21 °C Budapest

Vártnál 160 millió euróval magasabb: 1.73 milliárd euró lett a III. negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

Pénzcentrum
2004. december 31. 08:31

1.73 mrd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya 2004. harmadik negyedévében - tette közzé az MNB. A Reuters elemzői konszenzusa 1.57 milliárd eurós hiányt valószínűsített. A felülvizsgált adatok szerint a második negyedévben 1.88 milliárd, míg az első negyedévben 1.69 milliárd euró volt a folyó mérleg deficitje. Az MNB 252.9 milliárd forintot (azaz mintegy 1005 millió eurót), mely a közösségi vámáruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltásához kapcsolódik, és zömében a korábbi időszakot érintette, továbbra sem számolt el a fizetési mérlegben.

1,559 m euró finanszírozási igénnyel szemben 1,392 millió euró nem adóssággeneráló finanszírozás állt. A szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján az ország nettó külföldi finanszírozási igénye az elmúlt nyolc negyedévben nem nőtt számottevően. A folyó fizetési mérleg hiánya a szezonálisan igazított adatok alapján ezzel szemben növekedést mutatott 2004. harmadik negyedévében. A két mutató eltérő tendenciája annak a következménye, hogy a tőkemérlegben elszámolt EU- transzferek növekedtek.


Idén az év első három negyedévében 5.3 milliárd eurót tett ki a folyó mérleg deficitje, szemben az előző év hasonló időszaki 4.79 milliárd euróval. A hiány GDP arányosan is enyhe növekedést mutatott. Az év végére a deficit 7.1 mrd euróra nőhet piaci elemzők várakozásai szerint, mely nagyságrendileg a GDP 9%-át teheti ki.

Az előző negyedévvel összehasonlítva a reálgazdasági tranzakciók szezonálisan igazított hiányának növekedésében a szolgáltatások összetevőinek romlása a meghatározó (-1.36 milliárd eurós deficit). Az áruforgalmon keletkezett hiány (403 millió euró) a szezonális hatásoktól megtisztítva kisebb az előző negyedévi értéknél. Az áruforgalom egyenlegének az előző negyedévhez viszonyított javulása az importénál kismértékben dinamikusabb exportnövekedésnek köszönhető.


A szolgáltatásokon belül az előző időszakhoz képest mind az idegenforgalom, mind pedig az egyéb szolgáltatások esetében kedvezőtlenebb a pozíció az előző negyedévhez képest: kisebb a bevételi többlet illetve nagyobb a hiány.

2004 harmadik negyedévében a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 1,392 millió euró beáramlást mutatott. Az újrabefektetett jövedelmekkel együtt a tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések (FDI) értéke a magyar befektetők 45 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetése, és a külföldi befektetők 1251 millió euró Magyarországra történő tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 95 millió euró forrásbeáramlást mutatott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2004. szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 10.5 milliárd euró volt. A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 2.9 milliárd euróval nagyobb volt az előző negyedév végén mért értéknél és elérte az 54.3 milliárd eurót. A nettó külföldi adósság 0.5 milliárd eurós növekedést mutatott és 24.8 milliárd euróra emelkedett. A külföldiek tulajdonában lévő, forintban denominált állampapírok állománya 2004. szeptember végén 9.9 milliárd euró volt, 1.0 milliárd euróval magasabb az előző negyedév végén mért adatnál.

Összességében az adatok enyhén negatívan értékelhetők, ugyanakkor mindenképpen ki kell emelni, hogy az exportnövekedés az importét már négy negyedéve meghaladja. A különbség a legutóbbi negyedévben 4%pont volt a kivitel javára. A szolgáltatások és jövedelmek terén a negatív folyamatok folytatódtak. Ebben a romló idegenforgalmi aktívum, az adósságterhek növekedése (növekvő külső eladósodottság) is jelentős szerepet játszottak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem