Ezzel kéthavi átlagbért spórolhatsz meg évente

Pénzcentrum
2014. május 12. 15:50

Áprilistól új cafeteria elemmel bővült a béren kívüli juttatások köre, ezentúl a lakáshitelt adó és járulékmentesen adhatják a cégek a dolgozóknak. A hiteltámogatás jelentős többletmunkát kíván meg a munkáltatóktól, ezért összeszedtük, hogy pontosan mire van szükség ahhoz, hogy igénybe vehesd ezt a kedvezményes juttatást, ezzel kihasználva a jelentős kedvezményeket.

Áprilistól már a munkáltató is fizetheti a dolgozó lakáshitelét, ráadásul adómentesen. Ugyan az éves 500 ezer forintos cafeteria keretet nem terheli az új juttatási forma, de a béren kívüli juttatásokkal versenyzik az új lehetőség. Egyébként már a közepes, 35,7 százalékos juttatási elemhez képest is sokat spórolhat a munkavállaló és a munkáltató egyaránt,ez egyébként éves szinten akár 414 ezer forintot is jelenthet a munkavállalónak, és 342 ezer forintot a munkaadónak a nettó bérhez képest.

Mik az alapvető szabályok?

Sok szabályt be kell tartani, illetve több feltétele van ennek a juttatási formának az alkalmazásakor. Az támogatás folyósítása ezen keretek között valósulhat meg:

  • 5 év alatt 5 millió forint támogatást lehet adni a munkavállalónak. Ez bármilyen felosztásban történhet, de célszerű havi (cafeteria jellegű), éves (az év végi prémiumot ide lehet kérni) vagy egyszeri támogatásként adni.
  • A támogatás nem csökkenti az éves félmillió forintos cafeteria keretet.
  • A munkabért nem lehet csökkenteni a támogatás javára, ezt az adóhatóság szigorúan ellenőrizni fogja.
  • A támogatás adószámonként történik, tehát több különböző hitelt is lehet fizetni egy személynek, illetve több személy is fizethet egy hitelt ilyen módon.


Mik a teendők, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Hat pontba lehet gyűjteni (lásd kiemelések és táblázat), hogy mire van ahhoz szükség, hogy elinduljon a támogatás folyósítása, és ténylegesen adó és járulékmentesen lehessen elszámolni az átutalt összegeket. Fontos ugyanis, hogy csak utalásként lehet ezt a támogatási formát adni, mivel az átutalásról a munkáltató bankjának igazolást kell kiállítania a cég számára.

Ezen felül a támogatás felső határa az ingatlan adásvételi szerződésben foglalt értékének maximum a 30 százaléka lehet, saját építésű ház esetén a bekerülési érték a mérvadó. Lehetséges ennél magasabb összegű támogatást adni, azonban a túllépés összegére már adóköteles a folyósítás. A munkáltató feladata vizsgálni, hogy milyen értékű volt az ingatlan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén a munkaadó feladata azt vizsgálni, hogy a támogatás mértéke öt éves periódusban beleférjen az ötmillió forintos keretbe, illetve azt is, hogy a törvényben meghatározott lakáscélra használták fel a támogatott hitelt. Ez utóbbi egyébként lakásvásárlás, -építés, -bővítés, -korszerűsítés, hitelkiváltás és gyűjtőszámlahitel finanszírozása lehet. A lakásfelújításra felvett hitelek tehát nem törleszthetőek támogatás igénybevétele mellett.

Vizsgálandó továbbá a méltányolható lakásméret is, amit a szobaszám, és az együtt élők alapján állapítanak meg. A mennyiség a szocpol számaival megegyező, azonban nagy különbség, hogy a cafeteria támogatás esetében nem kell az ingatlan értékét figyelembe venni.

A hatodik szempont összetettebb, mivel a munkáltatónak azt kell megnéznie, hogy a munkavállaló a hitel törlesztésére fordította-e a neki átutalt összeget. Amennyiben a munkáltató egyenesen a hitelező pénzintézetnek küldi a pénzt, akkor ezt egyszerű vizsgálni. Viszont, ha a munkavállaló pénzforgalmi számlájára érkezik a támogatás, akkor naptári év szerint vizsgálni kell azt, hogy hiteltörlesztésre fordította az összeget vagy sem. Abban az esetben, ha nem törlesztésre költötte el a pénzt a munkavállaló, akkor 51,17 százalékos kulccsal (személyi jövedelemadó és egészségi hozzájárulás) és 20 százalékos büntetéssel kell számolni adófizetéskor.

A nagyításhoz kattints a táblázatra!

Ez a tevékenység rengeteg plusz időt emészt fel, de a törvény megengedi, hogy a cégek kiszervezzék a feladatot külső partnerhez. Jelenleg célzottan nem foglalkozik cég ezzel, azonban az OTP a héten indítja be az Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatását, amit röviden "Adlak"-nak neveztek el. Egyelőre más banktól nem kaptunk hasonló szolgáltatás beindításáról információt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm