9 °C Budapest
Ezzel sok hitelfelvevő nem számolt: egyre többen bukják el a kedvezményes kölcsönt

Ezzel sok hitelfelvevő nem számolt: egyre többen bukják el a kedvezményes kölcsönt

2021. szeptember 13. 13:03

Rendkívül népszerű a babaváró hitel a fiatal házasok körében, idén júliusig mintegy 293 milliárd forint értékben folyósítottak belőle a bankok. Hiába azonban a népszerűség, az MNB statisztikái alapján 2020-hoz képest mégis csökkent a folyósított összeg, amiben a Bankmonitor.hu szakértői szerint az is szerepet játszik, hogy nőtt azok aránya, akik valamelyik igénylési feltételt nem tudják teljesíteni. Legnagyobb kihívást továbbra a 3 éves folyamatos TB jogviszony teljesítése jelenti, de magas volt azok aránya is, akik az ellenőrzés időpontjában még nem voltak házasok, de sokan azért nem kaphatják meg a támogatást, mert szerepelnek a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban.

A babaváró hitel iránt a koronavírus járvány ellenére stabil a kereslet: 2020-ban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 617,5 milliárd forint folyósítás történt, és bár ez meghaladja az előző évi 471,5 milliárd forintot, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a konstrukció csak 2019 júliusától volt elérhető. 2021-ben tapasztalható némi visszaesés, júliusig mintegy 9%-kal csökkent a folyósított összeg az egy évvel korábbihoz képest, ám a lakáshitelek után még így is ez a második legnépszerűbb lakossági finanszírozási forma.

A folyósított összeg csökkenésének oka lehet az is, hogy a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalata szerint mind több érdeklődő nem jogosult a támogatásra az ellenőrzés időpontjában. Ezt látszik alátámasztani az, hogy miközben 2021 első nyolc hónapjában lényegében ugyanannyian ellenőrizték jogosultságukat a Bankmonitor.hu Babaváró hitel kalkulátorával, mint egy évvel korábban, a legalább egyik feltételnek nem megfelelők aránya 37,5 százalékról 44,5 százalékra emelkedett az előző évhez képest. Mindez ráadásul úgy, hogy tavaly év közepén törölték azt az elvárás, hogy amennyiben a párnak van nem közös gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házasságában kell élnie a babaváró igénylésekor.

Ebben azon adósok adatait tartják nyilván, akik a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű, 90 napon túli csúszásban vannak egy vagy több hitelükkel. A fennálló tartozás azt jelenti, hogy az adós a lekérdezés pillanatában is késedelemben van, míg megszűnt státuszba azok kerülnek, akik rendezték a tartozásukat, ám azóta nem telt el legalább egy év.

Az előbbiek úgynevezett aktív KHR-esek, akik nem kaphatnak a bankoktól lakáshitelt, személyi kölcsönt vagy éppen babaváró hitelt, míg az utóbbiakat, bár szigorú feltételekkel, bizonyos bankok meghitelezik. Mivel a babaváró 2022. december 31-ig igényelhető, a meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ, az esetleges elmaradásokat célszerű minél hamarabb rendezni, mert így az utolsó pillanatban még megigényelhető lehet a Babaváró.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A NAV felé fennálló tartozás is elutasítási ok lehet egy babaváró igénylésnél: a Bankmonitor.hu mérése szerint a jogosultságukat ellenőrzők 2,4 százaléka emiatt nem kapná meg adott pillanatban a támogatást. Amennyiben van rá lehetőség, érdemes az elmaradást minél hamarabb rendezni, mert ha minden egyéb feltételt teljesít a pár, akkor az igénylés akár azonnal benyújtható.

A támogatással kapcsolatban sokan nem tudják, hogy a babaváró tulajdonképpen banki hitel, amihez az állam kamattámogatást és részbeni vagy teljes hitelelengedést kínál, így a személyi feltételeken túl a banki hitelbírálaton is minden esetben át kell menniük az igénylőknek. Az egyik ilyen feltétel a legtöbb bank esetében az, hogy az igénylő legalább a minimálbér összegével megegyező nettó igazolt jövedelemmel rendelkezzen.

A bankok hitelbírálati gyakorlata azonban sok esetben eltérő, máshogy kezelik például a külföldi vagy éppen a készpénzes jövedelmet, de abban is lehetnek különbségek, hogy miként kombinálható a babaváró egy lakáshitellel. Emiatt előfordulhat, hogy a házaspár az egyik banktól megkaphatja a babavárót, míg egy másik elutasítja őket, esetleg kisebb hitelösszeget ad csak számukra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm