Woman hand holding credit cards and using smartphone for shopping online with payment on internet banking.

Egyre több magyar már így fizet vásárláskor: nagyon megéri, ez a módszerük

2023. június 15. 14:06

Felpörgött a hitelkártyahasználat, de az ismerethiány visszafoghatja a gyors növekedést, derült ki egy friss kutatásból, mely alapján a résztvevők legnagyobb félelme a hitelkártya kapcsán a magas kamat, melyet gyakran a THM-mel tévesztenek össze. A válaszadók negyede pedig attól tart, hogy hajlamossá válna többet költeni, mint amennyit megengedhetne magának.

Magyarországon a felnőtt lakosság valamivel több mint egynegyedének van jelenleg hitelkártyája és 4 százalékra tehető azoknak az aránya, akik most tervezik a beszerzését. A statisztikák szerint a vásárlások száma és értéke kisebb hullámzásokkal folyamatosan növekszik, miközben a hitelkártyabirtokosok egyre tudatosabban keresik és használják ki ezzel a fizetőeszközzel járó előnyöket. Az OTP Bank megrendelésére készült felmérés eredményéből az is kiderül, hogy a hitelkártya használatával kapcsolatos félelmek, aggodalmak hátterében sok esetben az ismerethiány áll.

A hitelkártyával rendelkezők 43 százaléka tudatosan keresi, követi a vásárlások után járó exkluzív pénzvisszatérítési lehetőségeket, akciókat, a többségük azonban hajlamos erről megfeledkezni vagy nem is tud róla, így nem él a felkínált előnyökkel, derül ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív felmérés eredményeiből. Sokan közülük csak a vásárlás után döbbennek rá, hogy lemaradtak valamiről.

Mindez arra utal, hogy a válaszadók többsége, de még fizetőeszközt használók egy része sem ismeri minden részletében a hitelkártya használattal járó lehetőségeket. Azzal a felmérésben részt vevők fele van tisztában, hogy szabadon költhet a rendelkezésére álló hitelkeretből, azt azonban már csak a harmaduk tudja, hogy a hitelkártya használata biztonságos, a költések nyomon követhetőek, és mindössze a negyedük értesült arról, hogy meghatározott feltételekkel kamatmentesen költheti a bank pénzét és időszakosan pénzvisszatérítést is kaphat a vásárlásai összegéből.

A kutatás alapján a résztvevők legnagyobb félelme a hitelkártya kapcsán a magas kamat (melyet gyakran a THM-mel tévesztenek össze), 29 százalékuk osztja ezt a véleményt. Azt már sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy a hitelkártya használat csak abban az esetben jár kamatterheléssel, ha kézpénzt vesz fel a kártyabirtokos illetve tartozását nem teljes egészében, avagy nem határidőig fizeti vissza. A válaszadók negyede pedig attól tart, hogy hajlamossá válna többet költeni, mint amennyit megengedhetne magának, így könnyen adósságcsapdába kerülhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatás megerősíti, hogy továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk a hitelkártya használattal kapcsolatos ismeretek átadásában, a válaszadók fele ugyanis a bankok tájékoztatási felületein szerzi be a szükséges információkat, több mint egyharmaduk azonban nem használ semmilyen forrást, ami segítené az eligazodásban.

Egyre többször költenek egyre több pénzt a hitelkártyás ügyfelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves bontásban teszi közzé jelentését a hazai kibocsátású hitelkártyákkal itthon és külföldön lebonyolított tranzakciókról. A legfrissebb, 2022 utolsó három hónapjának adatait összegző beszámoló2 szerint a tavalyi első negyedévhez viszonyítva jelentősen nőtt a forgalom. A belföldi és a külföldi fizetések összesített száma 29 millióról 34,6 millióra, értéke pedig 252 milliárd forintról 333 milliárdra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 21:58
Még idén streamingplatformot indít a Sport1 és a Sport2 csatornákat is működtető AMC Networks hazánk...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm