Elengednék a devizahitelesek tartozását: ez a legújabb segítség

Pénzcentrum
2011. november 29. 05:27

A megújuló árfolyamrögzítésnél is jobb jöhet a nagyobb hátralékot felhalmozó devizaadósoknak. Kötelező forinthitelre váltás és adósság elengedés is szerepel a bankok által javasolt mentőcsomagban, ami leginkább a rossz adósoknak kedvez. Azoknak, akik így sem tudnák fizetni a tartozásukat, egy nagyobb (több állami pénzt kezelő) Eszközkezelőt javasolnak a hitelintézetek.

Az Index. hu információi szerint a banki javaslat egy markáns eleme lenne a Nemzeti Eszközkezelő által befogadott ingatlanok számának növelése. Az eredetileg tervezett 5 ezer lakás megvásárlásán túl további 20-30 ezer ingatlant kell megvásárolnia az Eszközkezelőnek ahhoz, hogy minden olyan devizahiteles megmeneküljön, akinek tartozása egyéb (lásd alábbi) módokon nem rendezhető. A becslések szerint 130-140 ezer 90 napon túli késedelemben lévő adós 20-25 százaléka már nem menthető meg másképp.

Elemzés: Rajtuk nem segíthet az Eszközkezelő?

Amiért érdemes volt nem fizetni!

Annál a további közel 100 ezer adósnál, akinél még helyreállítható a fizetésképesség, ott kötelező forinthitelre váltást javasolnak. Ez magában még nem lenne jó üzlet, hiszen ekkor azonnal realizálják az ügyfelek a teljes árfolyamveszteséget, de a bankok javaslata szerint a tartozás egy jó része elengedésre kerül. A lap információi szerint a könnyítés mértéke jelentős lehet, hiszen a banki könyvekben már most is 65 százalékos értéken vannak elszámolva ezek a kölcsönök.

A forintosítás nem újdonság, hiszen - ahogy azt már mi is írtuk - ezt kötelezően végre kell hajtaniuk május 30-ig a hitelintézeteknek az adós kérésére, ugyanakkor a tartozás elengedése eddig nem szerepelt semmilyen javaslatban. További könnyítést javasolnak azon adósok esetében, akik nem tudják vállalni a forinthitelekkel járó magasabb és egyre növekvő kamatokat. Nekik a már megismert kamattámogatási rendszer kiterjesztését javasolja a bankszövetség.

 


A fenti táblázatban számoltuk ki, hogy milyen mértékű kamattámogatás (állami szerepvállalás) és banki adósság elengedési szintek mellet csökkenhet a forintosított kölcsön havi törlesztőrészlete a mai devizahitel díja alá. A táblázat pirossal jelölt részén még nem éri meg az adósnak a mentőcsomag, a fehér részeken viszont csökken az eredetileg 74 161 forintos havi részlete.

Rossz adósnak is jókor kell lenni! 
Csak azoknak járhat ez a segítség, akik 90 napos késedelembe estek a tartozásukkal még szeptember vége előtt. Tehát most már nincs lehetőség a kedvezményezett körbe való bejutásra.

Hogyan működik a kamattámogatás? >>Kattints!<< 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben az állami szerepvállalás valóban az eredeti kamattámogatási rendszer koncepciójával összhangban valósul meg, úgy a bankoknak jelentős (20 százalék fölötti) adósság elengedést is eszközölniük kell. Ugyanis a tervezet szerint az 5. évtől már nem jár semilyen állami kamattámogatás a családoknak, így innentől csak az adósságelengedés révén érezhetnek valódi megkönnyebülést.

A kamatámogatott és a részben elengedett tartozás is csak a mostani árfolyamszintek mellett számolt devizahitelhez képest jelent csökkenő a törlesztőrészletet, a forintosított hitel már nem profitálhat egy esetleges frank, euró vagy jen gyengüléséből és a kamata is magasabb. 

Korábbi elemzés: Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés?

A most is jól teljesítő adósoknak kidolgozott megújult árfolyamrögzítésről már írtunk - lásd korábbi cikkünket -, annyiban lehet még kedvezőbb az adósok számára a kép, hogy a gyűjtőszámlán csak az árfolyam különbözetből származó tartozás kisebb része halmozódna. Az árfolyam különbözet fölötti rész tőkerésze kerülne ide, a kamatokat a bankok és az állam közösen fizetné. Arra, hogy ezt a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást milyen kamatteher sújtaná, még mindig nincs egyértelmű válasz.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?