Ő az, aki 160 milliót nyert a végtörlesztésen

Pénzcentrum
2011. december 5. 11:00

Egyszer volt, hol nem volt az eddigi talán legnagyobb nyertese a végtörlesztésnek: egy vállalkozó, félmilliárdos tartozásától szabadult meg rögzített árfolyamon. Akár 93 millió forintot is nyerhetett így, szerencse, hogy devizahitelt vett fel és nem forintot. És mindez csak 12 forintjába kerülhet minden egyes állampolgárnak.

A legújabb magyar népmese szereplője a magyar devizahiteles vállakozó, akinek 9 nagyobb értékű ingatlanja és ehhez 9 devizahitele volt, a dúsgazdag vállalkozó már végtörlesztett, a végtörlesztésén 120 millió forintot nyert, a bankrendszer pedig ennyit bukott a félmilliárd forint feletti hitelállományon - írta a TőzsdeFórum. Mindehhez összesen 360 millió forintot kellett előkerítenie a gazdag vállalkozónak, hiszen pont ennyibe kerülhetett a közel félmilliárd forintos tartozás végtörlesztése. Az átlagos tőketartozás valahol 54 millió forint körül lehetett hitelenként. Értékes ingatlanokról lehetett szó.

Számolgassunk egy kicsit tovább a rejtélyes vállalkozó hitelével. Fejben kijöhet, hogy ha az államnak véletlenül ki kellene fizetnie a bankok veszteségeként elkönyvelt 120 millió forintot, akkor az 12 forintjába kerülne mindenkinek az országban, az aggastyántól az újszülöttig.

Nem sokat tudunk még az említett hitelről, a további számításokhoz feltételeztük, hogy egy frankhitelről, vagyis 9 frank hitelről van szó. Feltételeztük, hogy 2006 januárjában, 162 forintos árfolyamon került a hitel folyósításra. Ahhoz, hogy a most 500 milliós tartozása legyen valakinek, 400 millió forintot kellett felvennie 2006-ban. Az árfolyamváltozások hatására 100 milliót duzzadt a kölcsön összege, annak ellenére, hogy közben 107 millió tőketörlesztés is volt. Kamatot összesen 145 milliót kellett kifizetni.

 


Összehasonlításképpen nézzük meg, hogy egy forinthiteles hogy járt volna ekkora tartozással. A magas költségek miatt csak kamatokra 261 millió forintot fizetett volna ki, tőketörlesztése 70 millió, így a most fennálló tartozása 330 millió forint. Ez kevesebb, mint amit devizahitelesként kell végtörleszteni. De számoljunk csak össze mindent!

 


Az utolsó táblázaton jól láthatjuk, hogy összesen nem 120 millióval járt jobban a devizacelebünk a végtörlesztéssel. Összesen 93 milliót nyert a forinthitelhez képest, és ebben már az elszenvedett árfolyamveszteség is benne van. De amennyiben a vállalkozónak devizabevétele is van, akkor azzal a vesztességgel felesleges számolnunk, akár 160 milliót is nyerhetett. A  forinthitelhez képest viszont számításaink szerinte mindenképp közel 93 millió forintot spórolhatott vállalkozónk. Nem rossz üzlet azért ez sem, nem rossz.

 


Korábbi cikkeink a témában:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Több százezret is megtakaríthatnak a devizahitelesek >>Kattints!<<

Elengednék a devizahitelesek tartozását: ez a legújabb segítség >>Kattints!<<

Rajtuk nem segíthet az Eszközkezelő? >>Kattints!<<

Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés? >>Kattints!<<

Már kérhetjük az árfolyamrögzítést: itt vannak a részletek >>Kattints!<<

Eldőlt! Így lehet végtörleszteni >>Kattints!<<

>> Végtörlesztő kalkulátor <<

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. október 3. 05:52
Betegeskedik az éppen ma harmincnégy évessé lett egységes Németország. 2003. Megkezdem tudósítói mun...
MEDIA1  |  2023. október 3. 00:36
Az elmúlt 12 hónapban kiemelkedő nézettségi eredményeket ért el a TV2. Ez többek között annak köszön...
Kiszámoló  |  2023. október 2. 14:47
Most olvastam egy cikket egy fagylaltgyártó vállalkozásról, amelyik beleesett abba a hibába, amibe s...
MNB Intézet  |  2023. október 2. 13:38
Digital ecosystems are often concentrated around specific geographic areas where they form a bubble...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM