2019. április 20. szombat Tivadar

Ennyi volt: újabb magyar bank ügyfelei nyöghetik a drágább törlesztőt


Újabb bank indult el a kamatemelés útján: a mai naptól magasabb kamatokkal fog szembesülni az, aki az Erste Banknál szeretne jelzáloghitelt felvenni. A bank lépése nem túl meglepő, hiszen az utóbbi hetekben már számos bank esetében drágulásnak indultak a hitelek.

Újabb hazai bank döntött a kamatemelés mellett: augusztus 1-től már csak drágábban tud jelzáloghitelt felvenni az, aki az Erste Banknál szeretné ezt megtenni. Az emelés ténye nem nevezhető váratlannak, hiszen az utóbbi időszakban már több bank is a kamatemelés mellett döntött.

Az Erste Bank is reagált a referenciahozamok emelkedésére, immáron a hosszú lakáshitelek esetében is. Ez a lépés beleillik abba forgatókönyvbe, amelyet még július elején vázoltunk fel, azaz a változó kamatozású hitelek év eleje óta tapasztalható kamatemelkedése után immáron a hosszú kamatperiódussal felvehető hitelek is drágulnak, ami magasabb törlesztőrészletet eredményez."

- írja a kamatemeléssel kapcsolatban a Bank360.

A mostani emelés nem érinti a 6 havi kamatperiódusú jelzáloghiteleket, ellenben drágultak a 3 éves (0,44-0,60 százalékponttal), az 5 éves (0,35-1,10 százalékponttal), a 10 éves (0,30-0,50 százalékponttal) és a 15 éves (0,30-0,55 százalékponttal) kamatperiódusú hitelek is. A drágulás ellenére azonban továbbra is célszerűbb a hosszú kamatperiódusú jelzáloghitelek közül választani, hiszen a fixált hitelek jóval kisebb kockázatot jelentenek az adós számára.

Mit jelent ez a törlesztő szempontjából?

Korábban egy 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, 3 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt 4,65 százalékos éves kamattal kínált az Erste Bank, amennyiben az ügyfél semmilyen kedvezményt nem vett igénybe. Ebben az esetben a törlesztőrészlet durván 104 ezer forint volt havonta. Ugyanennek a hitelnek mostantól 5,20 százalékos lesz az éves kamata (szintén kedvezmények nélkül), ami már 107 ezer forintos törlesztőt jelent havonta. A mostani emelések tehát akár több ezer forinttal is megemelhetik az újonnan felvett jelzáloghitelek törlesztőit.

Hol érdemes hitelt felvenni?

A korábbi folyamatos kamatcsökkentések időszaka tehát véget ért, ennek ellenére még mindig olcsónak mondhatóak a jelzáloghitelek. Egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű, 15 évre fixált jelzáloghitel például havi 79 027 forintos törlesztővel érhető el a K&H Banknál (THM 5,30%), míg az Erste Banknál 83 255 forint ugyanennek a hitelnek a törlesztőrészlete (THM 5,95%). De érdemes még megemlíteni az UniCredit Bank (85 127 forintos törlesztő, 6,36 százalékos THM) és a CIB Bank (87 720 forintos törlesztő, 6,83 százalékos THM) ajánlatait is.

Egy kisebb, 5 millió forintos, 20 éves futamidejű és 20 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt pedig az alábbi feltételekkel kínálnak az egyes bankok:

  • K&H Bank: 33 525 forintos törlesztő, 5,59 százalékos THM,
  • UniCredit Bank: 34 689 forintos törlesztő, 6,28 százalékos THM,
  • OTP Bank: 37 246 forintos törlesztő, 6,95 százalékos THM.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk