24 °C Budapest
Hungarian Currency: 500 Forint Banknote: Prince sovereign Ferenc II Rákóczi

Ezt tette a hitelekkel a tomboló infláció: veszélybe kerültek a magyarok megtakarításai is?

2022. május 11. 13:28

Évtizedes rekordot döntve 9,5% lett az infláció 2022. áprilisában. Ezen értéken keresztül vizsgálva máris új megvilágításba kerül a lakáshitel és a személyi kölcsön emelkedő kamata. De a biztos megtakarítások növekvő hozamának értékét is megkérdőjelezi az áremelkedés.

A KSH adatai alapján az éves áremelkedés mértéke 9,5% volt 2022. áprilisában. Egyes termékek ára azonban még ennél is nagyobb mértékben drágult: az élelmiszerek 15,6 százalékkal, a szeszes italok és dohányáruk 5,0 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 11,1 százalékkal, a szolgáltatások 6,3 százalékkal drágultak átlagosan egy év alatt. (Ezen belül a margarin ára 38,0 a kenyér és a baromfihús ára 29,5, míg a sajt ára 28,9 százalékkal emelkedett.)

A legolcsóbb lakáshitelek és személyi kölcsönök THM értéke nem éri el az infláció mértékét
A legnépszerűbb lakáshitelek kamata megduplázódott egy év alatt, ez hatással van a lakáskölcsönök törlesztőrészletére, sőt arra is, hogy milyen értékű házat tudunk megvásárolni. Az inflációval összevetve azonban a lakáscélú jelzáloghitelek drágulása már nem is tűnik olyan jelentősnek - írták a Bankmonitor szakértői.

Egy évvel ezelőtt áprilisban az éves áremelkedés mértéke 5,1% volt, a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke pedig 2021. májusában 3,03% volt. Az idén áprilisi 9,5 százalékos infláció mellett jelenleg 6,58 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett tudunk egy évtizeden át fix kamatozású lakásvásárlási hitelt igényelni. Mondhatni a hitelköltségek "csak" lekövették a hazai árváltozást. (Bár ez a hiteligénylés előtt állókat jó eséllyel egyáltalán nem vigasztalja.)

A személyi hiteleknél még érdekesebb ez az összevetés: egy év alatt a legkedvezőbb fedezetlen hitel THM értéke 7,24 százalékról 9,41 százalékra emelkedett, az infláció viszont 5,1 százalékról 9,5 százalékra nőtt. Vagyis egy évvel ezelőtt a kedvezőbb kamatok mellett is meghaladta a személyi hitel THM értéke az akkor mért éves áremelkedést. A jelenleg elérhető legkedvezőbb személyi hitel éves költsége viszont már kevesebb az áprilisban mért inflációnál.

A megtakarítások kamatemelkedését feltételekkel kell kezelni

Az alacsony kockázatú befektetések kamata, hozama is érdemben emelkedett az elmúlt egy évben. A legkedvezőbb bankbetétek éves kamata, EBKM értéke jelenleg 4,45%, egy évvel ezelőtt azonban csupán 3% hozam mellett tudtunk lekötni pénzünket egy évre. Az elérhető éves hozam tehát nagyságrendileg 1,5 százalékponttal emelkedett, az infláció ugyanakkor 4,4 százalékponttal növekedett ugyanezen időszak alatt. Miért lényeges ez?

Ha a befektetés kamatából kivonjuk az infláció értékét, akkor megkapjuk a reálkamatot. (Ez azt mutatja meg, hogy a befektetett összeg vásárlóereje hogyan alakul, mennyivel több árut tudunk vásárolni a megtakarítás lejáratakor, mint kezdetben.) Amennyiben a reálkamat negatív - jelenleg ez a helyzet -, akkor a pénzünk vásárlóereje a futamidő alatt csökken. A hiteleknél is lényeges lehet, ha a kamat alacsonyabb az inflációnál, ebben az esetben gyakorlatilag a törlesztőrészletünk vásárlóereje csökken, vagyis kvázi egyre kedvezőbb helyzetbe kerülünk a futamidő előrehaladtával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az állampapírpiacot még jobban átrendezte az infláció változása

A korábbi évek sztárjának tekinthető Magyar Állampapír Pluszon elérhető 4,95 százalékos éves hozam már nem is olyan kecsegtető. Sőt, az inflációkövető Prémium Magyar Állampapíron elérhető nyereség már kedvezőbb is. A jelenleg elérhető 5 éves futamidejű konstrukció az első évben 6,6 százalékos kamatot fizet ki, ami még mindig elmarad az áprilisi 9,5 százalékos áremelkedéstől. (Arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy a kamat mindig az előző év inflációjától függ, vagyis az idei magas érték a jövő évi kamatszintben köszönhet vissza.)

Ne tévesszen meg bennünket az emelkedő kamatkörnyezet, az infláció ugyanis gyakorlatilag felzabálja a növekedő hitelkamatokat, betéti hozamokat. Vagyis az áremelkedés szemszögéből hasonló, vagy tán még kedvezőbb helyzetben is lehetünk hiteligénylőként, mint egy évvel ezelőtt.

Nem szabad természetesen azt sem elfelejteni, hogy az áprilisi infláció a tavalyi év áremelkedését mutatja, míg a hitelkamatok az elkövetkező időszakban megfizetendő költségeket írják le. Ugyanakkor az áremelkedés érdemben nem fog mérséklődni az év végéig, az MNB 7,5-9,8 százalékos drágulást vár a teljes 2022-es évre. Vagyis a hitelek jelenlegi kamatszintje a közeljövőben várható infláció fényében is kedvezőnek mondható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?