2 °C Budapest

Családi autót vehetsz most ingyenhitelből: ilyen is ritkán van Magyarországon

2017. április 23. 07:00

Ha műszaki boltban vásárolunk, akkor már a karácsonyi időszakon kívül is gyakran találkozhatunk 0 százalékos THM-es hitelajánlatokkal. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően azonban már az autólízingek körében is egyre inkább terjed a kiemelkedően olcsó kölcsön, több autómárka kínál valódi nullás ajánlattal elvihető modelleket. Nem árt azonban résen lenni, mert a kezdetben kamatmenetes kölcsön még borsot törhet az orrunk alá az évek során.

KATT! Ezek az üzletláncok terjeszkedhetnek Magyarországon: itt a titkolt lista

Míg az áruhiteleknél szinte már megszokhattuk, hogy nulla százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) vásárolhatunk számos üzletben, addig az autólízingeknél inkább az volt a jellemző, hogy a 10 százalék alatti ajánlatra már felkaptuk a fejünket.Az alacsony kamatok viszont olyan szinten begyűrűztek az autószalonokba, hogy mostanra már új autót is vehetünk nullás ajánlattal. Persze nem akármilyen kocsit vásárolhatunk meg ilyen kedvezménnyel, ez a fajta akció ugyanis csak néhány márka bizonyos modelljeinél elérhető.

Ki fizeti meg a nullás kölcsön árát?

A nullás kölcsönöknek jelentős forgalom növelő hatása van, amely a banki költségek átvállalásának egy részét fedezheti. Az áruhiteleknél megfigyelhető, hogy a nullás hiteleknek árnövelő hatása is van, amely nem kizárt, hogy az autólízingeknél is megjelenik. Persze egy hitel pár tízezer forint körüli fix díjai sokkal kisebb terhet jelentenek egy többmilliós összegű kölcsönnél, mint egy százezer forint körüli áruhitel esetében. Az autógyártó darabonkénti hasznát tehát valószínűleg alig csökkenti a hiteldíjak átvállalása, így az árnövekedés (az háztartási gépekhez képest) kevésbé jelenhet meg az autók árában.

Hova menjünk ingyenhitelért?

A nullás lízingeket jelenleg három autómárkánál találunk Magyarországon:

  • a Renaultokat,
  • a Daciakat és
  • a Kiákat

vehetjük meg THM-mentesen.

Mi a különbség a hitel és lízing között?

A hitelek és a lízing (az autófinanszírozásban ebben az esetben zárt végű pénzügyi lízingekről van szó) között jelentős különbség van. Míg a hitelnél az autó azonnal a mi tulajdonunk lesz és fedezetet nyújt a hitel visszafizetésére, addig a lízingnél az autó csak a szerződés lejáratakor kerül a mi tulajdonunkba.

A hitelnél ha nem fizetjük a törlesztőrészleteket, akkor a bank kezdeményezheti az autó lefogalalását, míg a lízingnél erre nincs szükség, hiszen az a hitelező tulajdonát képzi.

Az első két esetben a Renault Credit ajánlatát választhatjuk, amely a kompakt kategóriás vagy annál kisebb Renault modellek és a Dacia egyterűinél vehető igénybe. Lényeges, hogy a kölcsön csak akkor ingyenes, ha legalább 35 százalékos önerőt tudunk felmutatni (ez egy 5 milliós kocsinál 1,75 millió forint) és két és négy év közötti futamidővel vesszük fel a hitelt.

A harmadik nullás ajánlatot a Kiáknál vehetjük igénybe, egyes Ceed modelleket kaphatunk meg 0 százalékos THM-mel. A mutató náluk a futamidő és az önerő mértékétől függ, így például 24 hónapos futamidő mellett, 30 százalékos önerőtől, az alap modell választása esetén nem kell költségeket fizetnünk ha részletre vásárolunk.

Nemcsak ingyenhitelből érdemes autót venni

Megnéztük a hazánkban népszerű autómárkák ajánlatait, és azt találtuk, hogy a többségüknél találhatunk kiemelt ajánlatokat, sőt, még a prémium márkáknál is érdemes szétnéznünk.

Akár 2,5 százalékos THM-mel is lízingelhetünk, ha Fordot veszünk. Ugyan több típusnál is igénybe vehetjük a kedvező kamatozású ajánlatot, azonban csak bizonyos felszereltségi fokú kocsikat kaphatunk meg ezzel. Arra nem árt odafigyelni, hogy a kedvező THM viszonylag magas, 50 százalékos önerővel érhető el.

Aki prémiumra vágyik, annak a Mercedesnél érdemes először körbenéznie, a honlapjuk alapján a kompakt modelleket részletre most 5,49 százalékos kamattal vehetjük meg (S osztályt továbbra sem kaphatunk ezzel). Arra viszont nem árt odafigyelni, hogy a THM ennél valamivel magasabb, 5,63 százalékos, ami még így is kedvezőnek mondható.

Egyedi konstrukcióval csábít minket autóvásárlásra a Toyota. Az Értékőr programjuk keretén belül 5,9 százalékos THM-mel vehetjük meg részletre az autónkat. Ennek lényege egyéként, hogy a futamidő végén akár vissza is adhatjuk az autónkat, amely a következő Toyotánk önerejét fizeti vissza (a visszavétel összegére garanciát vállalnak). Ez tehát egyfajta csereautó programként is funkcionál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Suzuki ajánlata is jóval 10 százalék alatti THM-mel vehető fel (konkrétan 6,49 százalékos a mutató), amely akár 20 százalékos önerőtől és akár 7 éves futamidőre is ennyi marad. Ugyan több modell esetén is elérhető lehet a kedvező hitel, azonban az SX4 S-Cross, a Vitara és a Baleno szerepelnek jelenleg a kiemelt ajánlatban.

A Volkswagen konszern márkáit (VW, Skoda, Audi stb.) hagyományosan a Porsche Bank finanszírozza, azonban jelenleg náluk nincs kiemelt ajánlat, és a BMW-nél sem találtunk kiugróan olcsó hitelt. Ennek ellenére ezeket az autókat is 10 százalék körüli THM-es kölcsönből vehetjük meg, ami nem rossz ajánlat.

A legnépszerűbb márkák közül az Opelt érdemes még megemlíteni, a patinás német márka honlapján azonban semmilyen finanszírozási ajánlatot nem találunk. Ebben az esetben autókat is finanszírozó lízingcégekhez, bankokhoz érdemes fordulni.

{{BANKRACIOBANNER}}

Tényleg ingyen van a lízing?

A fent említett kedvező kamatozású lízingek többségében egy dolog közös, hogy változó kamatozású termékekről van szó.

Ez azt jelenti, hogy a kamatunk a referencia (BUBOR) emelkedésével megnőhet, így már valószínűleg nem lesz a teljes futamidő alatt ingyen.

Persze az emelkedéssel együtt sem kell arra számítani, hogy durván megugrik a törlesztőrészletünk, a kamatok még így is kedvezőbbek lesznek ugyanis, mint egy lakáshitelnél.

A havi részletek változását egyébként megelőzhetjük, ha fix kamatozású lízinget választunk. Ezek azonban jellemzően nem érhetők el kiemelt ajánlatként, így általában 10 százalék körüli THM-et kell bevállalni hozzá, vagyis borítékolható, hogy rosszabbul járunk vele, mint egy valódi nullás, vagy akár egy 5-6 százalék körüli kamatozású termékkel.

Más kölcsönt is érdemes megfontolni

Többek között a kedvező kamatnak is köszönhető, hogy egyre többen már nem is lízingből, hanem inkább személyi kölcsönből vesznek autót, a Cofidis például külön terméket kínál használt autó vásárlásra. Nagyobb hitelösszegnél egyébként a THM akár az autólízingnél is kedvezőbb lehet. A Pénzcentrum kalkulátora szerint 3 millió forint 5 éves futamidő mellett (250 ezer forint feletti igazolható jövedelem mellett) a Sberbank akár 7,74 százalékos THM mellett is elérhető, de a Budapest Bank is csupán 7,87 százalékos mutatójú kölcsöne is igen kedvező.

10 százalék alatti mutatóval egyébként számos bank kínál személyi kölcsönt:

  • A CIB 8,17 százalékos,
  • A K&H 8,64 százalékos,

THM-mel érhető el a hitel. Persze érdemes elvégeznünk a kalkulációt, ezzel ugyanis a saját igényeinkre szabható a kölcsön, ehhez kattints a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorára! Ha részletesebben érdekelnek a személyi kölcsönök, akkor olvasd el a témában korábban megjelent részletes cikkünket!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem