26 °C Budapest
Mi az a kamatos kamat? Így hat a hiteledre, megtkarításodra: kamatos kamat számítás, képlet

Mi az a kamatos kamat? Így hat a hiteledre, megtkarításodra: kamatos kamat számítás, képlet

2020. július 21. 19:02

Mi a kamatos kamat és hogyan számol egy havi megtakarítás kamatos kamat kalkulátor? A kamatos kamat számítás egyszerűbb, mint gondolnád és hasznos, ha betétről, hitelről van szó. A kamatos kamat képlet otthon, telefonnal is kiszámítható!

Sokunknak elsőre ijesztőnek tűnik a kamatos kamat számítás, pedig ezerszer egyszerűbb, mint gondolnánk. A legtöbben, ha egy pénzügyi kifejezéssel találkozunk, elkönyveljük magunkban, hogy úgysem értünk hozzá, pedig ez nem igaz: a kamatos kamat képlet nagyon egyszerű; mind ki tudjuk számítani, sőt, annak ellenére, hogy sokan nem emlékszünk rá, már az iskolapadban találkoztunk a kamatos kamat számítás feladatával.

Ha ismerjük az alaptőkét, a kamatot és a betéti futamidőt, egy egyszerű számolással, komolyabb kamatos kamat kalkulátor nélkül is kiszámolhatjuk, hogyan profitálhatunk megtakarításunkból, vagy milyen kimenetelre számíthatunk, ha hitelt veszünk fel. Cikkünkből megtudhatod, mi az a kamatos kamat, hogyan hat a megtakarításunkra és hitelünkre, hogyan számoljuk ki magasabb szintű pénzügyi ismeretek nélkül!

Először is: mi a kamatos kamat jelentése?

A kamatos kamat, más néven összetett kamat vagy halmozott kamat előnyös is lehet számunkra. Ha betétet helyezünk el egy megtakarítási számlán, nem csak a befektetett pénzre kapjuk meg a kamatokat: a kamatozott összegre jönnek a további kamatok, így a befektetés évről évre egyre gyorsabban növekedik - dióhéjban ez a kamatos kamat lényege, avagy a kamatos kamat fogalma.

Azt, hogy mégis milyen kamatos kamat számítás szükséges, a megtakarítási számla szabja meg. Egy betét kamatozása hosszú távon számít jövedelmező folyamatnak: egyes megtakarítási számlák fix kamatozásúak, ezeken a kamatot általában évente írják jóvá. Más megtakarítási számlákon a befektetett pénzösszeg havonta, negyedévente is kamatozhat, így abban az esetben más kamatos kamat számítás szükséges.

Miért fontos a kamatos kamat?

A hétköznapokban a kamatos kamat befektetés kapcsán jöhet a leggyakrabban szóba, emellett a hitelfelvétel kérdéskörében is sűrűn találkozunk vele. Ha a kamatos kamat számítás nem ismeretlen fogalom számunkra, rengeteg hétköznapi, banki ügyintézéssel kapcsolatos szituációban hasznosíthatjuk tudásunkat. A kamatos kamat kalkulátor segíthet nekünk előnyös döntéseket hozni akár a bankválasztásnál, akár betéti számlánk kezelésénél.

Mi történik, ha rendszeresen helyezünk el pénzt a megtakarítási számlánkon? Minél több pénzt helyezünk el betétként, a kamatos kamat működési elvének köszönhetően annál gyorsabban nő az összeg. Vizsgáljuk meg a kamatos kamat képlet működését egy megszokott szituációban!

Hogyan működik a kamatos kamat?

Vázoljuk fel a kamatos kamat működését egy egyszerű példával! Ha egy fix kamatozású megtakarítási számlára teszünk egy 1.000.000 Ft értékű betétet, a kamat pedig évi 4%, az első eltelt év után 1.040.000 Ft lesz a számlánkon, vagyis a 4% kamat 40.000 Ft jövedelmet hozott nekünk az adott év során.

