24 °C Budapest

Vártnál 160 millió euróval magasabb: 1.73 milliárd euró lett a III. negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

Pénzcentrum
2004. december 31. 08:31

1.73 mrd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya 2004. harmadik negyedévében - tette közzé az MNB. A Reuters elemzői konszenzusa 1.57 milliárd eurós hiányt valószínűsített. A felülvizsgált adatok szerint a második negyedévben 1.88 milliárd, míg az első negyedévben 1.69 milliárd euró volt a folyó mérleg deficitje. Az MNB 252.9 milliárd forintot (azaz mintegy 1005 millió eurót), mely a közösségi vámáruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltásához kapcsolódik, és zömében a korábbi időszakot érintette, továbbra sem számolt el a fizetési mérlegben.

1,559 m euró finanszírozási igénnyel szemben 1,392 millió euró nem adóssággeneráló finanszírozás állt. A szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján az ország nettó külföldi finanszírozási igénye az elmúlt nyolc negyedévben nem nőtt számottevően. A folyó fizetési mérleg hiánya a szezonálisan igazított adatok alapján ezzel szemben növekedést mutatott 2004. harmadik negyedévében. A két mutató eltérő tendenciája annak a következménye, hogy a tőkemérlegben elszámolt EU- transzferek növekedtek.


Idén az év első három negyedévében 5.3 milliárd eurót tett ki a folyó mérleg deficitje, szemben az előző év hasonló időszaki 4.79 milliárd euróval. A hiány GDP arányosan is enyhe növekedést mutatott. Az év végére a deficit 7.1 mrd euróra nőhet piaci elemzők várakozásai szerint, mely nagyságrendileg a GDP 9%-át teheti ki.

Az előző negyedévvel összehasonlítva a reálgazdasági tranzakciók szezonálisan igazított hiányának növekedésében a szolgáltatások összetevőinek romlása a meghatározó (-1.36 milliárd eurós deficit). Az áruforgalmon keletkezett hiány (403 millió euró) a szezonális hatásoktól megtisztítva kisebb az előző negyedévi értéknél. Az áruforgalom egyenlegének az előző negyedévhez viszonyított javulása az importénál kismértékben dinamikusabb exportnövekedésnek köszönhető.


A szolgáltatásokon belül az előző időszakhoz képest mind az idegenforgalom, mind pedig az egyéb szolgáltatások esetében kedvezőtlenebb a pozíció az előző negyedévhez képest: kisebb a bevételi többlet illetve nagyobb a hiány.

2004 harmadik negyedévében a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 1,392 millió euró beáramlást mutatott. Az újrabefektetett jövedelmekkel együtt a tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések (FDI) értéke a magyar befektetők 45 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetése, és a külföldi befektetők 1251 millió euró Magyarországra történő tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 95 millió euró forrásbeáramlást mutatott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2004. szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 10.5 milliárd euró volt. A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 2.9 milliárd euróval nagyobb volt az előző negyedév végén mért értéknél és elérte az 54.3 milliárd eurót. A nettó külföldi adósság 0.5 milliárd eurós növekedést mutatott és 24.8 milliárd euróra emelkedett. A külföldiek tulajdonában lévő, forintban denominált állampapírok állománya 2004. szeptember végén 9.9 milliárd euró volt, 1.0 milliárd euróval magasabb az előző negyedév végén mért adatnál.

Összességében az adatok enyhén negatívan értékelhetők, ugyanakkor mindenképpen ki kell emelni, hogy az exportnövekedés az importét már négy negyedéve meghaladja. A különbség a legutóbbi negyedévben 4%pont volt a kivitel javára. A szolgáltatások és jövedelmek terén a negatív folyamatok folytatódtak. Ebben a romló idegenforgalmi aktívum, az adósságterhek növekedése (növekvő külső eladósodottság) is jelentős szerepet játszottak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?