New home, house keys on desk

Bekövetkezett, amire sokan számítottak: már ide is begyűrűzik a drágulás

2021. december 7. 21:01

Emelkedtek a lakáshitelek kamatai decemberben, a drágulás miatt a törlesztőrészletek is emelkedhetnek. Az új lakáshitelek kamatai sem képeznek kivételt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

9 nagybank közül hat érdemben megemelte új lakáshiteleinek kamatát decemberben. A drágulás mértéke 0,37-0,96 százalékpont, ezzel egy 20 millió forint összegű lakáshitel törlesztőrészlete 4-10 ezer forinttal emelkedhet meg 20 éven át.

Az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti kamat emelkedése miatt már minden elemző várta a hitelkamatok érdemi növekedését is. Sajnos tovább már nem kell várni, decemberben 9 nagybank közül hatnál érdemben megemelkedett az új lakáshitelek kamata.

A kamatemelkedés mértéke a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében jelentős, a THM értéke 0,37-0,87 százalékpont. A kamatemelkedés miatt egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 4 -9,5 ezer forinttal emelkedhet. Emiatt 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 0,9-2,3 millió forinttal növekedhet meg.

Jelentősebb a drágulás az 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök esetében. Egy új, 5 évig fix kamatozású hitel THM értéke 0,52-0,96 százalékponttal emelkedik. Ez pedig egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 5 600 – 10 700 forint törlesztőrészlet növekedést eredményezne. Két évtized alatt pedig összességében 1,3-2,5 millió forinttal kellene többet visszafizetni.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a meglévő hiteleket a változás nem érinti, ezen kölcsönöknek csak a kamatperiódus fordulójakor változhat meg a kamata, az akkor érvényes piaci viszonyoknak megfelelően. 

Az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök kamata, THM értéke még nem emelkedett az irányadó kamatok növekedése óta. A Bankmonitor szakértői szerint azonban a jelenlegi pénzpiaci helyzetben a közeljövőben erre is sor kerülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?