9 °C Budapest

Ez az, amiért még a fizetésemelésről is érdemes lemondani

Pénzcentrum
2011. december 9. 05:36

Nagy dilemma is lehet az év végi munkahelyi teljesítményértékelés a devizahiteleseknek. Életszerű lehet az a szituáció, hogy dönteniük kell: kamatmentes munkáltatói kölcsön végtörlesztésre, vagy fizetésemelés. Ha ilyen döntés elé kényszerít a főnökünk, több mindent kell mérlegelnünk, hiszen a kamatmentes kölcsön nem csak anyagi előnnyel jár, röghöz kötést is jelenthet.

Korábban is volt lehetősége a munkáltatónak 5 millió forint kamatmentes kölcsön nyújtására adómentesen alkalmazottjai számára, ezt egészítette ki a végtörlesztés kapcsán elfogadott törvény további 7,5 millióval. Így összesen 12,5 milliót kaphatnak cégüktől az adósok hitelük rendezésére. Ez a hitelek átlag állományát tekintve - ami 8 millió körül alakul - több, mint elég lehet.

A bankok időközben egyre magasabb THM-ekkel kínálják hiteleiket. Ezt  látva sokak számára reális veszélynek tűnik a kamatkockázat, ami ugyanúgy megnövelheti a forintkölcsönök havi törlesztőrészleteit, mint az árfolyam emelkedése a devizahitelek esetében.

Végtörlesztési-körkép: ezt kínálják most a bankok

A magas THM-ek elkerülése érdekében tehát a munkáltató is nyújthat kölcsönt. Neki adómentes juttatást, elégedett és hűséges dolgozót jelenthet, nekünk kisebb havi törlesztőt. De mit érdemes feláldoznunk azért, hogy a banki hitelek magas költségeit elkerüljük?

A fentit táblázat azt mutatja, hogy mekkora egyszeri havi fizetésemeléssel egyenértékű egy kamatmentes kölcsön, feltételezve azt, hogy 11 százalékos THM mellett kapnánk hitelt a bankunktól is. Szinte egyértelmű: minél nagyobb összeget veszünk fel minél hosszabb időre, annál inkább megéri a kamatmentes hitelt választani a bevétel növekedés helyett. 12,5 millió forint esetén akár 77 ezer forinttal is csökkenhet a havi törlesztő, ha nem kell kamatokat fizetnünk. A piacot meghatározó kamatok is jelentősek, hiszen ezzekkel szemben kell értékelnünk a kamatmentes munkáltatói hitelünket. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nézzük meg mi történik ha nőnek, illetve ha csökkenek a piaci THM-ek! 13 százalékos THM esetén:

Kicsit alacsonyabb, 9 százalékos THM:

A fenti táblázatokban tehát gyakorlatilag az szerepel, hogy mekkora költségmegtakarítást jelent a piaci THM-ekkel szemben a kamatmentes kölcsön. Nincsenek benne azok az esetleges negatív hatások, amik a munkáltatói kölcsönnel járhatnak. A vállalat a hitelért cserébe szinte feltétel nélküli hűséget várhat. Elmaradt bónuszok és fizetésemelések lehetnek egy hosszabb hitel következményei. A nehezebb munkáltatóváltás ugyancsak nagyban befolyásolhatja karrierünket, ezért ne csak a pusztán anyagi jellegű megtakarítással számoljunk amikor munkáltatóhoz fordulunk segítségért! Stabilabb gazdasági környezet hatására a THM-ek csökkenésnek is indulhatnak, amivel ugyancsak csökken a kamatmentes hitelen megspórolt összeg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm