4 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Megjelent a pontos rendelet az új kamatstopról: ezt mindenkienk tudnia kell

2022. november 22. 17:02

Kamatplafont vezet be a kormány az intézményi és jelentős összegű lakossági betétekre. Meddig lesz érvényben a betéti kamatstop? Mely betéteket érint az intézkedés? A megjelent kormányrendeletből mindez kiderült.

Mai bejelentés alapján a lekötött betétekre kamatpalafont vezet be a kormány. Az intézkedéssel maximálnák az intézményi és a nagyobb lakossági befektetők betéteinek kamatát. Megjelent a kormányrendelet, amely a részleteket is tartalmazza. Bankmonitor pedig elemezte, hogy mit jelent ez a gyakorlatban.

Talán a legtöbb befektetőt az érdekli, hogy mekkora kamatot is kaphat a jövőben lekötött pénzére. A kormányrendelet alapján az elérhető kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által utoljára közzétett 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának értékét. Utoljára 2022. november 15.-én  volt aukció, az átlaghozam értéke 12,79 százalék. Vagyis az érintett betétek kamata nem haladhatja meg jelenleg a 12,79 százalékot.

Szintén sokakat foglalkoztat, hogy mely ügyfelek betéteire lesz érvényes az intézkedés. A jogszabály alapján a legalább 20 millió forint összegű lakossági betétekre, valamint egyes intézmények betéteire lesz érvényes a kamatplafon. Az intézményekkel kapcsolatban a jogszabály az alábbiakat tartalmazza:

A betét futamideje is lényeges: a legfeljebb egy éves futamidejű betétekre érvényes az új szabály. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a látra szóló betétekre is kiterjed az intézkedés, vagyis a számlán lévő lekötetlen összegre sem lehet magasabb kamatot kínálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendelkezés a rendelet kihirdetésének másnapján, azaz 2022. november 22.-én lép életbe, és a 2023. március 31.-ig indított lekötésekre kell alkalmazni. Ugyanakkor a korábbi lekötésekre nem terjed ki a rendelet hatálya, vagyis a már futó betéti szerződésekben szereplő kamat az eredeti feltételeknek megfelelően jár az ügyfeleknek.

A normál lakossági ügyfelek ilyen magas betéti kamatokkal nem találkozhattak az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt sok pénzintézetnél mind a mai napig 1-2 százalékos kamatot kaphatnak az érdeklődők lekötött pénzük után.

Ugyanakkor a nagyobb lakossági és intézményi befektetők már igen komoly kamatot érhettek el a bankoknál elhelyezett pénzükre. Az infláció elleni küzdelem során ugyanis a jegybank jelenleg évi 18 százalékos kamatot kínál a kereskedelmi bankok egynapos lekötéseire. Vagyis a pénzintézeteknek bizonyos esetekben megérte eddig a Diszkont Kincstárjegy hozamát meghaladó betéti kamatot kínálni kiemelt ügyfeleik részére. A kormány új intézkedése ezt a gyakorlatot számolja fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm