11 °C Budapest
MNB jegybanki alapkamat kalkulátor: Mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében?

MNB jegybanki alapkamat kalkulátor: Mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében?

2022. március 27. 13:06

Bármilyen hitelért folyamodjunk, az első, amire kíváncsiak vagyunk az a hitelkamat, ami azt mutatja meg, hogy mennyibe került az adott pénzügyi szolgáltatás, mennyivel kell többet visszafizetnünk a hiteltörlesztés során. Miért kell tudnunk, hogy hogyan változik, és hogy mennyi a jegybanki alapkamat, mit befolyásol a jegybanki alapkamat egy hitel felvételekor? Mi a jegybanki alapkamat funkciója a magyar bankrendszerben?

Cikkünkben eláruljuk, mi a jegybanki alapkamat jelentése, és hogy miért fontos a jegybanki alapkamat meghatározása. Mit mond a jegybanki alapkamat kalkulátor: mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében, fog-e változni a jegybanki alapkamat a későbbiekben? Mi a jó nekünk: ha a jegybanki alapkamat nő, vagy ha a jegybanki alapkamat csökken? MNB jegybanki alapkamat változás: mennyi volt a jegybanki alapkamat régebben és mennyi lesz a jegybanki alapkamat előreláthatóan?

Mi a kamat jelentése?

Ahhoz, hogy sikerüljön megértenünk, mi a jegybanki alapkamat, először is tisztáznunk kell a kamat fogalmát. A kamat nem más, mint a pénz (készpénz) azonnali rendelkezésünkre állásának díja, százalékban kifejezve, azaz a hitelintézettől kapott pénzügyi szolgáltatás, vagy éppen a befektetett pénzösszeg ára. A kamat szoros összefüggést mutat a pénz időértékével, ugyanis a pénz jelenlegi értéke és jövőbeni értéke folyamatosan változik, például az adott pénznem inflációja, vagy a nemzetközi kapcsolatok hatására.

Befektetési kamatot kapunk azért cserébe, ha megtakarításunkat befektetjük egy pénzintézetnél (például lakástakarékot vezetünk, vagy állampapírt veszünk), és azt ott is tartjuk meghatározott ideig – ez idő alatt az intézmény használja a pénzünket. A hitelkamat ennek a fordítottja: a bank biztosít számunkra egy egyszeri, nagyobb összeget, avagy tőkét (például lakáshitelt), aminek a visszafizetése során kamatot számol fel – némely esetben kedvezőbb, máskor igen szigorú mértékben.

Kamatlábnak nevezzük a kamat %-os formában kifejezett összegét, amit a befektetés névértéke után fizet az, aki kölcsönbe kapta a pénzt – a gyakorlatban a kamatot és a kamatlábat szinonimaként használjuk. A kamat ismerete önmagában nem elég ahhoz, hogy tudjuk, mennyibe kerül a rendelkezésünkre bocsájtott pénz: itt jön a képbe a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató, ami összegzi a tőke egyéb költségeit.

A kamatperiódus is fontos elem: ez az az adott időszak (pl. 5 év), amikor egy felvett hitel kamata nem változik, viszont ennek leteltével, fordulónapon a bank számára kedvező módon változtathatja a díjat. Az sem mindegy, hogy egy hitel fix kamatozású (egy kamatperióduson keresztül, vagy végig), illetve, hogy igényelhető-e rá valamilyen kamattámogatás. Az sem árt, ha tisztában vagyunk a kamatos kamat fogalmával, amit mindenképpen érdemes megismernünk, mielőtt egy nagyobb befektetésbe belevágunk.

Mi a jegybanki alapkamat jelentése?

A jegybanki alapkamat egy olyan kamatláb, amit mindig az ország – jelen esetben Magyarország – jegybankja állapít meg, mint referencia kamatláb. Ez hazánkban a Magyar Nemzeti Bank időszakonként ülésező monetáris tanácsának az önálló feladata: ez az a kamat, amit a jegybankunk a kereskedelmi bankoknak fizet a nála elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után.

Mi a jegybanki alapkamat funkciója?

Azért fontos, hogy mennyi a jegybanki alapkamat, mert a kereskedelmi bankok ennek alapján határozzák meg, hogy milyen betéti- vagy hitelkamatokat nyújtanak/várnak el az ügyfeleiktől. A jegybanki alapkamat létezésének fő céljai, hogy fennmaradjon a gazdasági növekedést elősegítő árstabilitás, és hogy alacsony szinten maradjon az infláció, illetve, hogy megmaradjon az ország pénzügyi stabilitása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi történik, ha nő, vagy csökken a jegybanki alapkamat?

A jegybanki alapkamat mértéke mindig az adott ország gazdasági helyzetével, jövőbeli kilátásaival függ össze, ennek tekintetében nő, vagy éppen csökken. A jegybanki alapkamat jellemzően akkor nő, amikor nagyobb a bizonytalanság az ország jövőjével kapcsolatban (például magas a költségvetési hiány, gyorsabb ütemben nőnek a bérek, mint a gazdaság teljesítménye, magas a várható infláció). Ilyenkor, hogy a gazdasági növekedés fennmaradhasson, a jegybanknak emelnie kell az alapkamatot, hogy elérjük azt az inflációs szintet, ami az ország gazdaságának aktuálisan a legjobb. Minél inkább egyensúlyban van egy ország (alacsony a költségvetési hiány, a bérek a gazdaság fejlődésével egy ütemben nőnek), annál alacsonyabb jegybanki alapkamattal érhető el az árstabilitás.

Jegybanki alapkamat és hitelkamat

A jegybanki alapkamat alapvetően befolyásolja a pici kamatokat, azonban ez csak referenciakamatként funkcionál – habár a bankok és a hitelfelvevő személyek viszonyíthatják hozzá a tőkeköltségeket, nem kell hozzá szabályszerűen alkalmazkodni. Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy minél hosszabb futamidejű kamatozásról van szó, annál inkább az inflációs, államháztartási, jövőbeli gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozások érvényesülnek, nem pedig a jegybanki alapkamat mértéke. A rövid kamatozási idejű hitelek, befektetések esetében tehát a jegybanki alapkamat mértéke dominál, míg hosszútávon a hitelintézetek az inflációhoz, javuló/romló gazdasági helyzethez igazodnak.

Jegybanki alapkamat kalkulátor: mennyi a jegybanki alapkamat?

A MNB jegybanki alapkamat 2022.03.23-án változott utoljára, amikor a monetáris tanács 4,4%-ra emelte azt (az egyhetes betéti irányadó kamatát pedig 6,15% lett) – 2013 óta nem volt ilyen magas a jegybanki alapkamat, amelyre a vártnál is rosszabb 2022. januári és februári inflációs értékek adtak okot, ugyanis a KSH 7,9 %-os inflációt mért a hónapban.

A forint inflációja (forrás: KSH)
A forint inflációja (forrás: KSH)
  • Mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében? 2022.01.26-án 2,9%-ra emelték, 2022.02.23-án pedig 3,4%-ra. Az utolsó emelés 1%-os volt, 2022.03.23-án, így lett a jyegybanki alapkamat 4,40%.
  • Mennyi a jegybanki alapkamat 2021 évében? 0,9-2,4%
  • Mennyi a jegybanki alapkamat 2020 évében? 0,6-0,75%
  • Hány százalék volt a jegybanki alapkamat 2013 április 24 én? 4,75%

Jegybanki alapkamat 2022 VS jegybanki alapkamat az elmúlt években

Nézzük, hogyan alakult az NMB jegybanki alapkamat az elmúlt 10 év során, mikor és milyen változtatásokat eszközölt a monetáris tanács!

A jegybanki alapkamat változása az elmúlt évtizedben (forrás: MNB)
A jegybanki alapkamat változása az elmúlt évtizedben (forrás: MNB)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem