2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Félnek a magyarok a változástól: csak az a biztos, ami fix


Szinte teljesen visszaszorultak a változó kamatozású konstruk­ciók az új lakáshitel-szerződéseknél. Az átlagos kamatperiódus is egyre hosszabb - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. 2019 márciusában a kamatperiódus átlagos hossza 106 hónap volt, míg tavaly a 65-öt sem érte el az újonnan megkötött lakáshitel-szerződéseknél.

A tíz éven túli kamatperiódusú hitelek aránya idén az első negyedévben meghaladta a 10 százalékot. Az ügyfelek egyre hosszabb időre próbálják rögzíteni lakáshitelük feltételeit, így a változó kamatozású kölcsönök aránya minimálisra csökkent az első negyedévre - írja a Világgazdaság.

Egyre inkább kitolódnak a beállított kamatperiódusok az új szerződéseknél: az év első három hónapjában folyósított 201 milliárd forintnyi lakáshitelből 118,8 milliárd (59 százalék) öt és tíz év közötti kamatfixálású volt. Tavaly ebben az időszakban az új szerződéseknek csak a 23,9 százaléka volt öt és tíz év közötti kamatperiódusú, 40,5 milliárd forintnyi folyósítás mellett. Jelentősen megugrott a tíz éven túli hitelek aránya is: 10,6 százalékra emelkedett a 2017. első negyedévi 5,4-ről.

Az egy és öt év közötti kamatperiódusú kölcsönök aránya viszont jelentősen csökkent: 42,7-ről 25,7 százalékra.

A változó kamatozású, de legfeljebb egyéves kamatfixálásúaké pedig 28-ról 4,6 százalékra esett vissza. Tehát miközben a változó kamatozású konstrukcióknak az új lakáshitel-portfólióban csak kevés szerep jut, addig az öt- és tízéves kamatperiódusú, valamint a végig fix kamatú változatoké a főszerep.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked