12 °C Budapest

Több, mint félmillió járhat vissza egy átlagos devizahitelesnek

Pénzcentrum
2014. június 17. 11:03

A Kúria felemás döntést hozott tegnap a devizahiteles kérdésekben, sem a bankok, sem a devizahitelesek nem voltak teljesen elégedettek a határozattal. De kinek kedvez a határozat, és hogyan juthatok pénzhez a bankomtól? Mikor jön a kormány mentőcsomagja?

Tegnap megszületett a Kúria jogegységi határozata a devizahitelekkel kapcsolatban. A kérdésben megszólaltak a kormányképviselőiis. A bíróság négy kérdésben adott útmutatást, de kinek kedvez a döntés? Mennyi pénzt kaphatunk vissza a bankunktól?

Mi az a jogegységi határozat?

Jogegységi határozatot a Kúria hozhat, a lényege, hogy útmutatást adjon a törvényhozás alacsonyabb szintjén található bíróságoknak, ezzel segítve a munkájukat, és felgyorsítva az eljárást.

Kinek kedveznek az új határozatok?

Négy különböző kérdésben döntött tegnap a Kúria, a bankok is örülhetnek, illetve az adósok is kaphatnak vissza pénzt, ennek ellenére az ítéletet a Bankszövetség méltánytalannak nevezte, és szerintük a terheket arányosan kellene viselni.

A legfontosabb kérdés az volt, miszerint a bank vagy az ügyfél viseli az árfolyam ingadozásából eredő kockázatot. Ezt a kérdést a bíróságok ezentúl csak akkor vizsgálhatják, ha az ügyfél tájékoztatása nem volt világos vagy érthető, a tájékoztatás hiányos volt, vagy teljesen elmaradt. Lényeges, hogy ilyen esetben a bíróság érvénytelenítené a szerződést, ami azt jelentené, hogy ugyan az árfolyamkockázat miatti többletet nem kell kifizetnie az ügyfélnek (és a korábbi összegek visszajárnak). A teljes hátralévő összeget egyben kell törlesztenie az adósnak, igaz erre felvehet forint alapú hitelt. Ezzel a válasszal az első két kérdésre összevont választ adott a testület.

Az egyoldalú szerződésmódosítás kérdésében azonban olyan feltételeket határoztak meg korábban, ami alapján a bíróságok vizsgálhatják a hitelszerződéseket. Az egyoldalú módosítás tehát a tisztességtelen, amennyiben a fogyasztónak érdemi ráhatása nem volt a módosításra. A kamatemelések (ami miatt drágultak a hitelek) egyébként ebbe a kategóriába sorolhatók, és az egyoldali szerződésmódosítások túlnyomó többsége erre vezethető vissza.

A vételi és eladási árfolyam használatában viszont egyértelmű döntés született, miszerint visszamenőlegesen és egységesen az MNB hivatalos árfolyamát kell alkalmazni a folyósításkor és a törlesztéskor egyaránt. Ez a perre menő ügyfeleknek kisebb pénz visszatérítésével kecsegtet.


Mennyi pénzt kapunk vissza a banktól?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahhoz, hogy pénzt kaphassunk vissza, először keresetet kell benyújtanunk a bíróságon, azaz be kell perelni a hitelintézetet, amelyik a kölcsönt folyósította. Ezért érdemes megfontolni, hogy a bíróságra járás költségeivel nyerünk-e egyáltalán a perrel. Különösen, hogy a kormány mentőcsomaggal készül a devizahitelesek megmentésére.

Az árfolyamnyereség a hitelenként eltérő lehet, azonban ha veszünk egy példát, amibe egy 2007-ben felvett hitelen visszaperelhető pénzt számoljuk ki. Most az átlagosnak mondható devizahitellel számolunk, aminek a hátralévő futamideje 10 év, a fennálló adósság 8 millió forint és 8 százalékos teljes költsége van.

Ha perre megyünk és azt megnyerjük a bankunk ellen, akkor két jogcímen jár visszatérítés:

  • Egyrészt a vételi árfolyam helyett az MNB középárfolyamán kell számolni a folyósításkori deviza összegét, ez a Pénzcentrum.hu számításai szerint 194 ezer forintot jelent a fenti példa esetében.
  • Másrészt a régebbi törlesztőrészletek eladási árfolyamát kell átszámolni a jegybanki középárfolyamra, ami további összeget jelent, ennek megállapítása a folyamatos árfolyamváltozás miatt teljesen egyedi és minden esetben eltérő. Hozzá kell tenni, hogy 2011 óta a fedezettel rendelkező devizahitelek árfolyamát már az MNB középárfolyamon kell számolni. Ha viszont fedezet nélküli hitelről van szó,akkor a fenti példánál maradva a törlesztőrészlet 97 062 forintról 93 374 forintra mérséklődhet a jövőben, ami évente nagyjából 44 ezer forint megtakarításnak felel meg. Ez a teljes hátralévő futamidőt számolva (10 év) mai értéken 442 ezer forintot tesz ki.


Ha nem éri meg bírósághoz fordulnom, nekem nem jár vissza a pénz?

Sokan vannak úgy, hogy nem éri meg a vesződséget egy ennyire kicsi összeg. Számukra jó hír, hogy a kormány a Kúria döntése után ígért egy átfogó mentőcsomagot a devizahitelesek számára, ennek részletei viszont eddig nem ismertek. A Kúria előtt áll azonban még egy további döntés is, mivel ki kell mondania, hogy a devizahitelek esetén alkalmazott jogellenes árfolyam-meghatározás elévül-e. Általánosan az adott árfolyam megállapítása után öt évig lehet élni jogorvoslattal, azonban a Kúria kivételt tehet ebben az ügyben. Három kérdés merül fel ezzel kapcsolatban:

  • Lesz-e egyáltalán jogegységi határozat az elévülésről?
  • Ha lesz, akkor mikor várható?
  • Megvárja a kormány a Kúria új határozatát?

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem