33 °C Budapest

Szállodák: kedvező összkép, sínylődő Balaton

Pénzcentrum
2004. augusztus 6. 09:00

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-júliusban jelentős mértékben növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A 156 adatot szolgáltató szálloda az év első hét hónapjában átlagosan 58%-os szobafoglaltsággal működött. Ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák kiemelkedően magas (66%-os) szobafoglaltságot értek el. A balatoni szállodák szobakapacitás-kihasználtsága az átlagoshoz hasonló (57-58%-os) volt.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-júliusban 13,500 forint volt. A négycsillagos szállodákban 12,100-13,700 forintba, a háromcsillagos egységekben 6,300-8,700 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első hét hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7,900 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, szemben az elmúlt évi 6,700 forinttal. Ez a mutató kiemelkedően magas (18,400 forint) volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, míg a balatoni és a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodákban nem érte el a 4,000 forintot.

A januártól július végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 17%-kal nőtt 2003 azonos időszakához képest. A szobaárbevétel - a Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a megfigyelt fővárosi házakban, illetve a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákban volt a legnagyobb mértékű.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgált időszakban átlagosan 13%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-júliushoz képest. A budapesti szállodákban 16-29%-kal töltöttek több éjszakát a vendégek. A többi vizsgált csoportban ettől kisebb mértékű (3-10%-os) bővülés figyelhető meg, míg a balatoni négycsillagos szállodákban több mint egytizedével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

Júliusban valamennyi teljesítménymutató magasabb volt, mint egy évvel korábban, a bruttó átlagár azonban nem érte el a tavaly júliusit.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?