2021. január 25. hétfő Pál

Fontos dolog derült ki a CSOK-ról: sokkal többen igényelhetik, mint hittük

  • hvg.hu
  • 2019. július 31. szerda 08:15

A külföldről hazatelepülők, az ápolási és gyermekek otthongondozási díjában részesülők, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplők is igényelhetik a falusi csokot Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondása szerint - írja a hvg.hu.

A július elsejei indulás óta százával érkeztek az igénylések a bankokhoz, a meglévő lakás korszerűsítésére és használt lakás vásárlására és felújítására egyforma az érdeklődés. Utóbbi konstrukció esetén az igénylők főleg külföldről költöznének a falvakba.

Gyopáros kiemelte, a támogatást igényelhetik a külföldről hazatelepülők is, ha egy- vagy kétéves külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt igazolnak és vállalják, hogy a szerződéskötést követő 180 napon belül letelepednek Magyarországon és tb-jogviszonyt létesítenek itthon. Az ápolási díjban és gyermekek otthongondozási díjában részesülők is igényelhetik a falusi csokot, akárcsak a KHR-ben szereplők. A falusi csok mellé igényelt kamattámogatott hitel esetén viszont már számít, hogy az igénylő szerepel-e a KHR-ben.

A kormánybiztos elmondta, hogy a korábban szocpolt igénylő érintettek esetében az akkor kapott összeget le kell vonni a falusi csok összegéből. Akik korábban az általános csok segítségével vásároltak ingatlant és a falusi csok-kal szeretnének kistelepülésen lakást venni, a korábban megvett ingatlan eladásával, az akkori támogatás visszafizetése után igényelhetik a falusi csokot. Az általános csok keretében korábban megvett ingatlan felújítását a falusi csok támogatásaiból is lehet fedezni, ha a lakás a program által preferált kistelepülésen található.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked