25 °C Budapest
Frustrated couple checking bills at home using laptop

Hiába emelkednek az átalgfizetések, tulajdonképpen egyre kevesebbet ér a pénzünk

2022. július 25. 20:04

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján májusban az átlagos jövedelem 14,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez az érték pedig még a májusi, 10,7 százalékos inflációt is meghaladja. Jövedelmünk vásárlóereje tehát láthatóan 4,2 százalékkal emelkedett. Vajon a magasabb bér miatt egy hiteligényléskor is jobban járunk?

A KSH legfrissebb adatai szerint hazánkban az átlagfizetés bruttó 495 900 forint volt, ez nettó 329 70 forintnak felel meg. A rendszeres - bónusz, jutalom nélküli - átlagkereset nagysága ennél valamelyest kisebb, nettó 307 031 forint volt. A medián bér - a lakosság fele ennél többet, fele pedig kevesebbet keres - nagysága pedig nettó 276 000 forint volt.

Mindegyik tétel jelentősen növekedett egy év alatt, az átlagbér 14,9 százalékkal emelkedett, a rendszeres átlagbér 14,3 százalékkal nőtt, míg a medián fizetés 15,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket.

Az infláció májusban 10,7 százalék volt, vagyis a jövedelmünk vásárlóereje még növekedett is.

Kevesebb lakáshitelre lehetünk jogosultak, mint egy éve

De mi a helyzet a hitelképességünkkel? A hitelfelvétel előtt állók is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban? A hiteligénylés szempontjából nagyon lényeges kérdés a kamatok alakulása, márpedig az elmúlt évben jelentősen megdrágultak a jelzáloghitelek.

Az átlagbérrel elérhető legnépszerűbb lakáshitelek induló kamata 3,68 százalékról 6,39 százalékra emelkedett. Ezt a drágulást pedig a bérnövekedés nem tudta kompenzálni, gyakorlatilag 8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelt lehetett igényelni az átlagbérből 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

22,75 millió forintról 20,75 millióra csökkent az igényelhető összeg, a számítás során a szakértők azt feltételezték, hogy a fizetés fele költhető el hiteltörlesztésre. A jövedelem mellett az ingatlan értéke is lényeges szempont: a vételár meghatározott részét nem haladhatja meg a kölcsön összege. Vagyis önmagában nem elég, hogy a jövedelmünk elbírja a havi törlesztőrészletet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átlagbér mellett a medián fizetés, sőt a minimálbér is érdemben emelkedett. (Ez utóbbi nettó 111 321 forintról 133 ezer forintra emelkedett.) Ezek a változások sem tudták kompenzálni a kamatok emelkedését. A mediánbérből élők és a minimálbért keresők is 3,93 százalék kamaton tudtak lakáshitelt igényelni egy éve májusban. Idén tavasz végén viszont már 6,54% és 6,95 százalék mellett igényelhettek kölcsönt.

A béremelkedés nem tudta kompenzálni a lakáshitelek drágulását, a magyarok 6,2-8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelre voltak jogosultak a fizetésük alapján 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

A jelzáloghitelek drágulása folytatódik

Sajnos a kamatemelkedés trendje tovább folytatódik, már most is magasabb kamat mellet lehet hitelt igényelni, mint májusban. A drágulás pedig a magas inflációnak és az emelkedő jegybanki alapkamatnak köszönhetően nem áll meg. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük: havi több ezer forintot lehet spórolni azzal, hogy a további kamatemelést megelőzve halogatás nélkül igénylünk lakáshitelt - írja a Bankmonitor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 14:42
Üzemi híradóban ersítette meg ma, csütörtökön a Media1 néhány nappal ezeltti információját az Azonna...
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?