Ezért jár vissza pénz a devizahieleseknek: ma dönt a Kúria

Pénzcentrum
2014. június 16. 05:30

Ma délután születhet meg a Kúria jogegységi határozata a devizahitelekkel kapcsolatban. Két héttel ezelőtt a bank ellen hoztak ítéletet, ennek tartalmát tehetik ma általános irányelvvé, és kiegészíthetik a decemberben hozott határozatot. Miről döntenek ma pontosan?

Várhatóan ma fél egykor hozza nyilvánosságra a Kúria a jogegységi határozatát, amelyben a devizahitelekkel kapcsolatban irányelveket fogalmazhat meg. Ezek az irányelvek az alábbi területekre terjedhetnek ki:

  • A devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e amiatt, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli. (Más okok miatt nem érvénytelen - dőlt el decemberben).
  • Az árfolyamkockázattal kapcsolatban a bankok által adott téves tájékoztatás okozhat-e tisztességtelenséget, vagyis semmisségi okot?
  • Az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tevő szerződési feltételek milyen körülmények között felelnek meg az átláthatóság követelményének?
  • Az árfolyamrés tisztességtelen szerződési feltétele-e? A Kúria egyedi tanácsa erről most úgy döntött, hogy az, azonban ma átfogó szabályozás is születhet az ügyben.


Milyen hatása lehet ennek az én hitelemre?

A jogegységi határozat lényege, hogy útmutatást ad a bíróságoknak, ezzel segítve a döntésüket a különböző perekben. Emiatt annak nyújt ez megoldást, aki éppen perben áll, vagy később perli be a bankját.

A legnagyobb eséllyel az árfolyamrés esetén léphet fel a Kúria az ügyfeleknek kedvező ítélettel, mivel ez volt az a kérdés, amiben két héttel ezelőtt Kásler Árpád pert nyert az OTP ellen. Ebben az esetben az alulmaradt bankoknak pénzt kell visszafizetniük az adósoknak.

A téves tájékoztatás és az egyoldalú szerződésmódosítás kérdéskörében nehéz megmondani, hogy mi a bíróság álláspontja, mivel még nem született felsőfokú ítélet ezekben a kérdésekben, emiatt hatását is nehéz megállapítani. Ráadásul mind a két kérdésben az ügyfelek igen eltérő tapasztalatokkal bírnak, ezért könnyen előfordulhat, hogy ezekben a kérdésekben a Kúria nem jut jogegységre, és a döntést meghagyja az egyedi esetekben eljáró bíróságoknak.

A devizaalapú hitelek tisztességtelenségét vizsgálják, mivel ebben az esetben az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie. Ezt valószínűleg nem fogja a Kúria tisztességtelennek ítélni, mivel olyan instabilitást okozna a bankrendszerben, ami beláthatatlan következményekkel járna.


Mennyi pénzt kaphatok vissza a bankomtól?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pénzvisszafizetés mértéke attól is függ, hogy mikor vettük fel a hitelt, mekkora összeget folyósítottak nekünk, milyen tartamú a hitel, és mekkora árfolyamrést alkalmazott a bank a folyósításkor, illetve a törlesztőrészletek visszafizetésekkor. Pénz járhat vissza akkor is, ha a kamatemelés, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás kérdésében születik döntés. Ezeknél egyedi esetekre lebontva számtalan jogcímen járhat az ügyfélnek pénz.

Van egy további kérdés is, hogy a meghatározott árfolyamra vonatkozó követelés elévülhet-e az ügyfél részéről. Amennyiben elévülhet, úgy csak a bírósági kereset benyújtása előtt legfeljebb öt éves jogszerűtlenésg esetén járhat vissza pénz. Valószínűsíthető, hogy a Kúria később mondja ki, hogy ez nem évülhet el, ebben az esetben az öt évnél régebbi pénzmozgások esetén is jár a kártérítés. Lényeges, hogy ebben a kérdésben akár később is születhet döntés, addig az egyedi esetekben az illetékes bíróság a mérvadó.

Mit tesz a kormány a devizahitelesek megsegítésére?

Ugyan ma jogegység születhet, azonban ez nem átfogó megoldás. A kormány eredetileg őszre ígérte a devizahiteles mentőcsomagot, azonban Varga Mihály szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium minél előbb döntést hozna a kérdésben, így lehet, hogy már a nyár folyamán megszülethet a csomag. A devizahiteles beavatkozásra az Alkotmánybíróság felhatalmazta a kormányt egy márciusi döntésével. Ahhoz, hogy ténylegessen megszülessen a csomag, az is szükséges, hogy az elévülés kérdésében is döntsön a Kúria.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem