13 °C Budapest
Money: euro and Hungarian forint banknotes

Ezek az országok óriási bajban lehetnek a magas rezsi miatt: már készül az újabb pofon a forintnak

MTI
2022. október 7. 22:03

Az emelkedő energiaárak és az esetleges ellátási korlátozások jelentős működési kihívásokat támasztanak több nyugat- és közép-európai bankrendszer nagy energiafelhasználó vállalati adósaival szemben – áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban ismertetett átfogó szektorelemzésében.

 A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas helyzetértékelése szerint Nyugat-Európán belül Németországban, Ausztriában és Olaszországban, a közép-európai EU-gazdaságok közül Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában különösen érzékenyek a vállalati adósok az energiaárak emelkedésére vagy az ellátás esetleges korlátozására.

Az e gazdaságokban tevékenykedő bankok kevés jelét észlelték annak, hogy romlana kinnlevőség-portfoliójuk minősége. Mivel azonban Európa recesszió közelében jár, a Moody's várakozása szerint visszafordul az európai bankok hitelezési teljesítményének hosszú ideje tartó javulási folyamata - áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég hangsúlyozza azonban, hogy számos tényező enyhítheti ezt a hatást. Ezek közé tartoznak azok a kormányzati intézkedések, amelyek sok adós pénzügyi terheinek könnyítését szolgálják: egyre több EU-tagállam alkalmaz például olyan nemzetállami szintű szakpolitikai eszközöket, amelyek korlátozzák a problémás kinnlevőség-állomány halmozódásának mértékét a vállalati és a háztartási szektorban egyaránt.

Németországban például a kormány az Ukrajna elleni orosz invázió február végi kezdete után három, összesen 95 milliárd euró értékű - a német hazai össztermék (GDP) 2,4 százalékával egyenlő - támogatási csomagot jelentett be, és ehhez járult szeptember végén egy 200 milliárd eurós újabb csomag, amely közvetlenül a háztartások és a vállalatok védelmét szolgálja az energiaárak emelkedésével szemben - hangsúlyozza pénteki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor összességében mégis az várható, hogy az energiaintenzív ágazatok vállalatainak kihelyezett hitelportfolión belül növekszik majd azoknak a követeléseknek az aránya, amelyek nyomás alá kerülhetnek. A Moody's példaként említi a közép- és kelet-európai gazdaságokban is komoly súllyal jelen lévő Raiffeisen Bank International (RBI) friss elemzését, amely a vállalati kliensek érzékenységét mérte a gázellátás leállása esetére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vizsgálat alapján a bank kinnlevőség-portfoliójából 8,5 milliárd euró követelés áll fenn olyan cégekkel szemben, amelyeknek forgalma egy ilyen forgatókönyv esetén valószínűsíthetően 15 százaléknál nagyobb mértékben esne vissza, és további 7,1 milliárd eurós követelési kitettsége van a cégnek olyan vállalati adósokkal szemben, amelyek értékesítése 15 százalékig terjedő mértékben csökkenne.

Ezek a vállalati adósok zömmel Ausztriában, Csehországban, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban honosak. A Raiffeisen Bank International modellszámításai szerint - amelyek 250 euró/MWh földgázárral számolnak - szélsőséges kockázati forgatókönyv megvalósulása esetén 2,7 milliárd euróval növekedne a bank kockázati súlyozású eszközállománya - áll a Moody's pénteki elemzésében. Egy potenciális leminősítés negatívan hatna a forintra: korábban az S&P már negítvra változtatta Magyarország adóskilátásait, ennek hatására pedig a forint határozott mélyrepülésbe kezdett.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm