Young couple at home relaxing with their new born child on couch

Komoly családtámogatás robbanhat 2024-től: ezek a magyarok érdeklődhetnek iránta

2023. november 16. 18:02

A 2024-ben induló CSOK Plusz iránt leginkább a gyerektelen párok érdeklődnek, akik többsége két gyerek vállalását tervezi – derül ki annak a több mint 16 ezer felhasználónak az adataiból, akik a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával ellenőrizték, hogy jogosultak-e a támogatásra.

A jelenlegi otthonteremtési támogatási rendszer jövő évi átalakításának legfontosabb indoka a kormányzat részéről az volt, hogy már nem segítette kellő hatékonysággal a gyerekvállalást. Alátámasztja ezt, hogy a CSOK támogatások száma és a folyósított összeg egyaránt drámai mértékben bezuhant 2023. I félévében, a KSH Lakossági lakáshitelezési kiadványa szerint az előbbi 46, míg az utóbbi 47 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Ezzel 2016 első féléve óta messze az idei volt a leggyengébb félév a folyósított darabszám és az összérték alapján egyaránt.

Átalakul a Falusi CSOK, indul a CSOK Plusz

Nagy várakozások előzik meg a jelenlegi CSOK-ot 2024-től felváltó CSOK Pluszt, ami egy legfeljebb 3 százalékos fix kamatú támogatott hitel, amelynél az igényelhető hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint lehet. A CSOK Pluszhoz hitelelengedés is kapcsolódik, a második gyerektől kezdődően gyerekenként 10 millió forinttal csökken a fennálló tőketartozás.

További jelentős pénzügyi segítséget jelent, hogy a CSOK Plusszal lakást vásárlóknak 80 millió forint értékhatárig továbbra sem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetniük – ez alapesetben a vételár 4 százaléka -, valamint újépítésű lakásoknál visszaigényelhetik az 5 százalékos lakásáfát, építkezésnél pedig 5 millió forint összeghatárig a 27 százalékos forgalmi adót.

Többségében a gyerektelenek használnák ki a CSOK Pluszt

A jelenlegi CSOK és a 2024-től induló CSOK Plusz között jelentős különbség, hogy míg az előbbi meglévő és vállalt gyerekekre egyaránt igényelhető, az utóbbi feltétele a gyerekvállalás. Ezzel jelentősen szűkül a jogosultak köre, ugyanis a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elemzése szerint 2020-ban mindössze az igénylők 36,7 százaléka igényelte a támogatást vállalt gyerekre, 22,4 százalékuk egyre, 13,6 százalékuk kettőre, míg 0,7 százalékuk háromra.

Ugyanezen elemzés szerint 2020-ban a CSOK-ot igénylők 9,4 százaléka volt csak gyerektelen – ők biztosan vállalt babára igényelték -, míg 27,6 százalékuk egy, 36,3 százalékuk kettő, 33,5 százalékuk pedig három gyerekkel rendelkezett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Bankmonitor CSOK Plusz jogosultságellenőrző kalkulátorának felhasználói adatai alapján az új támogatást igénybe vevők esetében egészen mások az arányok. A több mint 16 ezer felhasználó közül csaknem minden második (45,4%) gyerektelen, míg 31,9 százalékuk egy, 16,5 százalékuk pedig kettő meglévő gyerek mellé vállalna további babát. Azok aránya, akik azt fontolgatják, hogy három meglévő gyerekük mellé vállalnak egy vagy több babát pedig mindössze 4,66 százalék.

A kalkulátort használók többsége (43,3 százaléka) egy gyereket vállalna, míg 33,6 százalékuk kettő, 14,1 százalékuk pedig három gyerekkel növelné a család aktuális méretét az általuk megadott adatok alapján.

A kétgyerekes családmodell a legnépszerűbb

A Bankmonitor szakértői szerint a kalkulátort használók többsége kétgyerekes családmodellben gondolkodik, legalábbis erre utal, hogy a gyerektelenek 25 százaléka egy, 52 százaléka kettő gyereket vállalna, és csak 22 százalékuk számolt három babával. Eközben a kalkulátort használó egygyerekesek 57 százaléka tervez további egy gyereket, míg két babát 28 százalékuk, hármat pedig csak 8 százalékuk szeretne. A két gyerekes családoknál a CSOK Pluszhoz minimálisan szükséges egy további gyereket a kalkulálók 65 százaléka vállalna, míg négy- és öttagúra csak 6, illetve 7 százalékuk bővítené családját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm