10 °C Budapest

Ezt sok hiteles nem érti a banki levélben, pedig nagyon fontos lehet

2015. április 14. 11:03

Megkaptad a banki értesítőt, de van, amit nem értesz? Forintosítás vagy elszámolás? Előtörlesztés vagy árfolyamgát? Segítünk!

Március óta folyamatosan kézbesítik a devizahiteles elszámolási értesítőket az ügyfeleknek, azonban a hivatalos banki nyelvezetet nem olyan könnyű megérteni, sokak számára nem egyértelműek bizonyos fogalmak. Most megmutatjuk azt a 7 dolgot, amit nagyon sokan nem (vagy félre)értenek a forintosítással kapcsolatban.

Milyen határidőkre érdemes figyelnem?

  • Az elszámolás és a forintosítás a devizahiteleknél ténylegesen megtörtént - március 31.
  • Elszámolás megküldésének határideje (eltér a kézhezvétel határidejétől) - április 30.
  • Első, minden szempontból alacsonyabb törlesztőrészlet - májusi törlesztőrészletben érvényesül
  • Vannak bankok, ahol már korábban is érvényesülhet alacsonyabb törlesztőrészlet, azonban májustól már minden adós az alacsonyabb részletekkel kalkulálhat.
  • Alapesetben az elszámolás automatikus, neked nincs semmilyen további teendőd, a bank az értesítő levélben arról értesít, hogy az elszámolás/forintosítás megtörtént.

Ha nincs már számlád a banknál, akkor az elszámoló levél kézhezvételét követő 30 napon belül nyilatkoznod kell arról, hogy hogyan kéred az elszámolást:

  • másik banknál lévő bankszámlára utalják vagy
  • bankfiókban, készpénzben szeretnéd felvenni.

Amennyiben nem értesz egyet az elszámolással vagy a szerződésmódosulás tartalmával, lehetőséged van panaszt tenni.

Elszámolás és a forintosítás: mi a különbség?

Az elszámolás során a pénzügyi szolgáltatóknak a törvény alapján vissza kell fizetniük a fogyasztóknak a korábbi években tisztességtelenül felszámolt összegeket és jelzáloghitelek vagy pénzügyi ingatlanlízing esetén fix árfolyamon forintosítaniuk kell a devizahiteleket. Tehát az elszámolás az árfolyamrést és az egyoldalú szerződésmódosítást (egyoldalú kamat-, díj- és költségemelést) érinti, míg a forintosítás a devizában nyilvántartott tartozás forintra váltását jelenti.

Az elszámolásban érintett minden 2004. május 1. és 2014. július 19. között megkötött, és még el nem évült fogyasztói hitelszerződés. Elévültnek jelen esetben az a szerződés minősül, melyet 5 éven túl fizettek vissza. Forintosítani ezen a körön belül csak a deviza vagy deviza alapú jelzáloghiteleket és a pénzügyi ingatlan lízing szerződéseket kell.

Ha nincs fennálló hiteltartozásod, nincs mit forintosítani. Így a forintosítás nem, azonban ha 2009. július 26. napját követően szűnt meg a hiteled, akkor az elszámolás vonatkozhat a lezárt (végtörlesztett) hiteledre.

Hogyan kapom meg az elszámoláskor kiszámolt pénzt a bankomtól?

Alapvetően három lehetőség van:

Ha még nem járt le a szerződésed és mindig időben fizetted a törlesztőrészletet (azaz nincs lejárt tartozásod), akkor a kiszámolt pénzösszeget a bank előtörlesztésként kezeli, vagyis ennyivel csökken a tőketartozás. Ha a kiszámolt összeg magasabb a tartozásánál, és más szerződésből eredő hátralékod sincs, akkor a bank kifizeti a különbséget.

Ha a meglévő hiteled kapcsán jelenleg is lejárt tartozásod van, akkor először a hátralékok rendezése történik meg, majd csak ezt követően csökkenti a bank a tőketartozást. Ha egyéb hátralékos tartozásaid is vannak a banknál, akkor az azok kiegyenlítése után maradó összeg fizethető ki.

Ha már lezárult a hitelszerződés és nincs tartozásod, akkor a bankszámládra utalja a bank az összeget, vagy amennyiben az adott banknál nem rendelkezel számlával, nyilatkozhatsz róla, hová szeretnéd kérni.

Milyen kamattal forintosítják a hitelemet?

A forintra váltás jogszabály által szabályozott módon, illetve kamatokkal történik. Ennek megfelelően minden forintosított hitel kamata a 3 havi BUBOR-hoz kötött lesz, azaz 3 havonta fog változni a kamat a piaci viszonyok tükrében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tényleges kamat a hitel induláskori, nem kedvezményes kamata és a 2014. július 19-én érvényes kamat közül a kisebb, de nem lehet alacsonyabb, mint BUBOR + 1%, és nem lehet magasabb mint BUBOR+ 4,5% a lakáscélú hiteleknél, valamint BUBOR + 6,5% a nem lakáscélú hiteleknél. Amennyiben a tényleges kamat ezen két korláton kívül esik, a forint hitel kamata valamely korlát lesz.

A kamatfelár módosítására vonatkozó ún. kamatfelár periódus a hitel hátralévő futamidejétől függően 3, 4, illetve 5 éves lesz. A forint hitel kamatáról, kamatperiódusáról, és a következő időszakbeli törlesztőrészletről az elszámolási értesítő keretében kell a bankoknak információt küldeni.

Muszáj forintra váltani a hitelt? El kell-e fogadnom a bank forintosítási ajánlatát? Van lehetőség előtörlesztésre a forintosítást követően? Hogyan lesz lehetőség előtörlesztésre? Lehet utána végtörleszteni?

Az elszámolás és a forintosítás az abban érintett ügyfelek számára automatikus, nem választás kérdése. Meghatározott feltételek mellett ugyanakkor kérheted a hitel ismételt devizára váltását az elszámolási értesítő kézhezvételét követően.

Előtörlesztésre, végtörlesztésre és hitelkiváltásra a szerződés korábbi feltételei szerint továbbra is lesz lehetőséged.

Az elszámolás/forintosítás utáni felmondásra, hitelkiváltásra külön szabályok vonatkoznak. A forintalapúra módosult deviza, vagy devizaalapú kölcsönszerződést a szerződés módosulásának napját követő 60 napon belül díjmentesen felmondhatod, a felmondást követő 90 napon belül pedig ki kell fizetned a teljes fennálló tartozást (ha ez nem történik meg, folytatódik tovább a hiteljogviszony, a bank által megküldött feltételekkel).

Hitelkiváltás esetén a felmondás, végtörlesztés teljes ügyintézése díjmentes, és az új jelzálogjog bejegyzés valamint a felmondott kölcsönt biztosító jelzálogjog törlése a földhivatalban is díjmentes.

Természetesen a forint hitel kiváltására kérhetsz ajánlatot másik banktól, sőt érdemes is szétnézned, ez az ajánlat azonban kizárólag hitelkiváltásra vonatkozhat, hiszen a szerződésedre vonatkozó elszámolást és a forintosítást annak a banknak kell végrehajtani, amelyik a hiteledet nyilvántartja.

Jó tudni azt, hogy az így kiváltott hitelek esetén a hitelcél nem változik, tehát a korábbi lakáshitelek továbbra is annak minősülnek, ezáltal minden eddigi kedvezményt igénybe vehetnek.

Cikkünkhöz a Magyar Nemzeti Bank és az FHB Bank tájékoztató anyagait használtuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem