2020. december 1. kedd Elza

Megrettentek a magyar bankok? Már kamatot emelni sem mernek


A babaváró megjelenése a 10 évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek irányába tolta az érdeklődést, ezért a bankok megfontoltan érvényesítik a referenciakamat emelkedését - írja a Világgazdaság.

Az MNB statisztikái szerint júliusban és augusztusban emelkedett az ötéves kamatperiódusú lakáshitelek kamata, annak ellenére, hogy a referenciakamat (BIRS) csökkent. 

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Érdekes azonban, hogy a tíz évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek kamatszintje csökkent, az átlag ott most 4,88 százalék, ahogy azt korábban mi is megírtuk, miközben a referenciakamatok nőttek. Mindez azt jelenti, hogy a babaváró okozta éles banki versenyben a pénzintézetek nem emeltek kamatot még úgysem, hogy a marzsuk elméletben csökkent.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk