1 °C Budapest

Ő az, aki 160 milliót nyert a végtörlesztésen

Pénzcentrum
2011. december 5. 11:00

Egyszer volt, hol nem volt az eddigi talán legnagyobb nyertese a végtörlesztésnek: egy vállalkozó, félmilliárdos tartozásától szabadult meg rögzített árfolyamon. Akár 93 millió forintot is nyerhetett így, szerencse, hogy devizahitelt vett fel és nem forintot. És mindez csak 12 forintjába kerülhet minden egyes állampolgárnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legújabb magyar népmese szereplője a magyar devizahiteles vállakozó, akinek 9 nagyobb értékű ingatlanja és ehhez 9 devizahitele volt, a dúsgazdag vállalkozó már végtörlesztett, a végtörlesztésén 120 millió forintot nyert, a bankrendszer pedig ennyit bukott a félmilliárd forint feletti hitelállományon - írta a TőzsdeFórum. Mindehhez összesen 360 millió forintot kellett előkerítenie a gazdag vállalkozónak, hiszen pont ennyibe kerülhetett a közel félmilliárd forintos tartozás végtörlesztése. Az átlagos tőketartozás valahol 54 millió forint körül lehetett hitelenként. Értékes ingatlanokról lehetett szó.

Számolgassunk egy kicsit tovább a rejtélyes vállalkozó hitelével. Fejben kijöhet, hogy ha az államnak véletlenül ki kellene fizetnie a bankok veszteségeként elkönyvelt 120 millió forintot, akkor az 12 forintjába kerülne mindenkinek az országban, az aggastyántól az újszülöttig.

Nem sokat tudunk még az említett hitelről, a további számításokhoz feltételeztük, hogy egy frankhitelről, vagyis 9 frank hitelről van szó. Feltételeztük, hogy 2006 januárjában, 162 forintos árfolyamon került a hitel folyósításra. Ahhoz, hogy a most 500 milliós tartozása legyen valakinek, 400 millió forintot kellett felvennie 2006-ban. Az árfolyamváltozások hatására 100 milliót duzzadt a kölcsön összege, annak ellenére, hogy közben 107 millió tőketörlesztés is volt. Kamatot összesen 145 milliót kellett kifizetni.

 


Összehasonlításképpen nézzük meg, hogy egy forinthiteles hogy járt volna ekkora tartozással. A magas költségek miatt csak kamatokra 261 millió forintot fizetett volna ki, tőketörlesztése 70 millió, így a most fennálló tartozása 330 millió forint. Ez kevesebb, mint amit devizahitelesként kell végtörleszteni. De számoljunk csak össze mindent!

 


Az utolsó táblázaton jól láthatjuk, hogy összesen nem 120 millióval járt jobban a devizacelebünk a végtörlesztéssel. Összesen 93 milliót nyert a forinthitelhez képest, és ebben már az elszenvedett árfolyamveszteség is benne van. De amennyiben a vállalkozónak devizabevétele is van, akkor azzal a vesztességgel felesleges számolnunk, akár 160 milliót is nyerhetett. A  forinthitelhez képest viszont számításaink szerinte mindenképp közel 93 millió forintot spórolhatott vállalkozónk. Nem rossz üzlet azért ez sem, nem rossz.

 


Korábbi cikkeink a témában:

Több százezret is megtakaríthatnak a devizahitelesek >>Kattints!<<

Elengednék a devizahitelesek tartozását: ez a legújabb segítség >>Kattints!<<

Rajtuk nem segíthet az Eszközkezelő? >>Kattints!<<

Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés? >>Kattints!<<

Már kérhetjük az árfolyamrögzítést: itt vannak a részletek >>Kattints!<<

Eldőlt! Így lehet végtörleszteni >>Kattints!<<

>> Végtörlesztő kalkulátor <<

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?