2019. május 27. hétfő Hella

Félnek a magyarok a változástól: csak az a biztos, ami fix


Szinte teljesen visszaszorultak a változó kamatozású konstruk­ciók az új lakáshitel-szerződéseknél. Az átlagos kamatperiódus is egyre hosszabb - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. 2019 márciusában a kamatperiódus átlagos hossza 106 hónap volt, míg tavaly a 65-öt sem érte el az újonnan megkötött lakáshitel-szerződéseknél.

A tíz éven túli kamatperiódusú hitelek aránya idén az első negyedévben meghaladta a 10 százalékot. Az ügyfelek egyre hosszabb időre próbálják rögzíteni lakáshitelük feltételeit, így a változó kamatozású kölcsönök aránya minimálisra csökkent az első negyedévre - írja a Világgazdaság.

Egyre inkább kitolódnak a beállított kamatperiódusok az új szerződéseknél: az év első három hónapjában folyósított 201 milliárd forintnyi lakáshitelből 118,8 milliárd (59 százalék) öt és tíz év közötti kamatfixálású volt. Tavaly ebben az időszakban az új szerződéseknek csak a 23,9 százaléka volt öt és tíz év közötti kamatperiódusú, 40,5 milliárd forintnyi folyósítás mellett. Jelentősen megugrott a tíz éven túli hitelek aránya is: 10,6 százalékra emelkedett a 2017. első negyedévi 5,4-ről.

Az egy és öt év közötti kamatperiódusú kölcsönök aránya viszont jelentősen csökkent: 42,7-ről 25,7 százalékra.

A változó kamatozású, de legfeljebb egyéves kamatfixálásúaké pedig 28-ról 4,6 százalékra esett vissza. Tehát miközben a változó kamatozású konstrukcióknak az új lakáshitel-portfólióban csak kevés szerep jut, addig az öt- és tízéves kamatperiódusú, valamint a végig fix kamatú változatoké a főszerep.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A tények magukért beszélnek: a férfiak több pénzt vernek el, mint a nők
A magyarok nem tudnak elszakadni a készpénztől, pedig drága mulatság...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS