26 °C Budapest

Vártnál 160 millió euróval magasabb: 1.73 milliárd euró lett a III. negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

Pénzcentrum
2004. december 31. 08:31

1.73 mrd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya 2004. harmadik negyedévében - tette közzé az MNB. A Reuters elemzői konszenzusa 1.57 milliárd eurós hiányt valószínűsített. A felülvizsgált adatok szerint a második negyedévben 1.88 milliárd, míg az első negyedévben 1.69 milliárd euró volt a folyó mérleg deficitje. Az MNB 252.9 milliárd forintot (azaz mintegy 1005 millió eurót), mely a közösségi vámáruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltásához kapcsolódik, és zömében a korábbi időszakot érintette, továbbra sem számolt el a fizetési mérlegben.

1,559 m euró finanszírozási igénnyel szemben 1,392 millió euró nem adóssággeneráló finanszírozás állt. A szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján az ország nettó külföldi finanszírozási igénye az elmúlt nyolc negyedévben nem nőtt számottevően. A folyó fizetési mérleg hiánya a szezonálisan igazított adatok alapján ezzel szemben növekedést mutatott 2004. harmadik negyedévében. A két mutató eltérő tendenciája annak a következménye, hogy a tőkemérlegben elszámolt EU- transzferek növekedtek.


Idén az év első három negyedévében 5.3 milliárd eurót tett ki a folyó mérleg deficitje, szemben az előző év hasonló időszaki 4.79 milliárd euróval. A hiány GDP arányosan is enyhe növekedést mutatott. Az év végére a deficit 7.1 mrd euróra nőhet piaci elemzők várakozásai szerint, mely nagyságrendileg a GDP 9%-át teheti ki.

Az előző negyedévvel összehasonlítva a reálgazdasági tranzakciók szezonálisan igazított hiányának növekedésében a szolgáltatások összetevőinek romlása a meghatározó (-1.36 milliárd eurós deficit). Az áruforgalmon keletkezett hiány (403 millió euró) a szezonális hatásoktól megtisztítva kisebb az előző negyedévi értéknél. Az áruforgalom egyenlegének az előző negyedévhez viszonyított javulása az importénál kismértékben dinamikusabb exportnövekedésnek köszönhető.


A szolgáltatásokon belül az előző időszakhoz képest mind az idegenforgalom, mind pedig az egyéb szolgáltatások esetében kedvezőtlenebb a pozíció az előző negyedévhez képest: kisebb a bevételi többlet illetve nagyobb a hiány.

2004 harmadik negyedévében a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 1,392 millió euró beáramlást mutatott. Az újrabefektetett jövedelmekkel együtt a tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések (FDI) értéke a magyar befektetők 45 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetése, és a külföldi befektetők 1251 millió euró Magyarországra történő tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 95 millió euró forrásbeáramlást mutatott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2004. szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 10.5 milliárd euró volt. A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 2.9 milliárd euróval nagyobb volt az előző negyedév végén mért értéknél és elérte az 54.3 milliárd eurót. A nettó külföldi adósság 0.5 milliárd eurós növekedést mutatott és 24.8 milliárd euróra emelkedett. A külföldiek tulajdonában lévő, forintban denominált állampapírok állománya 2004. szeptember végén 9.9 milliárd euró volt, 1.0 milliárd euróval magasabb az előző negyedév végén mért adatnál.

Összességében az adatok enyhén negatívan értékelhetők, ugyanakkor mindenképpen ki kell emelni, hogy az exportnövekedés az importét már négy negyedéve meghaladja. A különbség a legutóbbi negyedévben 4%pont volt a kivitel javára. A szolgáltatások és jövedelmek terén a negatív folyamatok folytatódtak. Ebben a romló idegenforgalmi aktívum, az adósságterhek növekedése (növekvő külső eladósodottság) is jelentős szerepet játszottak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?