2020. július 10. péntek Amália

Rengeteg gyermektelen házaspár ígért be három babát a 10 milliós CSOK-ért


Rengetegen rizikóznak, és vették fel úgy a három gyerekre járó CSOK-ot, hogy egyetlen egy babájuk sem született még. Ha nem születik meg a három, akkor rengeteget fizethetnek vissza az államnak. Magát az otthonteremtési kedvezményt majdnem százezer család igényelte már.

A CSOK 2015-ös bevezetése óta több mint 97 ezer igénylést fogadtak be a bankok, ami 281 milliárd forintnyi támogatási kérelmet jelent. A Pénzügyminisztérium pedig ismertette: a 97 ezer kérelmezőből 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést, több mint 250 milliárd forint összegben - írta meg a 24.hu.

Ebből a kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot. Az adatok arra utalnak, hogy bár a támogatás népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt, tavaly valami történt. Ugyanis 2015 második felében valamivel több mint 10 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek, 2016-ban majdnem 26 ezret, 2017-ben pedig megközelítette a 30 ezret az igénylők száma. Tavaly pedig kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be, nagyjából 90 milliárd forint értékben.

A szabályok közt van egy olyan lehetőség is, hogy úgyis felvehető előre a három gyerek után járó, eredetileg 10 millió forintos támogatás, hogy az igénylőknek még egyetlen gyermekük sem született. Ez nyilván eléggé kockázatos, mert nincs garancia a gyerekek születésére. A Pénzügyminisztérium adataiból kiderült, hogy még így is sokan vállaltak a nulláról három gyereket: 2016. január 1-jétől kezdődően 482 házaspár vette fel úgy a három gyerekre járó pénzt, hogy még egyetlen egy sem született.

Ugyanakkor, ha nem jön össze elég baba, nagyon pórul járhatnak, emlékeztet a portál. Hiszen, ha nem jön össze a három gyerek - akár válás miatt -, vagy a család végül inkább eladja az ingatlant, akkor arra számíthatnak, hogy a támogatást teljes egészében, ráadásul a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal kell visszafizetni. A 10 millió forintos CSOK esetén a jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk