28 °C Budapest
Who knows what a hacker can do with your information

Új módszerrel fosztják ki a családokat a csalók: most a gyerekekre utaznak, érdemes figyelni

2024. március 21. 13:15

Szakértők szerint egyre több bűnöző veszi célba a gyermekeket és tizenéveseket, hogy azok személyazonosságával hitelt vagy állami juttatásokat igényeljenek, ami gyakran évekig rejtve marad a szülők elől.

A gyermekek és tizenévesek személyazonosságának ellopása egyre gyakoribb jelenség - erre szakértők hívják fel a figyelmet. A bűnözők a kiskorúak adataival hitelkártyát vagy állami juttatásokat igényelnek, kihasználva azt, hogy a szülők ritkán ellenőrzik gyermekeik anyagi helyzetét, éppen ezért az esetek hosszú ideig rejtve maradhatnak.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ( Federal Trade Commission - FTC) adatai szerint tavaly 22 229 esetben jelentettek 19 év alatti amerikaiakat érintő személyazonosság lopást, ami az összes bejelentés 2%-a. Jennifer Leach, az FTC munkatársa szerint ez csak az esetek egy töredéke, mivel sok áldozat nem tesz bejelentést - írta meg a Daily Mail.

A csalók a legkölönbözőbb módszereket alkalmazzák a gyerekek személyes adatainak megszerzésére, adatbázisokat törnek fel, de nem ritka, hogy közvetlenül veszik fel velük a kapcsolatot online fórumokon keresztül. Ezek után bank- vagy hitelkártyát igényelnek, kölcsönöket vesznek fel vagy állami juttatásokat.

Mint ahogy a Bizottság hangsúlyozza, ezek a bűncselekmények súlyos következményekkel járhatnak az érintett fiatalok felnőttkorára nézve, például csorbul a hitelképességük. Domingo Guerra, az Incode Technologies vezetője szerint sok esetben csak akkor derül fény a csalásra, amikor a gyermek felnőtt korában hitelt igényel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az FTC azt tanácsolja a szülőknek, legyenek óvatosak, ha valaki gyermekük adatait kérné el, és tájékozódjanak, védjék az érzékeny információkat. Fontos továbbá minden eladásra vagy kidobásra szánt technikai eszközről törölni a személyes adatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem