2019. május 25. szombat Orbán

Rengeteg gyermektelen házaspár ígért be három babát a 10 milliós CSOK-ért


Rengetegen rizikóznak, és vették fel úgy a három gyerekre járó CSOK-ot, hogy egyetlen egy babájuk sem született még. Ha nem születik meg a három, akkor rengeteget fizethetnek vissza az államnak. Magát az otthonteremtési kedvezményt majdnem százezer család igényelte már.

A CSOK 2015-ös bevezetése óta több mint 97 ezer igénylést fogadtak be a bankok, ami 281 milliárd forintnyi támogatási kérelmet jelent. A Pénzügyminisztérium pedig ismertette: a 97 ezer kérelmezőből 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést, több mint 250 milliárd forint összegben - írta meg a 24.hu.

Ebből a kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot. Az adatok arra utalnak, hogy bár a támogatás népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt, tavaly valami történt. Ugyanis 2015 második felében valamivel több mint 10 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek, 2016-ban majdnem 26 ezret, 2017-ben pedig megközelítette a 30 ezret az igénylők száma. Tavaly pedig kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be, nagyjából 90 milliárd forint értékben.

A szabályok közt van egy olyan lehetőség is, hogy úgyis felvehető előre a három gyerek után járó, eredetileg 10 millió forintos támogatás, hogy az igénylőknek még egyetlen gyermekük sem született. Ez nyilván eléggé kockázatos, mert nincs garancia a gyerekek születésére. A Pénzügyminisztérium adataiból kiderült, hogy még így is sokan vállaltak a nulláról három gyereket: 2016. január 1-jétől kezdődően 482 házaspár vette fel úgy a három gyerekre járó pénzt, hogy még egyetlen egy sem született.

Ugyanakkor, ha nem jön össze elég baba, nagyon pórul járhatnak, emlékeztet a portál. Hiszen, ha nem jön össze a három gyerek - akár válás miatt -, vagy a család végül inkább eladja az ingatlant, akkor arra számíthatnak, hogy a támogatást teljes egészében, ráadásul a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal kell visszafizetni. A 10 millió forintos CSOK esetén a jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS