2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Félnek a magyarok a változástól: csak az a biztos, ami fix


Szinte teljesen visszaszorultak a változó kamatozású konstruk­ciók az új lakáshitel-szerződéseknél. Az átlagos kamatperiódus is egyre hosszabb - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. 2019 márciusában a kamatperiódus átlagos hossza 106 hónap volt, míg tavaly a 65-öt sem érte el az újonnan megkötött lakáshitel-szerződéseknél.

A tíz éven túli kamatperiódusú hitelek aránya idén az első negyedévben meghaladta a 10 százalékot. Az ügyfelek egyre hosszabb időre próbálják rögzíteni lakáshitelük feltételeit, így a változó kamatozású kölcsönök aránya minimálisra csökkent az első negyedévre - írja a Világgazdaság.

Egyre inkább kitolódnak a beállított kamatperiódusok az új szerződéseknél: az év első három hónapjában folyósított 201 milliárd forintnyi lakáshitelből 118,8 milliárd (59 százalék) öt és tíz év közötti kamatfixálású volt. Tavaly ebben az időszakban az új szerződéseknek csak a 23,9 százaléka volt öt és tíz év közötti kamatperiódusú, 40,5 milliárd forintnyi folyósítás mellett. Jelentősen megugrott a tíz éven túli hitelek aránya is: 10,6 százalékra emelkedett a 2017. első negyedévi 5,4-ről.

Az egy és öt év közötti kamatperiódusú kölcsönök aránya viszont jelentősen csökkent: 42,7-ről 25,7 százalékra.

A változó kamatozású, de legfeljebb egyéves kamatfixálásúaké pedig 28-ról 4,6 százalékra esett vissza. Tehát miközben a változó kamatozású konstrukcióknak az új lakáshitel-portfólióban csak kevés szerep jut, addig az öt- és tízéves kamatperiódusú, valamint a végig fix kamatú változatoké a főszerep.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.