  • A kamatszámítás legegyszerűbb és leggyorsabb formája: 1.000.000 X 1,04 (4% kamat esetén) = 1.040.000 Ft
  • A következő évben már 1.040.000 Ft alaptőkénk van a számlánkon, erre a megnövekedett összegre szintén 4% kamat rakódik.
  • A második évben már kamatos kamat számítás van: 1.040.000 X 1,04 = 1.081.600 Ft

A kamatos kamat számítás egyszerűen elvégezhető mobiltelefonunkkal is ebben a formában, de használhatunk számítógépes kamatos kamat kalkulátor programokat vagy más képleteket is, attól függően, milyen hosszú ideig szeretnénk a pénzt a megtakarítási számlán hasznosítani.

Azt az esetet, amikor több éven keresztül szeretnénk kamatoztatni befektetésünket szintén egy egyszerű kamatos kamat képlet segítségével kell kiszámolnunk. Mennyi a kamatos kamat, milyen végeredményre számíthatunk, ha a már ismert példát követve 1.000.000 Ft értékű betétünket 10 éven keresztül szeretnénk kamatoztatni?

V = x*(1+P/100)n

Értelmezzük a képletet!

  • V: a végösszeg, amit az eltelt időszak után kapunk
  • x: a befektetett alaptőkénk, a példában 1.000.000 Ft
  • P/100: a kamat osztva 100-zal, a példában 4% kamat esetén ez a szám 0,04 lesz
  • n: az az időszak, amire a kamatot számoljuk, a példában 10 év

V = 1.000.000 X (1+4/100)10 = 1.480.244 Ft

A kamatos kamat eredményeképpen, ha 1.000.000 Ft-ot lekötünk 10 évre, 4%-os kamattal, 10 év múlva 1.480.244 Ft lesz a megtakarítási számlánkon.

Kamatos kamat számítás havi tőkésítéssel

A havi kamatozás kiszámításához is a fenti kamatos kamat képlet szükséges, egy kis kiegészítéssel.

V = x*(1+P/12/100)n

Az éves kamatot el kell osztanunk 12-vel, ha meg szeretnénk kapni az egy hónapra jutó kamatot, a kamatláb pedig ennek a számnak a százada lesz: (P/12)/100

  • n: az időszak, amire a kamatot számoljuk itt hónapokban van megadva, tehát a példában szereplő 10 év = 120 hónap

V = 1.000.000 X (1+4/12/100)120 = 1.490.833 Ft

A kamatos kamat képlet megmutatja az eredményeket: igazából nem tapasztalunk jelentős különbségeket az éves és a havi kamatozás között: ha megtakarítási számlát nyitunk, egyszerűen praktikussági alapon válasszuk ki, hogy éves vagy havi kamatozást szeretnénk. Ha részletesebben nyomon akarjuk követni a kamatozást, egy kamatos kamat Excel táblázatot is készíthetünk!

Kamatos kamat hiteltörlesztésnél

A kamatos kamat működését a betéti számlák kapcsán már megismertük. Mi történik akkor, ha hitelt veszünk fel? Egy hitel törlesztése két részből áll: a törlesztőrészletből és a kamatból, amit az befolyásol, hogy milyen hosszú a hitel futamideje, vagyis milyen hosszú ideig használjuk a bank pénzét.

A hiteltörlesztésnél a kamat az első törlesztőrészleteknél a legmagasabb, ugyanis ekkor van nálunk a legnagyobb összeg.

A futamidő végén, az utolsó törlesztőrészleteknél már sokkal kisebb értékű kamatot fizetünk. Ha biztonságban szeretnénk magunkat érezni, érdemes minél rövidebb futamidejű hitelt felvennünk. A kamatos kamat bizonyos esetekben az ellenségünkké is válhat: hitel nem törlesztés esetén a késedelmi kamatokkal terhelt törlesztőrészlet komoly akadályokat görgethet elénk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 08:22
Az egyórás filmbl kiderül, hogyan dolgoztak a választások eltti idszakban, vagy épp hogyan dilemmázt...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43