-1 °C Budapest

Szállodák: kedvező összkép, sínylődő Balaton

Pénzcentrum
2004. augusztus 6. 09:00

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-júliusban jelentős mértékben növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A 156 adatot szolgáltató szálloda az év első hét hónapjában átlagosan 58%-os szobafoglaltsággal működött. Ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák kiemelkedően magas (66%-os) szobafoglaltságot értek el. A balatoni szállodák szobakapacitás-kihasználtsága az átlagoshoz hasonló (57-58%-os) volt.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-júliusban 13,500 forint volt. A négycsillagos szállodákban 12,100-13,700 forintba, a háromcsillagos egységekben 6,300-8,700 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első hét hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7,900 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, szemben az elmúlt évi 6,700 forinttal. Ez a mutató kiemelkedően magas (18,400 forint) volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, míg a balatoni és a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodákban nem érte el a 4,000 forintot.

A januártól július végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 17%-kal nőtt 2003 azonos időszakához képest. A szobaárbevétel - a Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a megfigyelt fővárosi házakban, illetve a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákban volt a legnagyobb mértékű.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vizsgált időszakban átlagosan 13%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-júliushoz képest. A budapesti szállodákban 16-29%-kal töltöttek több éjszakát a vendégek. A többi vizsgált csoportban ettől kisebb mértékű (3-10%-os) bővülés figyelhető meg, míg a balatoni négycsillagos szállodákban több mint egytizedével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

Júliusban valamennyi teljesítménymutató magasabb volt, mint egy évvel korábban, a bruttó átlagár azonban nem érte el a tavaly júliusit.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm