0 °C Budapest

Ilyen nyaralókat vesz a magyar milliárdos a Balatonnál

2011. december 3. 08:07

Bár a végtörlesztési időszak nem tépázta tovább az amúgy is romos helyzetben lévő balatoni ingatlanpiacot, a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy padlón vannak a balatoni ingatlanárak. A trendek természetesen nem csak azt jelentik, hogy kizárólag filléres ajánlatok akadnak a magyar tenger partján. Amennyiben végigböngésszük a több ezer ajánlatot, kínálati ingatlanárak tekintetében találkozhatunk alfával és ómegával is egyaránt. A Pénzcentrum.hu most az egyik végletet vette górcső alá; íme az 5 legdrágább balatoni nyaraló.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint ahogy arról korábban a Pénzcentrum.hu is beszámolt kiárusítás van a balatoni ingatlanok piacán. A túlkínálat olyan jelentős mértékű, hogy a mostani végtörlesztési időszak már szinte semmilyen hatást nem gyakorol a nyaralók, hétvégi házak piacára a Balaton környékén. A válság óta folyamatos átrendeződés van a nyaralók tulajdonosi körében, s ez folytatódik idén is. Bár még pontos statisztika nem áll rendelkezésre a tranzakciók árszintjét illetően, de a kínálati árakban egyértelműen észrevehető, hogy a végtörlesztés miatt az eladók könnyebben engednek korábbi elképzeléseikből. Ez a jelenség főleg az értékesebb ingatlanok szegmensében érvényes. Mindeközben az alku mértéke valamelyest megnövekedett, és mostanában 10 százalék körüli, de a végtörlesztésnél ennél nagyobb alku is elképzelhető.

Természetesen akadnak filléres ajánlatok szép számmal a kínálatban, ennek ellenére nem maradnak el a vevőre váró, méregdrága luxus-nyaralók sem. Hogy megmutassuk, mit is kap az ember több százmillió forintért az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési adatbázist hívtuk segítségül. A szűrés során a nyaraló kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Azon túl, hogy ezen ingatlanok a balatoni régió legkiemeltebb részein fekszenek, kivitelezésük, az építésük során felhasznált anyagok, valamint felszereltségük magas színvonalú, minden tekintetben megfelelnek egy luxusingatlannal szemben támasztott követelményeknek. Egy hétköznapi ember számára rengeteg extra található ezekben az épületekben; mint például edzőterem, szolárium, feszített víztükrű medence(!), moziterem, billiárd terem, vagy éppen teniszpálya. Akad olyan ingatlan is melyen egy lovarda is helyet kapott. Íme az 5 legdrágább.Nagyobb térképre váltás

5. Balatonfelvidék, gyönyörű panoráma - 165 millió

A Tihanyi félszigettől alig tíz percre, egy 5 ezer négyzetméteres, szőlőtőkékkel tarkított telken helyezkedik el képzeletbeli ranglistánk ötödik helyezettje. A 130 négyzetméteres, régi stílusban (vastag falak, nádtető) épült kúriába egyedi készítésű, vörös fenyő nyílászárók lettek beépítve, melyekből csodálatos panoráma nyílik a pécselyi medencére és a Balatonra. Az épületben 4 szoba található, melyekhez külön fürdőszoba is tartozik. A házban ezen kívül helyet kapott egy külön bejáratú apartman is. Természetesen a borsos ár igazi luxust takar; így a jakuzzin, a szaunán valószínűleg meg sem lepődik egy potenciális vásárló. A hirdetés szövege szerint a ház "értékét" jól mutatja, hogy építése évében (1998) szerepelt a Szép Házak havilapban is.

4. Saját strand, 200 négyzetméter - 180 millió

Balatonöszödön az exkluzív Hullám Üdülőparkban gyönyörű mediterrán jellegű saját vízparttal rendelkező két szintes luxus villa eladó - szól listánk negyedik helyezettjének hirdetése. Mint írják a neves tervező által megálmodott villa egészen kivételes adottságokkal rendelkezik, hiszen az elhelyezkedése, saját partszakasza valamint az épület maga is tökéletes. A csendes, elegáns, biztonságos környezet, igényes szomszédok, egész évben működő lakópark, gondnokság szolgálja leendő tulajdonosai kényelmét. A két szintes (2x100 nm) ház alsó szintjén 2 hatalmas terasz, amerikai-konyha-nappali, 2 hálószoba található. Külön bejáratú felső szintjét igényes külső lépcsőn közelíthetjük meg. Az emeleti szinten 2 terasz, étkező-konyha valamint 4 hálószoba kapott helyet. A gyönyörűen parkosított vízparti kertben saját nagyméretű stég, csónakrámpa, kerti kemence, zuhanyzó található.

(Forrás: ingatlanbalatonon.hu)


3. 189 millióért viheted a bútorokat is

Képzeletbeli dobogónk harmadik fokát egy siófoki nyaraló tudhatja magáénak. A 250 négyzetméteres, 3 szintes épület egy 700 négyzetméteres, önálló, összközműves telken fekszik. A nyaralóban 8, Balatonra néző, balkonos szoba, 8 fürdőszoba, egy nagyméretű konyha, s egy szintén hatalmas nappali található. Bár az udvaron található homokozó, hinta, csúszda, ping-pong asztal, lengőteke, és kerti grill nem mondható különlegesnek, viszont a napozóstéggel ellátott saját strand már annál inkább. Akinek ez sem lenne elég, a közel 200 milliós irányár a teljes bútorzatot is tartalmazza.

2. Ábrahámhegy, panoráma, luxus - 195 millió

Bár a káli medencében található ingatlan nem a vízparton található, ennek ellenére - mint ahogy a hirdetés is említi - minden luxust kielégít. A telken 3 épület is helyet kapott; a 440 négyzetméteres lakófunkciót ellátó főépület mellett található rajta egy 120 négyzetméteres gazdasági épület és egy 80 négyzetméteres borospince is. A főépület alsó szintjén nappali, amerikai konyha, hálószoba, és egy fürdőszoba kapott helyet, míg a felső szinten 2 hálószoba gardróbbal, és egy fürdőszoba található. A gazdasági épület alkalmas nagyobb baráti társaságok fogadására is, mivel a hirdetés szerint egy fogadórész, egy bárpult és számos szoba is található benne. Bár kétségtelen, hogy a Balaton hullámai nem a telket ostromolják, de egy forró nyári napon hasonlóan jó szolgálatot tehet a kertben található 10x6m-es, napkollektorral fűthető úszómedence is.

(Forrás: immodesign.hu)


1. Ezt még a Balatoni Hajózási Zrt. is megirigyelné - 275 millió

Jókora a különbség a dobogó második, illetve első fokán elhelyezkedő ingatlanok között, legalábbis, ha az árakat vesszük figyelembe, biztosan. Aki a legdrágább nyaralóra áhítozik annak ugyanis 80 millió forinttal kell többet kifizetnie, mint az ábrahámhegyi ingatlan esetében. Az első helyezett szintén a Balaton északi partján, Balatonfüreden található. A 2000-ben épült 200 négyzetméteres lakótérrel rendelkező ház egy 1900 négyzetméteres vízparti telkeken kapott helyet, s a hirdetés szövege szerint hatalmas nappali, 4 szoba, s nagy teraszok jellemzik. Aki pedig feltenné a kérdést miért is kerül közel 300 millióba ez a ház, annak jó válasz lehet, hogy nem csak autóval érkezhet a tulajdonos, hiszen a saját partszakaszon helyet kapott egy kikötő is.

Hitel, vagy készpénz?

Bár sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán kinek van annyi pénze jelenleg Magyarországon, hogy ilyen borsos árú ingatlant vásároljon - főként egy családi ház esetében -, azonban véleményünk szerint érdekesebb azt firtatni, hogy készpénzes, vagy különböző hitelkonstrukciókat igénybevevő vásárlók uralják-e a piac e szűk szegmensét. Természetesen nagy kérdés, hogy a pénzintézetek nyújtanak-e egyáltalán fedezetet ilyen borsos árú ingatlanok megvásárlására, és ha igen milyen feltételek mellett.

Bár nincs akadálya a hitelből történő finanszírozásnak, szakértők szerint 90 százalékban készpénzes vevők uralják a piacot.. A jelzáloghitelek esetében nincs meghatározva maximum felvehető hitelösszeg, ezt alapvetően a jogszabály által előírt hitel/fedezeti arányok, az ingatlan értéke, illetve a jövedelemfedezettség határozza meg - tudatta lapunkkal korábban a CIB Bank.

Az UniCredit Banknál viszonylag ritkán fordul elő olyan hiteligénylés, amelyet nagy értékű ingatlan vásárlásához nyújtanak be. Mint korábban megosztották velünk; a magas hitelösszeg miatt a lakossági hitelezés kereteibe az ilyen ügylet "nem fér" bele, a megszokottól eltérő hitelbírálatra és döntésre van szükség.

Ebbe beletartozik az ügyfél hitelképességének, jövedelmi helyzetének mélyebb elemzése, az ingatlanértékből adódó plusz kockázatok alapos mérlegelése, hiszen ilyen nagy összegű hitelkihelyezésnél a visszafizetés mellett az ingatlan mobilizálhatóságára is hatványozottan figyelni kell. Mindezek akár az általánoshoz képest szigorúbb feltételek előírását is jelenthetik.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?