-2 °C Budapest

Vártnál 160 millió euróval magasabb: 1.73 milliárd euró lett a III. negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

Pénzcentrum
2004. december 31. 08:31

1.73 mrd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya 2004. harmadik negyedévében - tette közzé az MNB. A Reuters elemzői konszenzusa 1.57 milliárd eurós hiányt valószínűsített. A felülvizsgált adatok szerint a második negyedévben 1.88 milliárd, míg az első negyedévben 1.69 milliárd euró volt a folyó mérleg deficitje. Az MNB 252.9 milliárd forintot (azaz mintegy 1005 millió eurót), mely a közösségi vámáruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltásához kapcsolódik, és zömében a korábbi időszakot érintette, továbbra sem számolt el a fizetési mérlegben.

1,559 m euró finanszírozási igénnyel szemben 1,392 millió euró nem adóssággeneráló finanszírozás állt. A szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján az ország nettó külföldi finanszírozási igénye az elmúlt nyolc negyedévben nem nőtt számottevően. A folyó fizetési mérleg hiánya a szezonálisan igazított adatok alapján ezzel szemben növekedést mutatott 2004. harmadik negyedévében. A két mutató eltérő tendenciája annak a következménye, hogy a tőkemérlegben elszámolt EU- transzferek növekedtek.


Idén az év első három negyedévében 5.3 milliárd eurót tett ki a folyó mérleg deficitje, szemben az előző év hasonló időszaki 4.79 milliárd euróval. A hiány GDP arányosan is enyhe növekedést mutatott. Az év végére a deficit 7.1 mrd euróra nőhet piaci elemzők várakozásai szerint, mely nagyságrendileg a GDP 9%-át teheti ki.

Az előző negyedévvel összehasonlítva a reálgazdasági tranzakciók szezonálisan igazított hiányának növekedésében a szolgáltatások összetevőinek romlása a meghatározó (-1.36 milliárd eurós deficit). Az áruforgalmon keletkezett hiány (403 millió euró) a szezonális hatásoktól megtisztítva kisebb az előző negyedévi értéknél. Az áruforgalom egyenlegének az előző negyedévhez viszonyított javulása az importénál kismértékben dinamikusabb exportnövekedésnek köszönhető.


A szolgáltatásokon belül az előző időszakhoz képest mind az idegenforgalom, mind pedig az egyéb szolgáltatások esetében kedvezőtlenebb a pozíció az előző negyedévhez képest: kisebb a bevételi többlet illetve nagyobb a hiány.

2004 harmadik negyedévében a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 1,392 millió euró beáramlást mutatott. Az újrabefektetett jövedelmekkel együtt a tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések (FDI) értéke a magyar befektetők 45 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetése, és a külföldi befektetők 1251 millió euró Magyarországra történő tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 95 millió euró forrásbeáramlást mutatott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2004. szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 10.5 milliárd euró volt. A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 2.9 milliárd euróval nagyobb volt az előző negyedév végén mért értéknél és elérte az 54.3 milliárd eurót. A nettó külföldi adósság 0.5 milliárd eurós növekedést mutatott és 24.8 milliárd euróra emelkedett. A külföldiek tulajdonában lévő, forintban denominált állampapírok állománya 2004. szeptember végén 9.9 milliárd euró volt, 1.0 milliárd euróval magasabb az előző negyedév végén mért adatnál.

Összességében az adatok enyhén negatívan értékelhetők, ugyanakkor mindenképpen ki kell emelni, hogy az exportnövekedés az importét már négy negyedéve meghaladja. A különbség a legutóbbi negyedévben 4%pont volt a kivitel javára. A szolgáltatások és jövedelmek terén a negatív folyamatok folytatódtak. Ebben a romló idegenforgalmi aktívum, az adósságterhek növekedése (növekvő külső eladósodottság) is jelentős szerepet játszottak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.02 02:59
WORKFLUENCER Influencers who share work-related content on social media platforms. Since more peopl...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem