2 °C Budapest
London, United Kingdom-January 7, 2012: Sign for Fitch Ratings, on the office building in Canary Wharf. Fitch Ratings -one of the rating agencies play significant roles in the financial system.

Itt az újabb döntés: így áll most Magyarország a hitelminősítőknél, benézünk az ítélet mögé

2022. október 6. 12:03

Pénteken volt esedékes az idei év utolsó, előre bejelentett időpontú hitelminősítése Magyarországnak. A Moody’s nemzetközi hitelminősítő nem élt a véleménynyilvánítás lehetőségével, hanem csak megerősítette a magyar államadósság besorolását az eddigi „Baa2”-es szinten. A befektetésre ajánlott kategória második lépcsőfokán áll tehát továbbra is hazánk adóskockázati besorolása stabil kilátással. A stabil kilátás azt jelenti, hogy az elkövetkező években egyelőre nincs napirenden sem hazánk felminősítése magasabb kategóriába, se leminősítése alacsonyabb szintre. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány közleményében elmagyarázza, hogyan kell érteni az újabb minősítést.

Egy állam (más néven szuverén) adóskockázati besorolása azt jelenti, hogy milyen adós, mekkora valószínűséggel fizeti vissza (állam)adósságát vagy megy csődbe (azaz nem tudja visszafizetni adósságát), vagyis a hiteltörlesztési képességről, hajlandóságról ad képet a besorolás. A hitelminősítők különféle szempontokat vizsgálva sorolják kategóriákba az adósokat, jelen esetben az államokat, jelzést adva a nemfizetés kockázatáról.

Mit figyeljünk ilyenkor?

A kategóriák két nagy csoportba sorolhatóak: befektetésre ajánlott és befektetésre nem ajánlott (más néven bóvli vagy spekulatív). Ezt a besorolást végzik a hitelminősítő intézetek, melyek közül a három legismertebb: Standard and Poor’s, Moody’s Corporation és Fitch Ratings.

Minél magasabb kategóriában van egy ország, annál nagyobb valószínűséggel fizeti vissza adósságát. Például a legmagasabb kategóriában áll Németország, Svájc vagy Ausztrália adósbesorolása, ezen államok a hitelminősítés megítélése szerint mindig teljesítik az államkötvényeik utáni kötelezettségeiket. A skála másik végén áll például Suriname, Venezuela, Argentína vagy a Kongói Köztársaság, ahova nem javasolják a befektetéseket a hitelminősítők, mivel kisebb a valószínűsége a rendes időben való hiteltörlesztésnek (akár az el is maradhat). A hitelminősítők a besorolás megállapításához a hiteltörlesztési kockázatosságot befolyásoló reálgazdasági, pénzügyi, intézményi folyamatokat vizsgálják meg. A besorolás jövőbeli lehetséges változásának irányát pedig az úgynevezett kilátással jelzik, mely lehet negatív (leminősítés várható), stabil (általában besorolás-változáskor kapják a szuverének) vagy pozitív (az ország felminősítése várható).

Magyarország szuverén adóskockázati besorolása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában van, azonos szinten – ahogy a lenti táblázat is mutatja –, de más kilátásokkal. A Fitch és a Moody’s esetében stabil a kilátás, azaz – ahogy arról korábban is írtunk – egyelőre e minősítők esetében nem várható hazánk fel- vagy leminősítése.

Megmaradt a negatív besorolás

Az S&P viszont negatív kilátás mellett tartja hazánkat idén augusztus óta. A hitelminősítő iránymutatása szerint a negatív kilátás birtokában a következő két évben legalább egyharmados az esélye a besorolás rontásának, ha makrogazdasági és költségvetési helyzetünk az előzetesen vártakhoz képest jelentősen romlik. Azonban leminősítés esetén is még befektetésre ajánlott kategóriában maradnánk (fenti táblázat). Ez pedig még nem okozna jelentősebb piaci mozgást, mivel a nagyobb piaci kilengések (pl. a forint euróval szembeni árfolyamának elmozdulása) a befektetési és a befektetésre nem ajánlott (spekulatív) kategória közötti átsoroláskor vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?