21 °C Budapest
Bank sign on the modern building close up

Sorra mondanak le a magyar párok az ingyenmilliókról: ezeket a kölcsönöket keresik helyette

2022. március 9. 11:08

2021-as eredményeiről tartott sajtótájékoztatót az Erste Bank, az eseményen pedig a Pénzcentrum is jelen volt. A vezetők által ismertetettekből kiderült, a pénzintézet 59,2 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a tavalyi évet. Működési bevételeik 14,3 százalékkal haladták meg a 2020-as eredményt, míg a költségek csak 10,4 százalékkal nőttek. A lakossági hitelállomány csekély mértékben, de növekedni tudott, annak összetétele viszont komoly változásokon ment át át. A lakáshitelek és a személyi kölcsönök prosperálták, míg a Babaváró hitelek iránt durván bezuhant a kereslet  

Az Erste a 2021-es évet 59,2 milliárd forint adózás utáni jövedelemmel zárta. Körülbelül ugyanott vagyunk, mint 2019-ben -  kezdte a a pénzintézet eredményeinek ismertetését Jelasity Radován, elnök-vezérigazgató. A bank működési bevételei gyorsan emelkedtek, míg a működési költségek visszafogottabban nőttek, az előbbi 18 százalékkal haladta meg a korábbit. A fizetési moratórium és a jelzáloghitelezés növekedésének hatására 9,2 százalékkal nőtt a hitelállomány, mint tavaly, a betétállomány növekedése kiemelkedő, részben a már említett moratórium, részben pedig a visszafogott fogyasztás hatására - árulta el a bankvezér.

A teljesítő hitel és kötvényállomány 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az új kihelyezés pedig 3 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ez az elnök-vezérigazgató szerint igazolja, hogy az Erste Bank a bizonytalan piaci környezetben is stabilan működik.Az NPL-ráta viszont a 2020 végi 3 százalékról 3,6 százalékra nőtt. A magyarországi Erste-csoport által kezelt ügyfélvagyon  2021-ben 17 százalékkal 4154 milliárd forintra nőtt, ezen belül a befektetések aránya 57 százalék volt - összegezte a Jelasity Radován.

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 0,7 százalékkal haladta  meg a korábbit. A teljes lakossági hitelállomány - részben a moratórium miatt, 12 százalékkal nőtt tavaly. - mondta el Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató- helyettese.

A megtakarításokon belül a befektetések aránya közel 60 százalék volt. Amíg az Erste Banknál a lakossági ügyfélbetétek állománya 19,3 százalékkal nőtt, addig az Erste Befektetési Zrt.-nél befektetett és kezelt vagyon 5,3 százalékkal gyarapodott. Idén további növekedésre lehet számítani, már csak azért is, mert a lakossági megtakarítások várhatóan jelentős mértékben tovább emelkednek az egyszeri állami juttatásoknak köszönhetően. A megtakarításokon belül nőhet a befektetések aránya, mivel az utóbbi években megszokottnál magasabb infláció hatására többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befektetőknek  idén elsősorban azokra az értékalapú cégekre érdemes figyelni, amelyek inflációs környezetben is képesek emelni áraikat, míg az egyes szektorok közül az ipar, a technológia, a fogyasztás és a járványhelyzet remélt az lezárulásával a turizmushoz köthető iparágak lehetnek érdekes célpontok - ismertette Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2020-s teljesítményt, a kötvény- és hitelállomány pedig együttesen 3 százalékkal nőtt egy év alatt. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 9 százalékkal nőtt, míg az új kihelyezés 3 százalékkal teljesített az egy évvel korábbi felett. Az ügyfélszám a kkv-szegmensben 2020 óta 5 százalékkal bővült. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új finanszírozás 6 százalékkal csökkent a tavalyi évben, míg az állomány 3 százalékkal gyarapodott 2020-hoz viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem