13 °C Budapest

Rémálom lakásvásárláskor: ezt csak kevesen tudják, aztán jön a döbbenet

2019. május 10. 21:01

A családok számára nagy segítséget jelent otthonuk felépítéséhez a 10 millió forintos CSOK-támogatás és a hozzá igényelhető 15 millió forintos támogatott hitel. Ahhoz azonban, hogy kulcsrakész állapotba kerüljön az ingatlan, számos további finanszírozással és kivitelezéssel kapcsolatos kihívással kell szembenézniük.

Ahhoz, hogy a családok ki tudják használni a családpolitikai támogatásokat és az építésösztönző kormányzati csomagokat, szükséges, hogy a CSOK összege mellett önerővel rendelkezzenek - magyarázzák az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint az első lépés mindig a finanszírozási terv elkészítése kell legyen, amelyhez aztán a kivitelezési ütemtervet is igazítani kell.

Lakásfelújításhoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A finanszírozási tervben rendkívül fontos rögzíteni, hogy mekkora keretből gazdálkodhat a család. Ahhoz ugyanis, hogy egy háromgyerekes família számára egy legalább 90 négyzetméteres ingatlan felépüljön, nem lesz elegendő a 10+15 milliós támogatás, így számukra önerőre, vagy piaci hitelre is szükség van - írják közleményükben. Ráadásul az energetikai rendelkezések miatt a 2020-ban átadott ingatlanok esetében már közel nulla százalékos energiaigénynek is meg kell valósulnia, így a hőszigetelésre és az okos-építőanyagok választására érdemes nagyobb összegeket elkülöníteni.

Amennyiben generálkivitelezőt bíznak meg a munkálatokkal, úgy elesnek az adó-visszatérítés támogatás lehetőségétől. Abban az esetben azonban, ha nem egy kézben összpontosulnak a munkálatok, számolni kell plusz költségekkel és elhúzódó munkafolyamatokkal is. Ráadásul ügyelni kell azonban arra, hogy a CSOK-rendelet rögzíti: a kivitelező nem lehet közeli családtag - mutatnak rá az építőanyag-kereskedelmi hálózat tagjai. Hozzáteszik: véleményük szerint a finanszírozási tervben az építési terület árán és a kulcsrakész beruházás teljes összegén felül plusz tíz százalék tartalékra is szükség van ahhoz, hogy az álomotthon valóban el is készüljön.

A szakértők szerint azonban semmiképpen sem szabad úgy telket vásárolni, hogy annak állapotáról, körülményeiről nem egyeztettünk a kivitelezővel. Egy rossz fekvésű, vagy nem megfelelő adottságokkal rendelkező telek ugyanis jelentősen meg tudja növelni a beruházás végösszegét. Tekintettel arra, hogy a CSOK telekvásárlásra nem fordítható, így azt mindenképpen a családoknak önerőből, vagy piaci hitelből kell fedezniük, hogy aztán az egyszerűsített bejelentést követően megkezdhessék a kivitelezési munkálatokat.

A CSOK, a kedvezményes hitel és az Áfa folyósítása nem egyösszegben, hanem szakaszosan történik, így a kivitelezési munkálatoknak mindenképpen összhangban kell lenniük az összegek beérkezésével - hangsúlyozzák a szakértők, hozzátéve: a teljes önerőt fel kell a családnak használnia az építkezés megkezdésekor ahhoz, hogy a bank műszaki ellenőre kiállítson egy igazolást és megkezdjék a folyósítást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lakásvásárláshoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Így működik a gyakorlatban

Egy egyszerű példával élve, ha a családnak az új ingatlanuk felépítéséhez 30 millió forintra van szüksége, akkor a 10+15millió forintos CSOK mellett szintén 5 millió forint önerő kell a kivitelezéshez.

Ezt az önerőt tehát a telekvásárlásba kell fordítaniuk, majd amennyiben marad még pénzük, meg kell kezdeniük az építési munkálatokat addig, míg a teljes önerő el nem fogy. Ezt követően tudják csak elkezdeni a CSOK nyújtotta anyagi erőforrásokat az otthonukba fordítani

- magyarázzák az újHÁZ Centrum szakértők. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a CSOK utolsó összegét a családnak a használatba vételi engedély bemutatásakor folyósítják, tehát fontos, hogy az utolsó kivitelezési munkálatokra a családnak ismét legyen anyagi erőforrása - teszik hozzá, mely a korábban már említett 10 százalékos tartalékból képezhető.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem