maradt az euró-zóna kamatszintje (2.)

Trichet egyik korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy esetleges kamatvágás inkább csak súlyosbítaná az euró-zóna gondjait. Az EKB illetékesei folyamatosan hangsúlyozzák az árstabilitási célkitűzés fontosságát, és utalnak rá, hogy figyelni kell a pénzkínálat növekedésének sebességére is.

Issing a Handelsbaltt-ban megjelent cikkben arról beszélt, hogy a tavalyi év végéig egyáltalán nem került szóba egy esetleges kamatcsökkentés lehetősége az euró-zónában. Tavaly év végén a pénzkínálat mintegy 6%-kal nőtt, míg idén áprilisra ez 6.7%-ra gyorsult, ami jóval nagyobb dinamikát jelez, mint az EKB által még infláció-semlegesnek tekintett 4.5%-os ráta. Issing egy múlt pénteki konferenciára készített elemzésében azt a konklúziót vonta le, hogy a magas likviditás infláció-emelő kockázatai egy kamatcsökkentés elleni érvet jelentenek.

Az esetleges EKB-kamatcsökkentés azt jelentené, hogy tovább tágulna a különbség az amerikai és az euró-zóna irányadó rátája között, mely jelenleg 1%-pont. Mivel az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő FED várhatóan még csak a közelébe ért a kamatemelési sorozata végének, így egy 25 bp-os FED kamatemelés, és egy hasonló nagyságrendű EKB kamatcsökkentés 1.5%-pontosra tágítaná a spread-et. Ez az euró további gyengülése irányába mutatna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utóbbi hónapokban egyre inkább fokozódott a nyomás a frankfurti székhelyű intézményre, hogy vegye fontolóra a kamatcsökkentés lehetőségét az egyre inkább súlyosbodó euró-zóna gazdasági nehézségek fékezése érdekében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem