Ma forintosítják a devizahiteleket: mennyit nyertek eddig az adósok?

2015. február 1. 07:00

Február elsején ismét fontos fordulónaphoz érkezett a devizahitelesek megmentése, ugyanis ettől a naptól hatályos a bankok tisztességtelen elvonásainak elszámolása, megtörténik a forintosítás, ráadásul a fair bank törvény is ezen a napon lép életbe. A változásoknak köszönhetően már most is kevesebbet kell fizetnie a devizahiteleseknek, de vajon mennyivel?

A devizahitelek forintosított részleteit a mai naptól fizethetik az adósok. Ugyan a kölcsönöket később váltják át, viszont a február elsejétől visszamenőlegesen lesz érvényes a változás, és a különbözeteket az ügyfelek később visszakapják. Lényeges az is, hogy a forintosítás folyamata már január elsejével megkezdődött a devizaárfolyamok rögzítésével, ennek köszönhetően már most sokat spóroltak az ügyfelek.

Mennyivel fizettek kevesebbet az adósok a rögzítés miatt?

Január közepén a svájci frank árfolyama hatalmas erősödésen ment keresztül az árfolyam elengedése miatt. Ezért a hónap közepén volt, hogy közel 380 forintot is elkértek egy svájci frankért, de a napi átlag is 320 forint közelében járt több napon.

A svájci frank alapú jelzáloghiteleket viszont év elejétől rögzített, 256,5 forintos árfolyamon fizetik az adósok (az euró alapú kölcsönöket 309 forinton). Emiatt az árfolyam elszabadulása miatt nem kell többet fizetniük a januári hónap után.

A jegybank által átlagosként felvázolt devizahitel (7,5 millió forintos tartozás, 12,5 év hátralévő futamidő) esetében a havi átlaggal számolva ez 11 ezer forintot jelent csak ebben a hónapban. Előfordulhat, hogy valakinek hónap közepén volt a fordulónapja, esetükben a spórolás mértéke 19 ezer forint volt januárban.


Mi változik februártól?

Február elsejétől három fontos esemény történik a devizahitelekkel:

  • A devizaadósok megkapják az elszámolás miatti tisztességtelen elvonásokat (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés), vagyis a még élő szerződések esetén csökken a tőketartozás, míg a 2009. július 26. után lezárt szerződések esetében az ügyfelek megkapják az összeget.
  • Február 1-től kerül sor a jelzálog alapú (lakás- és szabad felhasználású jelzálogkölcsönök) hitelek forintosítására. A svájci frank hitelek 256,5 forintos, míg az euró alapú kölcsönök 309 forintos árfolyamon kerülnek átváltásra. Lényeges, hogy az autóhiteleket, a személyi kölcsönöket és egyéb kölcsönöket továbbra is devizában kell fizetni.
  • Életbe lép a "fair bank" törvény, amely előírja, hogy a forintosított hitelek a 3 havi BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) lesznek kötve. Ezeknél a kölcsönöknél a jegybank által szigorúan ellenőrzött kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján emelhetnek kamatot a bankok. Ez utóbbiak egyébként minden kölcsönre vonatkoznak február elsejétől.

Akkor a következő törlesztőrészletem már alacsonyabb lesz?

Az elszámolás és a kamatcsökkenés miatt csak később fognak lecsökkenni a törlesztőrészletek. Az elszámolásról szóló tájékoztató (amit márciusban és áprilisban kapnak meg az ügyfelek) kézhezvétele után harminc napja marad arra az ügyfeleknek, hogy ne kérjék a forintosítást, vagy egyéb panasszal éljenek. Emiatt sok adósnál túlfizetés keletkezik, amit a forintosítás után a bank kamatostul fizet ki az ügyfeleknek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első új törlesztőrészletet a jogszabály szerint legkésőbb májustól kell fizetniük az adósoknak. Előfordul, hogy egyes bankok már január folyamán visszaállítják a tisztességes kamatszintet, sőt akár az elszámolással csökkentett törlesztőrészletet kérik ügyfeleiktől. Ezekben az esetekben már korábban lecsökken a törlesztés mértéke.

Mennyivel csökkennek a terhek?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint egy átlagos devizahitelesnél jelenleg fennálló 7,5 millió forintos tartozás hatmillió forintra csökkenhet az elszámolásnak köszönhetően. Az elszámolás mellett a kamatok csökkenése is hozzájárul a törlesztőrészlet csökkenéséhez, így 78 ezer forintról 56 ezer forintra csökkenhet az átlagos havi részlet.


A kamatok csökkenése az alábbi három szabály betartásával történik:

  • Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
  • Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
  • Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
  • A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem